Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Ασύμφορη-Επικίνδυνη θεωρούν στελέχη ΥΕΘΑ τη «δωρεά» 400 ABRAMS από ΗΠΑ

 Από την πρώτη στιγμή και συνεκτιμώντας τον τεράστιο πόλεμο μεταξύ αμερικανικών, γερμανικών και ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών, είχαμε τεθεί κάθετα αντίθετοι στην αποδοχή της αμερικανικής προσφοράς 400 ABRAMS, που βρίσκονται παροπλισμένα να σκουριάζουν, έχοντας αποσυρθεί από την ενεργό δράση, αφού όμως πρόλαβαν να σκορπίσουν τον όλεθρο του απεμπλουτισμένου ουρανίου!
Με αίσθημα ευθύνης, υπερασπιζόμενοι καταρχήν το υπέρτατο αγαθό, την υγεία και την ζωή των στρατιωτών και των μονίμων στελεχών, αλλά και τις αιματηρές θυσίες του αγρίως φορολογούμενου λαού μας, που καλείται για μια ακόμη φορά να χρηματοδοτήσει άλλο ένα μεγάλο κόλπο που έστησαν ορισμένοι με τις πολεμικές προμήθειες, είπαμε όχι. Απαιτώντας ταυτόχρονα το μπλοκάρισμα όλων των πολεμικών εξοπλισμών και την ικανοποίηση των τεράστιων αναγκών της κοινωνίας μας που στενάζει υπό τα μνημόνια και τη βάρβαρη ταξική πολιτική.
Σταθήκαμε απέναντι στην προηγούμενη κυβέρνηση με ΥΕΘΑ το Π.Μπεγλίτη και τον τότε Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Φραγκούλη Φράγκο, αλλά και στην κυβέρνηση Παπαδήμα, με το Δ.Αβραμόπουλο ως ΥΕΘΑ τον Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγο Ζιαζιά και τον Α/ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγο Κωσταράκο που προωθούν την καταδικασμένη στη μέση συνείδηση προσφορά των δαπανηρότατων και τρομερά επικίνδυνων για την υγεία του προσωπικού, πρωτίστως αλλά όχι μόνο, αμερικανικών τεθωρακισμένων.
Φυσικά, αντιμετωπίσαμε την χλεύη και τα απαξιωτικά σχόλια αστών πολιτικών των ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ-Χρυσής Αυγής, εγκάθετων στρατιωτικών και πληρωμένων δημοσιογράφων.
Δε περιμέναμε κάτι διαφορετικό γιατί έτσι αντιμετωπίζει το πολιτικό και στρατιωτικό κατεστημένο στη χώρα μας όσους υπερασπίζονται την Αλήθεια, όσους μάχονται για τα δικαιώματα και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας.
Όμως σημερινό άρθρο αποκαλύπτει Έγγραφο-«φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Επίσης, το άρθρο επιτίθεται στον ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλου γιατί πολιτεύεται με αυτό τον επιπόλαιο τρόπο, ενώ οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες στο Πεντάγωνο διαφωνούν.
Είναι εντυπωσιακό το ότι η έκθεση του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας έχει συμπεριλάβει όλα τα επιχειρήματα και τις ενστάσεις μας.
Αποκαλυπτικό έγγραφο
Σε ό,τι αφορά την αποδοχή ή μη της αμερικανικής... δωρεάς των 400 παροπλισμένων αρμάτων μάχης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της το έγγραφο «φωτιά» του Τμήματος Εθνικού Σχεδιασμού της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας που υπογράφει ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος και το οποίο αποκαλύπτει σήμερα η «ΗτΣ».
Πριν την πρόσφατη επίσκεψη του Δ. Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ, όπου ο υπουργός Άμυνας φέρεται να έκανε αποδεκτή με ενθουσιασμό τη... δωρεά των 400 αρμάτων μάχης, η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Άμυνας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου. Ο πρέσβης Δ. Χρονόπουλος προειδοποιούσε τον Δ. Αβραμόπουλο: «Πριν από τη λήψη οιασδήποτε απόφασης, το όλο θέμα πρέπει να εξεταστεί ενδελεχώς, υπό το πρίσμα συγκεκριμένων παραμέτρων, καθώς ενέχει πολιτική, επιχειρησιακή, τακτική και οικονομική διάσταση». Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Πολιτικής Εθνικής Άμυνας, πρωτίστως θα πρέπει να εξεταστεί η εμπειρία και διδάγματα από την προηγούμενη γερμανική «δωρεά» των ΤΟΜΑ ΒΜΡ-1 και αρμάτων μάχης Μ-60Α1 και Μ-60Α3, τη δεκαετία του '90. Συγκεκριμένα θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα προβλήματα που αντιμετωπίστηκαν σε θέματα διαλειτουργικότητας, συντήρησης και διοικητικής μέριμνας, καθώς και στις πιστώσεις που διατέθηκαν για επιχειρησιακή αξιοποίηση.
Οι ανάγκες του στρατού ξηράς
Πριν από κάθε κίνηση αποδοχής ή μη της αμερικανικής... δωρεάς, το υπουργείο Άμυνας -επισημαίνεται στο έγγραφο- θα πρέπει να εξετάσει κατά πόσον συνάδει με τις πραγματικές ανάγκες του Στρατού Ξηράς, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν ήδη διατυπωθεί στην υπό αναθεώρηση νέα Δομή Δυνάμεων. Επίσης θα πρέπει να περιληφθεί πλήρης καταγραφή του υπάρχοντος αρματικού δυναμικού της χώρας, με τεκμηριωμένη αξιολόγηση του βαθμού πραγματικής και λειτουργικής ενσωμάτωσής του. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του 2010 η... δωρεά των συγκεκριμένων αρμάτων μάχης θα κόστιζε στο ελληνικό δημόσιο 2,4 εκατ.ευρώ! Στο μεταξύ, μόνο την τελευταία δεκαετία έχουν δαπανηθεί 2,2 δισ. ευρώ για την αγορά αρμάτων από τη Γερμανία!..
Στο έγγραφο της Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας γίνεται ειδική αναφορά στην οικονομική διάσταση της συγκεκριμένης... δωρεάς. Όπως τονίζεται: «Το κόστος της ανακαίνισης (refurbishment) που θα απαιτηθεί, για την απλή επαναφορά τους σε επιχειρησιακή κατάσταση, κυμαίνεται μεταξύ 50.000-150.000 δολ. ανά άρμα, ενώ για πλήρη αναβάθμιση σε 500.000 δολ. ανά άρμα. Επιπρόσθετα θα πρέπει να υπολογιστούν η μεταφορά στη χώρα και εν συνεχεία στις Μονάδες. Η προμήθεια επιπρόσθετων βυτιοφόρων οχημάτων καυσίμων, βασικών φόρτων πυρομαχικών, ανταλλακτικών...».
Τα περίεργα της δωρεάς
Ο πρέσβης Χρονόπουλος στο απόρρητο έγγραφό του θέτει και επιχειρησιακές διαστάσεις υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει να αποσαφηνίσει τα όσα περίεργα αναφέρονται σε έγκυρους διαδικτυακούς ιστότοπους, όπως:
  • Τυχόν χρησιμοποίηση των υπό παραχώρηση αρμάτων στις επιχειρήσεις «Καταιγίδα της Ερήμου» το 1991, αλλά και στον πόλεμο στο Ιράκ το 2003.
  • Τύπος θωράκισης των υπόψη αρμάτων, προκειμένου να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι δεν φέρουν θωράκιση με στοιχεία απεμπλουτισμένου ουρανίου (Depleted Uranium-DU).
  • Επίδραση της υπερβολικά αυξημένης κατανάλωσης καυσίμου (83% μεγαλύτερη του Leopard II), στην επιχειρησιακή σχεδίαση του Στρατού και στο σύστημα διοικητικής μέριμνας.
  • Αντιμετώπιση των αυξημένων απαιτήσεων συντήρησης των αρμάτων κατά τη μάχη.
  • Τυχόν περιορισμοί στην επιχειρησιακή σχεδίαση λόγω του βάρους του άρματος όπως, βατότητα επί του οδικού δικτύου, κλάση υφισταμένων γεφυρών.
  • Διερεύνηση δυνατότητας συντήρησης του στροβιλοκινητήρα αυτόματου συστήματος μετάδοσης, με δεδομένο ότι ο συγκεκριμένος τύπος κινητήρα είναι εκτός παραγωγής από το 1992.
ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932955437
Diktiospartakos.blogspot.com
http://diktiospartakos.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger