Σε ποιά εποχή είμαστε;
Είμαστε υποανάπτυκτοι. Χειρότερα και από πρωτόγονους. Γιατί το λέω; Για σκεφτείτε τον τρόπο ζωής μας σε συνδυασμό με τα επιστημονικά επιτεύγματα. Ας δούμε λίγο τα κατορθώματα της σύγχρονης επιστήμης. Βγήκαμε έξω από τα όρια της γήινης ατμόσφαιρας. Παρασκευάσαμε εμβόλια και φάρμακα που νικάνε ή ανακουφίζουν από τις αρρώστιες, βλέπουμε και ακούμε τι γίνεται στην άλλη μεριά του πλανήτη αμέσως και πολλά άλλα. Θα τρελαθούμε; Θα ρωτήσει κάποιος. Τότε γιατί είμαστε υποανάπτυκτοι;
Είμαστε υποανάπτυκτοι, επιμένω, γιατί όλοι αυτοί οι καρποί της ανθρώπινης διάνοιας είναι μόνο για την τέρψη και την ωφέλεια ελαχίστων. Των πλουσίων, που έχουν χρήματα να αγοράσουν απόλαυση, τροφή, ασφάλεια, ακόμα και υγεία. Για τους υπόλοιπους;
Ας δούμε τα παιδιά μας. Στα σχολεία δεν έχουν ανακαλύψει το χαρτί, μιας και δεν έχουν βιβλία να διαβάσουν. Επίσης δεν έχουν ανακαλύψει καθώς φαίνεται τη φωτιά, αφού δεν έχουν ούτε θέρμανση. Ορισμένες σχολικές τάξεις μοιάζουν με σπηλιές από την υγρασία και τις κακοτεχνίες. Μα δεν υπάρχουν εξοπλισμένα σχολεία; Πως, υπάρχουν. Και σχολεία και εξοπλισμός. Μόνο που είναι η μειοψηφία. Και είναι, για όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να προσφέρουν στα παιδιά τους μεταφορικό μέσο, γιατί ούτε τον τροχό ανακάλυψαν στο Παιδείας, για να πάνε στα σχολεία αυτά. Δάσκαλοι και καθηγητές υπάρχουν; Φυσικά. Για όσους πληρώνουν μάλιστα, έρχονται στο σπίτι και κάνουν ιδιαίτερα φροντιστήρια. Για τους υπόλοιπους μαθητές θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι να καλυφθούν τα κενά.
Για να μιλήσουμε για την υγεία. Εδώ πονάει. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Οι πρωτόγονες φυλές είχαν το μάγο γιατρό, το σαμάνο, όπου αν αρρώσταιναν τον επισκέπτονταν στην καλύβα του και τους πρόσφερε τις ελάχιστες γνώσεις του. Στο ΙΚΑ και στα Νοσοκομεία για να δεις γιατρό πρέπει να κάνεις τάμα. Ή αλλιώς να λαδώσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, αρκείσαι στα γιατροσόφια που έμαθες από τη γιαγιά, και εύχεσαι να μην είναι κάτι σοβαρό. Μέχρι να κλεισθεί το ραντεβού είτε θα γιατρευτεί από μόνο του, είτε ο ασθενής θα εγκαταλείψει τον «μάταιο» ετούτο κόσμο, ελπίζοντας να πάει σε ένα μέρος, χωρίς πολιτικούς και καπιταλιστές… Υπερβάλλω; Εγώ, θα πει κάποιος, όταν αρρώστησα έφερα το γιατρό σπίτι, πήγε μετά η γυναίκα μου στο Φαρμακείο πήρε τα φάρμακα και έγινα περδίκι. Μάλιστα, το πιστεύω. Τι δουλειά είπαμε ότι κάνεις; Και πόσο στοίχησε αυτή η επίσκεψη και τα φάρμακα; Α, μάλιστα… Για όσους έχουν, φυσικά και υπάρχουν καλοί γιατροί και καλά Νοσοκομεία με εξοπλισμό, και πρόθυμοι νοσηλευτές, τα πάντα. Αν πληρώσεις πολλά, έχεις την υγεία σου. Αν όχι, την έβαψες.
Στο δημόσιο τώρα. Εξήγγειλαν οι κηφήνες μέτρα, προεκλογικά, ότι θα μειώσουν τη γραφειοκρατία, θα μας φέρουν κάτι μηχανήματα που θα κάνουμε αιτήσεις από το σπίτι, κομπιούτερ τα λένε, οι υπάλληλοι θα είναι ευγενικοί, θα μας «κάτσουν» κιόλας! Χα, χα. Μπράβο, μέχρι να τους ψηφίσουμε, όλα θα γίνουν. Μετά, κάτσε τώρα στη ουρά για να μάθεις να ψηφίζεις αγύρτες… Τουλάχιστον στις δημόσιες υπηρεσίες ανακάλυψαν το χαρτί. Και του δίνουν και καταλαβαίνει. Το τι χαρτιά ζητάνε, άλλο πράγμα… Περίμενε ρε φίλε, έχουν κομπιούτερ στις υπηρεσίες. Ναι, και ξέρεις τι λένε; Περάστε αργότερα ή αύριο, κόλλησε. Το restart δεν το ξέρεις γα**το; Η αργεί το σύστημα. Μπουσουλώντας να το πήγαινα στο υπουργείο στην Αθήνα, θα είχε φτάσει τόση ώρα και θα είχε γυρίσει. Φυσικά και εκεί, το χρήμα μας φέρνει πιο κοντά. Και τα κάνει όλα πιο γρήγορα. Για πότε γίνονται οι αιτήσεις, πότε ξεκολλάνε τα μηχανήματα, πότε μπαίνουν υπογραφές, αστραπή σας λέω…
Τα σπίτια που ζούμε τώρα. Το ΔΝΤ και η ΕΕ τελικά είναι μηχανές του χρόνου. Μας γύρισαν πίσω, σε μια εποχή χωρίς ηλεκτρισμό. Για πολλούς από τους συνανθρώπους μας που δεν έχουν να πληρώσουν τα χαράτσια ή το ρεύμα. Άλλους στους γύρισε στην αρχαία Ρώμη. Σήμερα λέγονται εργαζόμενοι, τότε τους έλεγαν σκλάβους ή μονομάχους. Και τότε και τώρα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες των πλουσίων αφεντάδων. Και τότε και τώρα, υπήρχε η ανασφάλεια. Θα δουλέψω αύριο ή θα με πάνε στην αρένα της ανεργίας; Μου έβαλε χέρι το αφεντικό. Να τον δείρω και να με «σταυρώσει», ή να του κάτσω; Δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για να φάνε οι πλούσιοι τους κόπους μας και εμείς από τα αποφάγια τους. Ωραία πρόοδος! Στην Ρώμη του Καλιγούλα ή του Νέρωνα, έδερναν τους σκλάβους που διαμαρτύρονταν, τους έπνιγαν και τους έβριζαν. Στην Αθήνα του Βενιζέλου - Σαμαρά, δέρνουν όσους διαμαρτύρονται τους πνίγουν στα χημικά και τους λοιδορούν στα κανάλια. Δεν άλλαξαν και πολλά έτσι;
Μια αλλαγή πάντως είχαμε. Στο Φεουδαρχικό Μεσαίωνα, αν χρωστούσες σου έπαιρναν την περιουσία και σε έκαναν δούλο εσένα και τα παιδιά σου. Στην καπιταλιστική δημοκρατία, αν χρωστάς σου παίρνουν την περιουσία, κάνουν δούλο εσένα και τα παιδιά σου και σου λένε ότι εξακολουθείς να χρωστάς περισσότερα! Αυτό και αν είναι πρόοδος….
Ρε παιδιά θα τρελαθώ. Τι πολίτευμα έχουμε; Κληρονομική δικτατορία; Έτσι πείτε μου. Γιατί νόμιζα , ο αφελής, πως είχαμε δημοκρατία. Χα, χα! Ο χρυσός αιών του Περικλή δεν έφτασε ακόμα. Έχουμε κληρονομική μοναρχία. Τα παιδιά των ολιγαρχικών, των αγενών - ευγενών, κάνουν το επάγγελμα του μπαμπά. Δε πα να ναι ΓΑΠ στο μυαλό, θα κυβερνήσουν, επειδή το θέλει η μαμά και ο μπαμπάς. Και άσε τα πρόβατα να κουρεύονται. Είμαστε όχι απλά υπανάπτυκτοι, αλλά ακόμα πιο πίσω. Γιατί είμαστε πεσμένοι στα τέσσερα. Όσοι από εμάς ψηφίζουνε ακόμα! ΜΠΑΤΣΟΚ και ΠΟΛΑ. Σα γίδια που μασάνε κουτόχορτο, και έχουν σκοπό να γεμίσουν την κοιλία των αρπακτικών και των ζώων που βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας. Έτσι και οι ψηφοφόροι των πρώην κομμάτων εξουσίας, έχουν σκοπό να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες αυτών που είναι στην κορυφή της καπιταλιστικής πυραμίδας. Υπάκουα και δουλικά. Η ανεξαρτησία και η ελευθερία δεν ανακαλύφθηκαν ακόμα. Η εξέλιξη σταμάτησε.
Λοιπόν, πόσο εξελιγμένοι είμαστε; Θα φανεί από τις πράξεις μας. Από τα έργα μας. θα μείνουμε στην Προϊστορία, ή θα γράψουμε την δική μας Ιστορία; Από εμάς εξαρτάται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου