Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας ο Ε. Βενιζέλος (ΕΙΠΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ?)

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος Φωτογραφία αρχείου
Ανοιχτός σε κυβέρνηση συνεργασίας εμφανίσθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA. Για την επόμενη ημέρα των επικείμενων εκλογών, ο κ. Βενιζελος τόνισε ότι δεν τον ενδιαφέρει να είναι ο ίδιος πρωθυπουργός, σε αντίθεση με την εμμονή του κ. Σαμαρά, επισημαίνοντας ότι επιδιώκει να είναι το ΠΑΣΟΚ πρώτο κόμμα, ώστε να έχει την πρωτοβουλία σχηματισμού μιας κυβέρνησης συνεργασίας σε ευρωπαϊκή-προοδευτική κατεύθυνση.
Ο κ. Βενιζέλος κάτησε σαφείς αποστάσεις από την διετία διακυβέρνησης της χώρας από τον Γιώργο Παπανδρέου και ιδιαίτερα των πρώτων μηνών.

Ανέφερε ότι το «λεφτά υπάρχουν» ήταν λάθος και ότι στη διάρκεια των πρώτων μηνών διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ χάθηκαν οι ρυθμοί, προσθέτοντας ότι έπρεπε να είχαν ληφθεί μέτρα τόσο ως μήνυμα στις αγορές όσο και για τον περιορισμό του ελλείμματος.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα οδηγήθηκε στο πρώτο Μνημόνιο κατ' ανάγκη, ανέφερε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει τι έγινε στις διαπραγματεύσεις τότε, και πρόσθεσε ότι ήταν κατά της προσφυγής στο ΔΝΤ.
O κ. Βενιζέλος είπε ότι στο διάστημα εκείνο η ΕΕ δεν καταλάβαινε, ενώ χαρακτήρισε τον τότε πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, «συντηρητικό», και χαρακτήρισε τραγωδία το γεγονός ότι η ευρωζώνη προσέφυγε στο ΔΝΤ, ενώ χαρακτήρισε το πρώτο Μνημόνιο ελλιπές, καθώς βασίστηκε στο ότι το χρέος της χώρας θα καθίστατο βιώσιμο χωρίς μείωση, «κούρεμα» και PSI.

Όπως παραδέχθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συζητήθηκαν σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη αναφέροντας ότι έγινε εκτενής συζήτηση για το σενάριο της συντεταγμένης χρεοκοπίας, το οποίο, όπως είπε, οδηγεί στο προθάλαμο της εξόδου.
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι είναι οριστική η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και αυτό έχει καταγραφεί στη συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους.
Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε εννιά προτάσεις για τη ρευστότητα στην αγορά, το θεμέλιο - όπως είπε - της προσπάθειας για την ανάπτυξη. Τόνισε ότι υπάρχουν τρία κανάλια που μπορούν να φέρουν χρήμα στην αγορά και ανάπτυξη και αυτά είναι το τραπεζικό σύστημα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το κράτος, το οποίο, σημείωσε ότι θα πρέπει να εξοφλήσει τις συσσωρευμένες, ληξιπρόθεσμες οφειλές του.
Ο κ. Βενιζέλος μίλησε για εμπροσθοβαρή κατανομή των κονδυλίων και ξεμπλοκάρισμα των έργων του ΕΣΠΑ, ενώ πρόσθεσε ότι οι τράπεζες θα είναι σε θέση να διαθέσουν 50 δισ. ευρώ μετά την ανακεφαλαιοποίηση και άλλα 50 δισ. από την επιστροφή των καταθέσεων στην Ελλάδα.


docTο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνέντευξης του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ στο MEGA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger