Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Ποιος κάτοικος Σκοπέλου αναζητείται από της αρχές φίλος του Άκη Τσοχατζόπουλου.?



Η "Αυλή" του ωραίου Μπρούμελ

Ντίνα Σύρπου

Σάλο έχει προκαλέσει στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης η σύλληψη του 62χρονου επιχειρηματία Γιώργου Σαχπατζίδη, ο οποίος φέρεται ως στενός φίλος και συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Πρόσωπο γνωστό, αμφιλεγόμενο, έχει απασχολήσει επανειλημμένα τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε μία σειρά υποθέσεων που συγκλόνισαν την επικαιρότητα. Συγκεκριμένα τον «συναντήσαμε» στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων του πρώην υπουργού.

Η σύλληψη του Γιώργου Σαχπατζίδη έγινε, νωρίς το μεσημέρι, στα γραφεία της εταιρίας σούπερ μάρκετ «Deal», που δημιούργησε, πρόσφατα, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα, στην περιοχή της Πυλαίας Θεσσαλονίκης.

Οι πολιτικές αλλά και προσωπικές σχέσεις του Γιώργου Σαχπατζίδη με τον Άκη Τσοχατζόπουλο– αν και οι ίδιοι δεν τις παραδέχθηκαν ποτέ- συζητούνταν από χρόνια. Δεν είναι τυχαίο ότι, σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Σαχπατζίδη, το περιβάλλον του φρόντιζε να προβάλει τη φιλία του με τον πρώην υπουργό. Έτσι, λίγες ώρες μετά τη σύλληψη του Άκη Τσοχατζόπουλου, άνδρες της Ασφάλειας, εμφανίστηκαν στις εγκαταστάσεις της εταιρίας και επικαλούμενοι ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε από τις ανακριτικές αρχές, ζήτησαν από τον Γιώργο Σαχπατζίδη, να τους ακολουθήσει.

Την ίδια ώρα στα χέρια της αστυνομίας έπεφτε και ο ξάδελφος του Άκη Τσοχατζόπουλου, Νίκος Ζήγρας ο οποίος συνελήφθη σε διαμέρισμα που διατηρεί στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο άνδρες, που θεωρείται ότι ανήκουν στη λεγόμενη «Αυλή» του Άκη Τσοχατζόπουλου στη Βόρεια Ελλάδα, κατηγορούνται ότι λειτουργούσαν «ως παρένθετα πρόσωπα», για να μπορεί ο πρώην υπουργός να αποκρύπτει περιουσιακά του στοιχεία. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Νίκος Ζήγρας ήταν διαχειριστής υπεράκτιας εταιρίας, μέσω της οποίας γίνονταν αγορές ακινήτων.

Παράλληλα εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης κατά του Αστέριου Οικονομίδη, ιδιοκτήτη της «Arcon Constructions», ο οποίος εμπλέκεται στην αγοραπωλησία της οικίας της Αρετής Τσοχατζοπούλου, στο Κολωνάκι. Η οικογένεια του Οικονομίδη διαμένει στην Εκάλη, ο ίδιος, ωστόσο, διαμένει στο Κολωνάκι.

Ο υπερδραστήριος Γιώργος Σαχπατζίδης


Το πλέον γνωστό όνομα, όμως, στην υπόθεση είναι σίγουρα αυτό του Γιώργου Σαχπατζίδη ο οποίος είναι παλιός «γνώριμος» των δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης. Ο 62χρονος επιχειρηματίας γεννήθηκε στην Κατερίνη όπου διατηρεί ένα σπίτι- πύργο, όπως λένε πρόσωπα που τον γνωρίζουν από το χώρο του αθλητισμού. Ανιψιός του πρώην υπουργού εμπορίου και βουλευτή Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ακριτίδη, σπούδασε γεωπόνος στην Ιταλία, γρήγορα, όμως, τον κέρδισαν οι επιχειρήσεις.

Οι Θεσσαλονικείς τον γνώρισαν το 1999, όταν εμφανίστηκε ως υποψήφιος αγοραστής από τον Γιάννη Ραπτόπουλο, του ιστορικού συγκροτήματος των εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη» και στη συνέχεια των εφημερίδων «Ελληνικός Βορράς» και «Σπορ του Βορρά». Ήταν η εποχή που, μαζί με τον Τζον Ρήγα, διατηρούσαν την εταιρία «Ζilka». Γρήγορα, όμως, με τον Ρήγα, έφθασαν στα δικαστήρια καθώς κατηγορήθηκε για «άνοιγμα» στην οικονομική διαχείριση. Πιεσμένος από τις εξελίξεις, όπως αναφέρουν πληροφορίες, αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές του στον Ρήγα, και να επιστρέψει τα χρήματα στο λογιστήριο της εταιρίας όπου εμφανιζόταν η «μαύρη τρύπα».

Στη συνέχεια και για μεγάλο διάστημα, κινήθηκε στην «αφάνεια» μέχρι τη στιγμή που βρέθηκε- και πάλι- στο προσκήνιο με θέμα αιχμής, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Κι αυτό γιατί οι εταιρίες «GDS Αξιοποίηση Ακινήτων» και «Torcaso Investment Ltd», στις οποίες εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης, αναμείχθηκαν στο σκάνδαλο που συντάραξε την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο ίδιος κατέθεσε, μάλιστα, στην εξεταστική επιτροπή της βουλής.

Από τότε το όνομα και οι επιχειρήσεις του αναμείχθηκαν στις «διάτρητες» αγοραπωλησίες ακινήτων του Άκη Τσοχατζόπουλου αλλά και στο θέμα των υποβρυχίων.

Την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, βέβαια, απασχόλησε, τα τελευταία χρόνια και με το θέμα της εμπλοκής του στα διοικητικά της ΠΑΕ ΠΑΟΚ όταν εμφάνισε έναν επενδυτή- φάντασμα, τον Βασίλη Φλωρίδη, ισχυριζόμενος ότι θα βάλει χρήματα για να «ανασάνει» η οικονομικά «ταλαίπωρη» ΠΑΕ.

Ισχυρίστηκε, μάλιστα, ότι τον γνωρίζει και εγγυήθηκε για τη φερεγγυότητά του, κάτι που αποδείχθηκε «φούσκα».

Παράλληλα τοποθέτησε στο Δ.Σ. της ΠΑΕ τους δύο γιους του, Δημήτρη και Γιώργο, ενώ κατέχει ποσοστό μετοχών με έγκριση, μάλιστα, της επιτροπής επαγγελματικού αθλητισμού, διευκολύνοντας με χρηματικά ποσά την ομάδα.

Όπως ήταν φυσικό, η σύλληψή του, αναστάτωσε τα μέλη του Δ.Σ. τα οποία, πριν από λίγο, προσήλθαν σε προγραμματισμένη συνεδρίαση. Οι γιοι του, βέβαια, απουσίαζαν ωστόσο βασικό θέμα συζήτησης στα «πηγαδάκια» ήταν η υπόθεση Σαχπατζίδη.

Τελευταία επιχειρηματική δραστηριότητα του Γιώργου Σαχπατζίδη, μέσω των δύο γιων του, ήταν η εταιρία «σούπερ μάρκετ» με την επωνυμία «Deal», που δημιούργησε, τον περασμένο Δεκέμβριο, με τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ζήση Βρύζα. Οι δύο άνδρες, που προφανώς γνωρίστηκαν από τα διοικητικά του ΠΑΟΚ, διατηρούν φιλικές σχέσεις, κάτι που θέλησαν να «σφραγίσουν» με τον συνεταιρισμό τους. Στα γραφεία της εταιρίας αυτής, εξάλλου, συνελήφθη, σήμερα, ο Γιώργος Σαχπατζίδης, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην εμπλοκή του με τη Δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger