Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Σε υπόθεση παράνομων ταριχεύσεων η οποία –διερευνάται- ως παρακλάδι του τεράστιου οικονομικού σκανδάλου των νεκροτομείων της επικράτειας που είχε αποκαλυφθεί πριν από λίγους μήνες, εμπλέκεται η υποψήφια με το κόμμα της Δημοκρατικής Συμμαχίας στο Νομό Λάρισας, κυρία Ρουμπίνη Λεονταρή.
Το θέμα που προκύπτει από την παρουσία της προϊσταμένης της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας (η οποία παλαιότερα είχε πολιτευτεί και με το ΛΑ.Ο.Σ.) στα ψηφοδέλτια της ΔΗΣΥ είναι και ηθικό και ουσιαστικό. Τα δε στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr και απασχολούν επί χρόνια τις εισαγγελικές και δικαστικές Αρχές καθώς και το υπουργείο Δικαιοσύνης, αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας στην οποία όπως καταγγέλλεται έχει στηθεί -εδώ και χρόνια- «βιομηχανία παράνομων ταριχεύσεων» και έκδοσης ψευδών πιστοποιητικών…
Είναι ενδεικτικό ότι η κυρία Λεονταρή είχε τεθεί σε προσωρινή αργία, με απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ επέστρεψε στη θέση της μετά από προσφυγή στα Διοικητικά Δικαστήρια Λάρισας.
Πέντε παραπομπές!
Την ίδια στιγμή η υποψήφια της ΔΗ.ΣΥ. έχει ανοικτές «παρτίδες» με την ελληνική Δικαιοσύνη, καθώς παραπέμπεται στο Πενταμελές Εφετείο Λάρισας για νόθευση και υπεξαγωγή εγγράφων καθώς και για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία μάρτυρα. Πρόκειται για δυο υποθέσεις για τις οποίες ενώ η πολιτευτής είχε αθωωθεί Πρωτόδικα, θα κληθεί να καθίσει -εκ νέου- στο εδώλιο του κατηγορουμένου κατόπιν εφέσεως που ασκήθηκε από τις εισαγγελικές Αρχές.
Παράλληλα έχει άλλες τρεις άλλες παραπομπές στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας. Μια εξ’ αυτών, μάλιστα, έχει προκληθεί κατόπιν μηνύσεως που της έχει υποβάλλει πολύ γνωστός δικηγόρος της Περιφέρειας. Αντικείμενο της μήνυσης είναι οι «ψευδείς» βεβαιώσεις που κατηγορείται ότι εξέδωσε η ιατροδικαστής σχετικά με θάνατο συγγενών του δικηγόρου. Το «αστείο», δε, της υπόθεσης είναι ότι ο μηνυτής της κυρίας Λεονταρή είναι συνυποψήφιός της στα ψηφοδέλτια της ΔΗ.ΣΥ., ενώ η δίκη έχει οριστεί να γίνει ένα μήνα μετά τις εκλογές της 6ης Μαϊου.
Την ίδια στιγμή, βάσει προγενέστερων καταγγελιών που είχαν δημοσιευθεί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, οι εισαγγελικές Αρχές του Βόλου και της Λάρισας διενεργούν ποινικές προκαταρκτικές εξετάσεις με αντικείμενο:
Α) μη σύννομες και σκανδαλώδεις ταριχεύσεις στο Νεκροτομείο Βόλου καθώς και
Β) τις ημέρες και τα έργα της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας και συγκεκριμένα τον ακριβή ρόλο της πολιτευτή της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Ενήμεροι, όμως για την υπόθεση, είναι τόσο η εισαγγελία του Αρείου Πάγου καθώς και ο Οικονομικός Εισαγγελέας, κ. Γρηγόρης Πεπόνης, ο οποίος έχει λάβει ενυπόγραφες αναφορές-καταγγελίες που αποκαλύπτουν το μέγεθος του «σκανδάλου» το οποίο όζει και από φορολογικού τύπου αδικήματα.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον, το οποίο προφανώς διέλαθε της προσοχής των επικεφαλής του καταρτισμού των ψηφοδελτίων της ΔΗ.ΣΥ., παρουσιάζει το γεγονός ότι η πολιτευτής εμφανίζεται σε δύο περιπτώσεις να υπογράφει ταριχεύσεις στις οποίες δεν ήταν παρούσα (!), καθώς και η απίστευτη «αμέλειά» (;) της να εντάξει ζωντανούς ανθρώπους (πρόκειται για δυο νεκροτόμους) σε λίστα νεκρών που απέστειλε στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μάλιστα τα αποτελέσματα του ελέγχου των αιμάτων των… ζωντανών-νεκρών ενσωματώθηκαν στη διεξαγόμενη επιδημιολογική έρευνα που είχε διαταχθεί για τον ιό Κοξάκι Β3!
Πως στήθηκε η «μπίζνα» και η ταρίφα των 200 ευρώ
Από το υλικό των σχετικών δικογραφιών και κυρίως τις καταθέσεις των μαρτύρων προκύπτει ο τρόπος με τον οποίο στήθηκε το «κόλπο» των ταριχεύσεων το οποίο απέφερε αρκετά χρήματα στις τσέπες ορισμένων από την άποψη ότι η ταρίφα για κάθε ταρίχευση κυμαινόταν από 150 έως και 200 ευρώ!
Σύμφωνα με την κατάθεση του γενικού γραμματέα του Σωματείου Ιδιοκτητών Γραφείων Τελετών Θεσσαλίας- Δυτικής Μακεδονία και Ηπέιρου, κ. Νικόλαου Αγγελέτου, στις 3 Ιουνίου του 2010 τους κοινοποιήθηκε έγγραφο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Λάρισας υπογεγραμμένο από την κυρία Λεονταρή το οποίο έφερνε τα πάνω-κάτω στο θέμα των ταριχεύσεων. Συγκεκριμένα, γνωστοποιούσε, ότι έπρεπε να πραγματοποιείται ταρίχευση για κάθε πτώμα το οποίο θα διακομιζόταν από τον Βόλο στα νησιά των Σποράδων!
Μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως καταθέτει ο μάρτυρας, «δεν ήταν υποχρεωτική η ταρίχευση εφόσον το ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου αναφερόταν ότι ο θανών δεν έπασχε από μολυσματική νόσο ώστε να δύναται να μεταφερθεί, όπως και γίνεται σε πολλές περιπτώσεις από ότι γνωρίζω εκτός Θεσσαλίας και σε όλη την ελληνική επικράτεια».
Υπέγραφε δια… αποστάσεως!
Εντυπωσιακότερο όλων όμως είναι τα στοιχεία τα οποία προέκυψαν από την κατάθεση του μάρτυρα σχετικά με τις ταριχεύσεις που υπογράφει η πολιτευτής της ΔΗ.ΣΥ. στις 6 και 18 Απριλίου του 2011. Και οι δυο εμφανίζονται να έχουν πραγματοποιηθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου και είναι επικυρωμένες από την κυρία Λεονταρή.
Ωστόσο, σύμφωνα με τον μάρτυρα, η «υπογράφουσα ιατροδικαστής δεν ήταν παρούσα από όσο παρευρισκόμουν σε όλη τη διαδικασία έξω από το νεκροτομείο»…
Μάλιστα από την προανάκριση προέκυψε ότι την 6η Απριλίου η πολιτευτής υπέγραφε για ταρίχευση στο Βόλο ενώ βρισκόταν στο Νοσοκομείο Λάρισας, ενώ για την 18η Απριλίου πιστοποιεί ότι ήταν παρούσα στη διαδικασία ενώ είχε αναρρωτική άδεια!
Η ίδια βέβαια καθώς και η νεκροτόμος, Αναστασία Μπρουσγιάννη (με την οποία φέρεται να έκανε όλες τις ταριχεύσεις) υποστηρίζουν ότι «πετάχτηκε» στο Νοσοκομείο Βόλου, υπέγραψε τις ταριχεύσεις και μετά απλά έφυγε…
Βέβαια, από την άλλη πλευρά, ιδιοκτήτες γραφείων τελετών οι οποίοι κλήθηκαν να καταθέσουν υποστηρίζουν ότι με τη μόνη με την οποία έρχονταν σε επαφή ήταν η νεκροτόμος. «… Λάμβανε το αντίτιμο της ταρίχευσης και μας προσκόμιζε το ανάλογο πιστοποιητικό με υπογραφή της κυρίας Λεονταρή…».
Από τη δική του πλευρά ο διοικητής του Γ.Ν. Βόλου, κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, κατέθεσε ότι στο Νοσοκομείο δεν υπάρχει υπηρεσία ταριχεύσεων και ότι ο ίδιος δεν γνώριζε κάτι για τη διαδικασία που ακολουθούσαν η νεκροτόμος μαζί με την πολιτευτή! Ο διοικητής είχε μάλιστα, από τον Αύγουστο του 2011, ισχυρισθεί ότι θα επιλαμβανόταν της υπόθεσης, χωρίς, ωστόσο, να έχει γίνει κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα…
«Μαύρα» χρήματα
Η υπόθεση όμως παίρνει διαφορετική διάσταση από τη στιγμή που όπως καταγγέλλουν και οι εκπρόσωποι των γραφείων τελετών οι ταριχεύσεις της κυρίας Λεονταρή είχαν ως ταρίφα τα 200 ευρώ χωρίς μάλιστα να εκδίδεται απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Τα λεφτά (και είναι πολλά) ήταν δηλαδή «μαύρα», όπως κατήγγειλαν στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Τη «λυπητερή» φυσικά πλήρωναν οι συγγενείς των θανόντων…
«Ουδέποτε μου παρεχόταν απόδειξη από την κ. Μπρουσγιάννη που ερχόμουν σε άμεση επαφή σε κάθε ταρίχευση ή από την υπογράφουσα των πιστοποιητικών κ. Λεονταρή ώστε να την αποδώσω είτε στην οικογένεια του θανόντος προσώπου είτε να την συμπεριλάβω στο τιμολόγιο που εξέδιδα», αναφέρουν.
Από την πλευρά της η πολιτευτής βασίζεται σε ένα έγγραφο το οποίο είχε «εξασφαλίσει» το 2007 από τη Δ.Ο.Υ. Λάρισας με το οποίο νομιμοποιούνταν (!) να μην εκδίδει αποδείξεις παροχής υπηρεσιών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά το «θόρυβο» που προέκυψε το έγγραφο της εφορίας ανακλήθηκε, ωστόσο ουδείς είναι σε θέση να πει τι έχει γίνει με τα χιλιάδες ευρώ που έχουν εισπραχθεί χωρίς καμία απόδειξη!
Οι ζωντανοί-νεκροί
Ενδεικτικά του «μπαχάλου» που επικρατούσε και επικρατεί στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Λάρισας είναι δυο έγγραφα που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr και φέρουν την υπογραφή της υποψήφιας βουλευτή της ΔΗ.ΣΥ. Βάσει των συγκεκριμένων εγγράφων, δυο νεκροτόμοι ( οι κ.κ. Μαρία Πιουτσιάκα και Βάϊος Κάσσος) περιέρχονται σε λίστα νεκρών η οποία απεστάλη στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο του ελέγχου ελέγχου των αιμάτων νεκρών στη διεξαγόμενη επιδημιολογική έρευνα για τους εντεροϊούς, και δή για το Κοξάκι Β3! Τελικά, η κυρία Λεονταρή δε διώχθηκε ποτέ για το ανωτέρω θέμα, αφού με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λάρισας, κ. Μπατουδάκη, κρίθηκε ότι δεν μπορούσε να έχει δόλο…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου