Σάββατο 28 Απριλίου 2012

Έλεγχοι ΣΔΟΕ σε συμβολ/γράφους

alt
Υπό ασφυκτικό ελεγκτικό κλοιό βρίσκονται 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι οι οποίοι διαθέτουν τεράστια ακίνητη περιουσία, ωστόσο, τα εισοδήματά τους είναι πενιχρά.
Ηδη οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν κάνει «φύλλο και φτερό» τις δηλώσεις των ανωτέρω προκειμένου να διαπιστωθεί έαν ο πλουτισμός τους προέρχεται από φοροδιαφυγή ή αν δικαιολογείται από τα εισοδήματα που είχαν δηλωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Από τα στοιχεία του ΣΔΟΕ προκύπτει ότι δικηγόρος στην Αθήνα έχει ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 4.500.000 ευρώ, ενώ τα εισοδήματα που είχε δηλώσει στην εφορία για τη χρήση του 2010 ήταν 40.000 ευρώ.
Αλλος δικηγόρος που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Αττικής έχει στην κατοχή του ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας 7 εκατ. ευρώ, ενώ το δηλωθέν εισόδημα για τη χρήση του 2010 έφθασε μόλις στα 60.000 ευρώ. Συμβολαιογράφος που δραστηριοποιείται στη Θεσσαλονίκη φαίνεται σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΔΟΕ να έχει ακίνητα αξίας 3,6 εκατ. ευρώ, ενώ το εισόδημά του για τη χρήση του 2010 ήταν 31.300 ευρώ. Ενδιαφέρουσα είναι και η περίπτωση συμβολαιογράφου στην Κόρινθο ο οποίος ενώ διαθέτει ακίνητη περιουσία άνω του ενός εκατ. ευρώ δεν δήλωσε το 2010 καθόλου εισοδήματα.
Και οι 695 δικηγόροι και συμβολαιογράφοι βρίσκονται αντιμέτωποι με έλεγχο «πόθεν έσχες» και με άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών προκειμένου να εντοπιστούν όσοι αποκρύπτουν τα πραγματικά εισοδήματά τους ή έχουν αποκτήσει ακίνητα με «μαύρο» χρήμα.
Τα στοιχεία διασταύρωσε η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και αμέσως τα παρέδωσε στο ΣΔΟΕ για να ελεγχθούν σε βάθος. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και μία περίπτωση συμβολαιογράφου της Αθήνας, ο οποίος διαθέτει ακίνητα αντικειμενικής αξίας 3,5 εκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο το 2010 δήλωσε στην εφορία εισοδήματα μόλις 5.000 ευρώ, δηλαδή όσο ακριβώς είναι και το σημερινό αφορολόγητο όριο. Τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν δοθεί οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό προκειμένου να τηρηθούν κατά γράμμα τα όσα προβλέπονται στο Μνημόνιο σχετικά με τους ελέγχους και την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για τη διενέργεια 1.300 ελέγχων έως το τέλος του έτους σε φυσικά πρόσωπα με μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι 600 έλεγχοι θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Πρώτοι στο μικροσκόπιο των φοροελεγκτών βρίσκονται οι δικηγόροι και οι συμβολαιογράφοι σε όλη τη χώρα με κριτήριο την αξία της ακίνητης περιουσίας τους. Οι επόμενοι έλεγχοι θα στοχεύουν στους μηχανικούς και στους λογιστές, ενώ η λίστα θα κλείσει για φέτος με τους εισοδηματίες.
Η Καθημερινή (Προκόπης Χατζηνικολάου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger