Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Κοτόπουλα στη σούβλα αντί για οβελία!

ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΟΝΑΤΙΣΑΝ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΠΟΥ ΦΕΤΟΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΣΧΑ ΛΙΤΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ

*Ακόμη και τα κάρβουνα δυσκολεύονται να αγοράσουν οι Λαρισαίοι


Της Νατάσας Πολυγένη
Κοτόπουλα, σουβλάκια και μπριζόλες θα πάρουν τη θέση του πατροπαράδοτου οβελία την Κυριακή του Πάσχα. Κάθε χρόνο και χειρότερα γίνονται τα πράγματα και για τα νοικοκυριά της Λάρισας, που γονάτισαν από τις διαρκείς περικοπές, τους φόρους και τα χαράτσια. Το πασχαλινό τραπέζι όπως όλα δείχνουν φέτος θα είναι περισσότερο λιτό από ποτέ. Ο κόσμος πια δεν έχει και αυτό φαίνεται στις λαϊκές αγορές, στα σούπερ μάρκετ, στα κρεοπωλεία... γενικά σε όλη την αγορά.
Περικοπές πια δεν κάνει μόνο το κράτος αλλά και οι νοικοκυραίοι που πλέον βλέπουν ότι το εισόδημά τους μετά βίας επαρκεί για να καλύψει τις καθημερινές τους ανάγκες. Αντιμέτωπος με τη θλίψη και την οργή του κόσμου, έρχεται σε καθημερινή βάση και ο ιδιοκτήτης ενός από τα παλαιότερα καρβουνοπωλεία της Λάρισας κ. Αιμίλιος Γίτσης, που εξηγεί ότι φέτος τα πράγματα είναι πιο μαύρα και από τα κάρβουνα που πουλάει. «Παρά το γεγονός ότι κρατάμε σταθερές τις τιμές από το 2008, στο 1 ευρώ το κιλό, ο κόσμος υποφέρει. Οι ποσότητες που αγοράζει ξεκινούν από τα 3 και σπανίως ξεπερνούν τα 10 κιλά. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουν σκοπό να ψήσουν αρνί αφού σίγουρα θα έπρεπε να προμηθευτούν από 15 κιλά και πάνω. Οι περισσότεροι το λένε κιόλας. Ο κόσμος παραμιλάει πια. Άλλοι είναι άνεργοι, άλλοι απλήρωτοι, άλλοι παίρνουν τόσο μικρό μισθό ή σύνταξη που μετά βίας μπορούν να επιβιώσουν» αναφέρει στην «Ε» ο κ. Γίτσης. Η πτώση της κίνησης, όπως τονίζει ξεπερνά το 60%, ενώ ακόμη και αυτοί που θα προμηθευτούν οβελία για το πασχαλινό τους τραπέζι τα υπολογίζουν όλα πολύ αυστηρά. «Κάποτε δεν είχαμε χέρια να εξυπηρετούμε τον κόσμο. Τώρα κάνουμε ακόμη και δωρεάν διανομή στο σπίτι. Όλοι προσπαθούμε να αντέξουμε και να επιβιώσουμε. Η σημερινή πολιτική μόνο σε αδιέξοδο μας οδηγεί» αναφέρει καταλήγοντας.
ΤΟ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΩΛΕΙΟ ΤΩΝ ΕΞΙ ΔΡΟΜΩΝ
Εκεί στη μικρή πλατεία των Έξι Δρόμων μια πλίθινη αποθήκη που φαντάζει ετοιμόρροπη αντιστέκεται ακόμη… Ο χρόνος δεν τη λύγισε, η οικονομική κρίση όμως; Από το 1922 ο χώρος δεν έχει υποστεί καμία απολύτως παρέμβαση. Σήμερα όμως τίποτα δεν θυμίζει εκείνες τις χρυσές εποχές που τη Μεγάλη Εβδομάδα οι εργάτες δεν προλάβαιναν να φτυαρίζουν κάρβουνα για τη πελατεία που έκανε ουρά. Η μαυρίλα πλέον δεν βρίσκεται στους τοίχους του καρβουνοπωλείου αλλά στις ψυχές των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger