Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Η Θεσσαλία με τα μάτια των περιηγητών

Χριστίνα Πολέζε
Η Θεσσαλία του 1897 βρέθηκε στο επίκεντρο της  παρουσίασης του βιβλίου της Χριστίνας Πολέζε, που τιτλοφορείται «Η Θεσσαλία με την γραφίδα των περιηγητών».
«Αν κάποιος κάνει μία προσεκτική ανάγνωση του βιβλίου αυτού, θα γοητευτεί» τόνισε η κ. Βασιλική Μάνδαλου, φιλόλογος,  η οποία διάβασε, στον κόσμο που έδωσε το παρόν στην εκδήλωση, αποσπάσματα από το βιβλίο της κ. Πολέζε.
Με την σειρά του ο κ. Αλέξης Γαλανούλης, εκπαιδευτικός, αναφέρθηκε στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, υπογραμμίζοντας ότι παρόλο που δεν είχε μεγάλη διάρκεια, σημάδεψε την ιστορία της Θεσσαλίας, «τα σημάδια του πολέμου είναι τριγύρω μας, σε καθημερινή βάση», πρόσθεσε ο κ. Γαλανούλης.
«Διαβάζοντας κάποιος το βιβλίο, αντιλαμβάνεται, πόσο καταστροφικός ήταν ο πόλεμος και ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες, που βρίσκονται στο βιβλίο, προέρχονται από ανθρώπου οι οποίοι δεν είναι ούτε Έλληνες, ούτε Τούρκοι, για να υποθέσει κάποιος ότι υπάρχει σκοπιμότητα», κατέληξε ο κ. Γαλανούλης.
Επίσης, η κα Βασιλική Καρατάσιου – Τσιώλη, φιλόλογος και λογοτέχνης, ανέφερε ότι το βιβλίο αφορά αποσπάσματα, 5 περιηγητών, που ήρθαν στη Θεσσαλία την περίοδο 1897 – 1940.
Παράλληλα, η κα Τσιώλη, κατά την διάρκεια της ομιλίας της, ασχολήθηκε με τα αποσπάσματα, τα έργα των περιηγητών, ενώ κατέγραψε τις εντυπώσεις, που αποκόμισαν από τα ταξίδια τους στην Θεσσαλία.
Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησαν Θεσσαλικά τραγούδια, από το Σύλλογο Φίλων της Βυζαντινής και Δημοτικής Μουσικής Λάρισας, υπό την διεύθυνση του κ. Γιώργου Καραγιαννάκη.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση διοργάνωσαν, το ΔΟΠΑΕΛ, η ΕΛΟΣΥΛ, το βιβλιοπωλείο «Γνώση» και ο Όμιλος Φίλων της Θεσσαλικής Ιστορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger