Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Η λαϊκή προοπτική

Είκοσι μέρες πριν από τις εκλογές, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται θέματα όπως η νέα ονομαστική μείωση των μισθών και συντάξεων, οι ακόμα πιο επώδυνες ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, ο σφαγιασμός των κοινωνικών δαπανών. Η αλήθεια είναι ότι, με βάση το μνημόνιο, έχει συμφωνηθεί η επόμενη κυβέρνηση να πάει το λαό για ακόμη μεγαλύτερη συντριβή μετά τις εκλογές.
Οι δύο εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες, δεν αφήνουν την παραμικρή αμφιβολία για το μέγεθος της επίθεσης που σχεδιάζει η οικονομική ολιγαρχία ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας, αν τύχει και στις κάλπες δεν γκρεμιστούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ή αν η ψήφος των λαϊκών στρωμάτων διασπαρεί στο σκορποχώρι των «αντιμνημονιακών» δυνάμεων. Η έκθεση της ΕΕ «υπενθυμίζει» τις προτεραιότητες της κυβέρνησης που θα σχηματιστεί μετά τις εκλογές, όπως αυτές περιέχονται στο μνημόνιο που υιοθέτησαν και το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Ευθέως αναφέρει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι ανατροπές των εργασιακών σχέσεων, καθώς μέχρι το τέλος του ερχόμενου Ιούλη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ...κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος αναδιάρθρωσης του συστήματος Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πίσω από την περίτεχνη αυτή διατύπωση, υποκρύπτεται ο ενταφιασμός της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, όπως τη γνωρίσαμε έως σήμερα, από την οποία θα απομείνει μόνο το σαρκίο της... Οι πολιτικές της εσωτερικής υποτίμησης θα συνεχιστούν, με περαιτέρω μείωση των μισθών κατά 15% την τριετία 2012 - 2014, όπως και οι περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό. Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το ΔΝΤ προαναγγέλλει ότι στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προβλήματος της «γήρανσης του πληθυσμού» θα πρέπει να ανοίξει νέος κύκλος ανατροπών στο συνταξιοδοτικό - ασφαλιστικό σύστημα. Παράλληλα, με χειρουργική ακρίβεια, περιγράφει το σφαγιασμό των κοινωνικών δαπανών, οι οποίες, άκουσον - άκουσον, από 49,7% του ΑΕΠ το 2011, θα πρέπει να μειωθούν στο 41,2% έως το 2015 και τα επόμενα χρόνια... Μας περιγράφουν, δηλαδή, την επίγεια κόλαση και, με τα δεδομένα αυτά, κανείς δε δικαιούται να λέει ότι δε γνώριζε... Ολα είναι πεντακάθαρα.
Στη διαλεκτική σχέση της πολιτικής με την οικονομία, το οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα πρέπει εν τέλει να επιλυθεί με τη μία ή την άλλη πολιτική επιλογή και πρόταση. ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., Δημοκρατική Συνεργασία, λένε καθαρά, ότι το οικονομικό πρόβλημα της χώρας θα αντιμετωπιστεί με την εφαρμογή του μνημονίου 2, άρα με τη σταύρωση του εργαζόμενου λαού. Οι λεγόμενες «αντιμνημονιακές» δυνάμεις, όλων των αποχρώσεων, διατείνονται ότι μπορεί να είσαι και με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το λαό. Δηλαδή, κοροϊδεύουν και ψηφοθηρούν ασύστολα και ανενδοίαστα.
Τη μόνη ρεαλιστική για τα λαϊκά συμφέροντα πρόταση, αυτή της αποδέσμευσης από την ΕΕ, τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την κοινωνικοποίηση των μονοπωλίων με εργατική, λαϊκή, εξουσία, την εκφράζει το ΚΚΕ. Γι' αυτό μαζί με την καταδίκη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, από τις κάλπες πρέπει να βγει αποφασιστικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger