Πέμπτη 10 Μαΐου 2012

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ 2012 Αποδεκατισμένη η Πυροσβεστική

Icon
Μπροστά σε αδιέξοδο βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο Πυροσβεστικό Σώμα, ίσως ακόμα μεγαλύτερο φέτος από ό,τι τις προηγούμενες χρονιές. Σημειώνεται ότι ήδη από την 1η Μάη έχει ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος και οι πυροσβέστες καλούνται ξανά να προσφέρουν το έργο τους με μόνο όπλο το φιλότιμο. Οι πόροι για την Πυροσβεστική μειώθηκαν ακόμα περισσότερο και πετσοκόπηκαν οι μισθοί και τα επιδόματα των πυροσβεστών. Εξάλλου, μέσα σε μια νύχτα, με μια ελληνική πατέντα, οι 4.000 θέσεις μονίμων που είναι κενές, μετατράπηκαν σε θέσεις επί θητεία με πυροσβέστες 5ετούς Υποχρέωσης - που βέβαια έχουν θολά εργασιακά δικαιώματα - θέλοντας να δείξουν πως όλα βαίνουν καλώς στο Σώμα.
Μετά την πρώτη απόπειρα για την εφαρμογή αντεργατικού και επικίνδυνου ωραρίου το 2009, στις 26 Απρίλη έγινε η δεύτερη προσπάθεια υλοποίησής του στο 12ο Πυροσβεστικό Σταθμό της Αθήνας. Ενώ το 2009 προσπάθησαν αλλά δεν κατάφεραν μετά την κατακραυγή από το προσωπικό του Σώματος να βάλουν τους πυροσβέστες να δουλεύουν 12ωρο, πριν από περίπου 15 μέρες το Αρχηγείο ενημέρωσε πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά 16ωρο ωράριο εργασίας.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών (ΕΑΚΠ), με άμεση παρέμβαση κατήγγειλε την απόπειρα εφαρμογής αυτού του ωραρίου και μία μέρα μετά, ο ίδιος ο διοικητής της Αττικής ανακοίνωσε το «πάγωμα» της προσπάθειας. Παρ' όλα αυτά, τονίζεται πως η αναστολή αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα και πως «αποτελεί ακόμη μία παραπλανητική μεθόδευση ενόψει των επικείμενων εκλογών, σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο». Επίσης, υπογραμμίζει πως μετά το τέλος των εκλογών θα επισπευσθεί η άμεση εφαρμογή του, ή και η εφαρμογή άλλων αντεργατικών ωραρίων, κατ' εντολή των επιβαλλόμενων οδηγιών της ΕΕ.
Εκτός των παραπάνω, επισημαίνει τις ευθύνες των κυβερνητικών παρατάξεων ΠΑΣΚΠ - ΔΑΚΥΠΣ (σ.σ. πρόσκεινται σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) που επέλεξαν το τελευταίο χρονικό διάστημα την τακτική του διαλόγου των διαδρόμων με την εργοδοσία, καλλιεργώντας επιπλέον αυταπάτες, απεμπολήθηκε για ακόμη μια φορά το αίτημα των πυροσβεστών για ανθρώπινο ωράριο εργασίας, αφήνοντάς τους έρμαια στις καταστρατηγήσεις και την κατάργηση στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων, αγνοώντας τις συνεχόμενες εκκλήσεις της ΕΑΚΠ για διεξαγωγή δυναμικών κινητοποιήσεων πυροσβεστών στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που αποτελεί την έδρα της εργοδοσίας.
Στον «αέρα» οι συμβασιούχοι
Στον «αέρα» είναι ακόμα η πρόσληψη των 2.000 συμβασιούχων πυροσβεστών (1.000 επιλαχόντες στους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης και 1.000 μη προσληφθέντες) αν και η αντιπυρική περίοδος ξεκίνησε την 1η Μάη. Κύκλοι του υπουργείου ανέφεραν πως το «θέμα έχει τελειώσει» και αυτή τη γραμμή ακολουθούσαν μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ).
Ομως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναφέρει σε έγγραφό του (στις 18 Απρίλη) πως σύμφωνα με τον νόμο Πεπονή (2190/1994) απαγορεύονται οι προσλήψεις κατά την προεκλογική περίοδο. Αν και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οικονόμου, στις αρχές του Απρίλη είχε υποσχεθεί πως η πρόσληψή τους θα γίνει σύντομα και για οκτώ μήνες ξεκαθάρισε πως αρμόδιοι για το θέμα είναι το υπουργείο Οικονομικών και το Αρχηγείο του Σώματος. Αλλά ακόμα και αυτό το 8μηνο, δεν μπορεί να ισχύσει αφού η αντιπυρική περίοδος λήγει στα τέλη του Οκτώβρη.
Σε ό,τι αφορά τους πυροσβέστες 5ετούς υποχρέωσης, ο Αρχηγός του Σώματος, Π. Μπονάτσος, ανέφερε πως «δε θα απασχολούνται κατά τις Κυριακές, αργίες και τις νυχτερινές ώρες» και φυσικά δε θα αποστέλλονται σε εκτός έδρας περιστατικά. Παρά την πρόσληψή τους, σημειώνονται ότι τους οφείλονται 3.400 κράνη για αστικές πυρκαγιές, ισάριθμες ζώνες με τσεκούρι και ένα σετ στολών αντί για δύο που έπρεπε να είχαν πάρει.
Για τις δύο κατηγορίες των πυροσβεστών που άπτονται της αρμοδιότητας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συμβασιούχων Πυρόσβεσης - Διάσωσης (ΠΟΣΠΥΔ), φέρει μεγάλη ευθύνη η συνδικαλιστική ηγεσία που αρκέστηκε και σε αυτή την περίπτωση στις ανακοινώσεις, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους που ζητούσαν κινητοποιήσεις.
Αλλωστε, τόσο στις εθνικές εκλογές του 2009 όσο και σε αυτές της 6ης Μάη, μέσα από ιστοσελίδες μελών της ΠΟΣΠΥΔ, τονιζόταν πως πρέπει να πιεστούν οι υποψήφιοι βουλευτές των μεγάλων κομμάτων για να «τελειώνει το θέμα». Σημειώνεται πως Σωματεία δε συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις - από τις λίγες που έχουν πραγματοποιήσει - για να μην πιέσουν είτε τη ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ στις περασμένες εκλογές.
Κοντά στους πυροσβέστες το ΚΚΕ
Κοντά στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων στην Πυροσβεστική και στην επίλυση των αιτημάτων τους στάθηκε όλο το διάστημα το ΚΚΕ, το οποίο με συνεχείς παρεμβάσεις στη Βουλή ζήτησε την ουσιαστική κάλυψη τόσο των οργανικών κενών του Σώματος όσο και των κενών σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Χαρακτηριστικό είναι ότι το Φλεβάρη και το Μάρτη είχε ζητήσει να δοθεί τέλος στην εργασιακή και πολιτική ομηρία των συμβασιούχων. Μάλιστα, το ΚΚΕ έχει αναφερθεί στους 2.000 συμβασιούχους και στην ανάγκη πρόσληψής τους με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ε. Οθωνα, να απαντά πως «το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος έχει διαβιβάσει σχετικό αίτημα για την εποχική απασχόληση και φέτος των 1.906 εποχικών πυροσβεστών στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στο Υπουργείο Οικονομικών».
Το ΚΚΕ έχει σταθεί όλα αυτά τα χρόνια στην ανάγκη ενός πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, που θα είναι στελεχωμένος με μόνιμο προσωπικό με αντικείμενο την προστασία των δασών σε όλες τις φάσεις (πρόληψη, καταστολή κ.ά.) και είναι αντίθετο στη χρησιμοποίηση συμβασιούχων για την κάλυψη των κενών, για ορισμένο χρόνο. Το ΠΑΜΕ, που έχει συμπαρασταθεί στους αγώνες των πυροσβεστών, τους καλεί να συνειδητοποιήσουν πως τα εργασιακά τους προβλήματα είναι κοινά με των υπόλοιπων εργαζομένων και πως είναι ανάγκη να συμμετέχουν στους αγώνες του ταξικού εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger