Παρασκευή 27 Απριλίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠ.ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Απόστολος Παπατόλιας
Συνταγματολόγος-Γενικός Γραμματέας Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.Π.Ε.)

27/4/2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΠ.ΠΑΠΑΤΟΛΙΑ
ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

«Στηρίζουμε ΠΑΣΟΚ. Δεν επιβραβεύουμε την πολιτική ανηθικότητα»

Γεννήθηκα και μεγάλωσα σ’ αυτόν εδώ τον τόπο από γονείς βιοπαλαιστές που μου δίδαξαν ότι τίποτα δεν προσφέρεται έτοιμο, αλλά ότι πρέπει να αγωνίζεσαι διαρκώς για ένα καλύτερο αύριο. Ζυμώθηκα από νωρίς με τις ιδέες της Κεντροαριστεράς και του δημοκρατικού σοσιαλισμού. Στην επιστημονική και πολιτική μου διαδρομή, πάσχισα να σταθώ πιστός στις αξίες της εντιμότητας, της αγωνιστικότητας και της διαφάνειας. Δεν διανοήθηκα ποτέ να πω ψέματα για την καταγωγή μου ή να πλαστογραφήσω τις ρίζες μου για να προωθήσω την πολιτική καριέρα μου. Δεν χρειάστηκε ποτέ να προσποιηθώ ότι είμαι κάποιος άλλος, εξαπατώντας τους πολίτες. Ήμουν απλά ο εαυτός μου.
Όταν το 2006 οι πολίτες της Μαγνησίας με εξέλεξαν ως τον πιο νέο Νομάρχη της χώρας, δούλεψα σκληρά για να μην διαψεύσω τις προσδοκίες τους. Εργάστηκα για μια Νομαρχία που αγωνίζεται, με συνεχείς πρωτοβουλίες και αναπτυξιακό όραμα για το μέλλον. Δεν συμβιβάστηκα ποτέ με τα κάθε λογής πολιτικά και οικονομικά κατεστημένα. Αυτή την πορεία της μαχητικής, ασυμβίβαστης και προγραμματικά ισχυρής Νομαρχίας, καταθέτω ως πολιτικό βιογραφικό μου.
Επί 4 χρόνια στη Νομαρχία έκανα πράξη την ανανέωση, δίνοντας σε νέους ανθρώπους την ευκαιρία να αποδείξουν τι αξίζουν στο «καμίνι» της διοίκησης.  Δεν σας κρύβω ότι είναι σήμερα μεγάλη η χαρά και η ικανοποίησή μου, όταν διαπιστώνω πως πολλά από τα στελέχη, χωρίς διοικητική πείρα τότε, με τα οποία δούλεψα στη Νομαρχία, είναι σήμερα πολιτικές προσωπικότητες, που αποτελούν μάλιστα τα «βαριά χαρτιά» των ψηφοδελτίων στις τοπικές και εθνικές εκλογές. Έτσι ασκείται στην πράξη ορθολογική και στοχευμένη στελεχική πολιτική για το μέλλον. Πολλές από τις πρωτοβουλίες της Νομαρχίας έχουν αφήσει τη σφραγίδα τους στην αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας. Η θεαματική αναβάθμιση του Αεροδρομίου της Νέας Αγχιάλου, το νερό στην Κάρλα, τα περιβαλλοντικά φίλτρα στην ΑΓΕΤ, η μεγαλύτερη χρηματοδότηση στην ιστορία του νομού για αντιπλημμυρικά έργα, η μεγαλύτερη απορροφητικότητα σε επίπεδο Νομαρχιών στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, το Γραφείο του Καταναλωτή, η δωρεάν νομική στήριξη στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, η Ευρυζωνικότητα και το ελεύθερο Internet, ανήκουν πλέον στην κληρονομιά του Νομού, πιστοποιώντας ότι η Νομαρχία στάθηκε έμπρακτα στο πλευρό των πολιτών, των παραγωγών και της νέας γενιάς, με πρωτοποριακές ιδέες και αγωνιστικό ήθος.
Μετά από την οριακή απώλεια των περιφερειακών εκλογών και επί δύο περίπου χρόνια, αγωνιζόμουν με όλες μου τις δυνάμεις για τη δημοκρατική παράταξη σε κάθε γωνιά της Μαγνησίας. Αγωνιζόμουν ακόμη και σε βάρος της οικογενειακής και επαγγελματικής μου ζωής και παρά τις λιγοστές οικονομικές δυνατότητες που, απ’ ό,τι όλοι γνωρίζετε, διαθέτω. Έδινα τη μάχη, έχοντας καθημερινή επαφή με τους πολίτες, με συνεχείς παρεμβάσεις για όλα τα αναπτυξιακά και κοινωνικά θέματα του τόπου και σειρά πολιτικών πρωτοβουλιών, που είχαν πάντοτε το πολιτικό στίγμα της Κεντροαριστεράς. Επιδίωξή μου και με δεκάδες εμφανίσεων στα ΜΜΕ της περιοχής ήταν να σπάσει ο φαύλος κύκλος της πολιτικής εσωστρέφειας και των φοβικών συνδρόμων στο ΠΑΣΟΚ και να διαχυθεί ξανά η ελπίδα ότι η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί με όρους δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Πάσχιζα να στείλω παντού το μήνυμα της γενναίας αυτοκριτικής για το παρελθόν, αλλά και της προγραμματικής επάρκειας για το μέλλον.
Δεν ένοιωσα ποτέ τον παραμικρό δισταγμό ή φόβο να δώσω το «παρών» ή να σταθώ δίπλα στους πολίτες, εκεί όπου εκφράζουν αυθεντικά την απόγνωση και την αγωνία τους: στους δρόμους, στις γειτονιές, στις παρέες, στους χώρους εργασίας τους. Όταν κάποιοι τρόμαζαν να τους κοιτάξουν κατάματα και αναζητούσαν καταφύγιο στα «πολιορκούμενα» πολιτικά γραφεία τους, ήμουν εκεί για να τους δείξω ότι η προοδευτική παράταξη δεν πρέπει να κρύβεται στις δυσκολίες, αλλά να συνομιλεί θαρραλέα με την κοινωνία.
Μέσα σε δύο περίπου χρόνια έκανα περίπου 70 συγκεντρώσεις με ομάδες απλών πολιτών σε κάθε γωνιά του Νομού για να κρατηθεί όρθια η παράταξη και να ανακτηθεί η πολιτική μας αυτοπεποίθηση. Αυτή είναι και η πολιτική μου παρακαταθήκη και συνεισφορά στον προοδευτικό χώρο για τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Ο αποκλεισμός μου από το ψηφοδέλτιο ήταν άδικος, μεθοδευμένος και πολιτικά ανήθικος. Όσοι έχουν βιώσει έστω και για μια φορά στη ζωή τους μια κραυγαλέα αδικία σε βάρος τους, μπορούν να με καταλάβουν. Οι απλοί πολίτες δεν ανέχονται τις βρώμικες μεθοδεύσεις, τα «χτυπήματα κάτω από τη μέση» και τις σκοτεινές ίντριγκες που έχουν σκοπό να βλάψουν όσους πορεύονται ανοιχτά, καθαρά και έντιμα. Εύχομαι και ελπίζω, αυτή την ανηθικότητα να μην την πληρώσει ακριβά η παράταξή μας στη Μαγνησία σ’ αυτή την εκλογική αναμέτρηση…
Ο αποκλεισμός μου από το ψηφοδέλτιο εξυπηρετούσε μία και μοναδική σκοπιμότητα: την εκλογική διάσωση του Κώστα Καρτάλη στη Μαγνησία. Η Επιτροπή προχώρησε σε έναν φωτογραφικό αποκλεισμό, επινοώντας ένα και μοναδικό «ασυμβίβαστο» σε ολόκληρη τη χώρα, υποκύπτοντας έτσι στους πολιτικούς εκβιασμούς, τις αφόρητες πιέσεις και τελικά το “veto” του κ. Καρτάλη, όπως επιβεβαιώνεται και από όλα τα ρεπορτάζ του ηλεκτρονικού και έντυπου αθηναϊκού Τύπου. Ο εν λόγω υποψήφιος, προκειμένου να σώσει τον εαυτό του, δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα. Δεν δίστασε να λειτουργήσει σε βάρος της προοδευτικής παράταξης, υποσκάπτοντας τη νικηφόρα προοπτική του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία.
Όλα όσα αναφέρω, πιστοποιούνται και από τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «δεν ασχολήθηκε προσωπικά με το θέμα» και μετέφερε πλήρως το βάρος της απόφασης του αποκλεισμού μου στην Επιτροπή. Αυτό και μόνο βεβαιώνει την πρόθεσή του να δώσει το μήνυμα ότι δεν είχε καμία προσωπική εμπλοκή στη μεθόδευση του φωτογραφικού «ασυμβιβάστου», ενός και μοναδικού σε ολόκληρη τη χώρα. Τον πιστεύω. Γιατί πιστεύω και στην ειλικρινή πολιτική του βούληση να απαλλάξει το ΠΑΣΟΚ από τις αρρωστημένες νοοτροπίες του παρελθόντος.
Από κει και πέρα, σε σχέση με τα μελλοντικά σχέδια του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπό μου, θέλω να εκφράσω μια αταλάντευτη θέση αρχής: στις σύγχρονες δημοκρατίες, κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για κανέναν, χωρίς αυτόν. Κανείς δεν μπορεί να αποφασίζει για λογαριασμό κάποιου εις βάρος του ή εν αγνοία του. Κανείς δεν μπορεί να υπαγορεύει στον άλλο τη βούλησή του, αγνοώντας την προσωπική του διαδρομή ή τσαλαπατώντας την αξιοπρέπειά του. Πρόκειται για ένα στοιχειώδη όρο της πολιτικής αυτονομίας και για μια συστατική συνθήκη της δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, ως φορέων έκφρασης της κοινωνίας και όχι ως κλειστών ολιγαρχικών «κλαμπ» διανομής αξιωμάτων και θέσεων.
Εκτός, όμως, από το μείζον ζήτημα της επαναθεμελίωσης της συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας των κομμάτων, αξίζει όλοι να αναρωτηθούμε: άραγε είναι αυτοί οι οιωνοί που μας κάνουν βάσιμα να ελπίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι όντως έτοιμο να ανταποκριθεί στο πάνδημο κοινωνικό αίτημα για ριζική αλλαγή του πολιτικού συστήματος;
Σε μια περίοδο που η κοινωνία δοκιμάζεται σκληρά και το πολιτικό σύστημα καταρρέει, έχουμε ένα και μόνο χρέος. Να εμπνεύσουμε την ελπίδα και να πείσουμε τους πολίτες ότι θα υπερβούμε την εθνική μας κρίση, όχι με τους ασφυκτικούς και άδικους όρους των δανειστών μας, αλλά μέσα από ένα Προοδευτικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, που θα κατανέμει δίκαια τα βάρη στην κοινωνία, θα αξιοποιεί τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας, θα συμβάλλει στην εξυγίανση της δημόσιας ζωής και θα βάζει φρένο στα παρασιτικά μεγαλοσυμφέροντα που κηδεμονεύουν τον τόπο.
Στο πλαίσιο αυτών των αδιαπραγμάτευτων αρχών, καλώ όλους τους πολίτες της Μαγνησίας, όλους τους πολίτες της Θεσσαλίας, να στηρίξουν την προοπτική της Προοδευτικής Διακυβέρνησης της χώρας που εκφράζει σήμερα το ΠΑΣΟΚ. Τους καλώ να εμπιστευθούν στις εκλογές της 6ης Μαΐου το Βαγγέλη Βενιζέλο, με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος θα κάνει πράξη όσα επαγγέλλεται και ότι θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ενός ολόκληρου Έθνους.
Σε ό,τι με αφορά, παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της μεγάλης ενιαίας Κεντροαριστεράς, που θα λειτουργεί ως φορέας προοδευτικών μεταρρυθμίσεων και καινοτόμων λύσεων για την ανασύνταξη της πατρίδας. Μιας Κεντροαριστεράς που θα συνδυάζει το ρεαλισμό και την κυβερνητική προοπτική με την ενεργητική υπέρβαση των πιο βάρβαρων όρων του Μνημονίου. Που θα καθοδηγεί την κοινωνία, διατυπώνοντας μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης και θα στηρίζεται σε ένα νέο πλειοψηφικό κοινωνικο-πολιτικό συνασπισμό δυνάμεων, διασφαλίζοντας την έξοδο από το τούνελ με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και εθνικής αξιοπρέπειας. Που θα βασίζεται σε ένα νέο «κοινωνικό συμβόλαιο», το οποίο θα υπερβαίνει αυτό της Μεταπολίτευσης και θα ανατρέπει τις παλαιές ισορροπίες της αδράνειας και της αντι-μεταρρύθμισης. Η ανασύνθεση της όλης Κεντροαριστεράς δείχνει το μόνο δυνατό «οδικό χάρτη» για τη διαμόρφωση της νέας μεταπολιτευτικής μας ταυτότητας και την αντιμετώπιση της σημερινής πολλαπλής κρίσης διακυβέρνησης. Σ’ αυτό τον αγώνα στρατεύομαι με όλες τις δυνάμεις μου.
Επιτρέψτε μου να πω και δυο λόγια για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στο Νομό. Απαρτίζεται από νέους, άξιους και ικανούς ανθρώπους. Με όλους -  σχεδόν όλους -  μας συνδέουν σχέσεις προσωπικής φιλίας και εκτίμησης. Έχουμε συνεργαστεί στη Νομαρχία, στις περιφερειακές εκλογές, στα αγροτικά θέματα, στα ζητήματα της νησιωτικής ή της κοινωνικής πολιτικής. Ζητώ από τους πολίτες της Μαγνησίας να στηρίξουν αυτό το ψηφοδέλτιο. Παράλληλα, τους ζητώ να μην επιβραβεύσουν με την εκλογική τους στάση την πολιτική χυδαιότητα και ανηθικότητα. Τους καλώ να αναλογιστούν, πριν ψηφίσουν, πόσο κακό προκάλεσαν ορισμένοι στην παράταξη και τον τόπο, μόνο και μόνο για να διασώσουν τον εαυτό τους. Τους καλώ να πουν ένα μεγάλο ναι στην πολιτική εντιμότητα και ένα μεγάλο όχι στις κατευθυνόμενες πολιτικές καριέρες.
Τέλος, θέλω να πω δημόσια ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους εκείνους τους πολίτες που στέκονται στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια, με τιμούν με την εμπιστοσύνη τους και έχουν εκφράσει τη συμπαράστασή τους σ’ αυτές τις δύσκολες προσωπικές στιγμές. Θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι δεν πρόκειται να τους προδώσω ποτέ. Το ελάχιστο αίσθημα ευθύνης απέναντί τους μου δείχνει το δρόμο για το μέλλον. Παραμένω πιο ενεργός από ποτέ στην πολιτική. Δεν πρόκειται «να το βάλω κάτω». Δεν πρόκειται ούτε να «σκύψω το κεφάλι» ούτε να απογοητευθώ ούτε να κάνω το χατίρι των συμφερόντων και του κατεστημένου. Πειθαρχώ και λογοδοτώ μόνο στην κοινωνία και τους πολίτες της και πουθενά αλλού…

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger