Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

Αρνάκι στη γάστρα με ξύλα

Αρνάκι στη γάστρα με ξύλα
 Υλικά
Κύρια Υλικά
  • Αρνί, 7-8 κιλ.
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Ρίγανη
  • Πατάτα, 1 κιλ., κυδωνάτες
  • Ελαιόλαδο
 Εκτέλεση
Ο παραδοσιακός τρόπος ψησίματος στη γάστρα είναι μια ολόκληρη 'ιεροτελεστία' για τους κατοίκους της Σκοπέλου. Στη διαδικασία  συμμετέχουν φίλοι και όλη η οικογένεια.
Ποιό όμως είναι τα μυστικό;
Παίρνουν το αρνί, το αλατοπιπερώνουν, του ρίχνουν και ρίγανη και του δένουν το κεφάλι και τα πόδια. Κόβουν τις πατάτες κυδωνάτες, τις ραντίζουν με λάδι και τις αλατοπιπερώνουν.

Ανάβουν φωτιά με ξύλα πάνω σε μία τσιμεντένια πλάκα και τοποθετούν τη γάστρα από πάνω. Όταν καούν τα ξύλα ξαναβάζουν για δύο φορές ακόμη μέχρι να καεί καλά η γάστρα. Στη συνέχεια τοποθετούν τη γάστρα με το αρνί και τις πατάτες πάνω στην καυτή πλάκα, και ρίχνουν αναμμένα κάρβουνα γύρω γύρω περιμετρικά στο "καπάκι" της γάστρας  για να μην παίρνει αέρα. Σε 1 ½ ώρα περίπου το αρνάκι είναι έτοιμο και ροδοκόκκινο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger