Τρίτη 17 Απριλίου 2012

ΕΛΜΕ Μαγνησίας: Καταγγελία διενέργειας Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για διευθυντή σχολείου


 
 
Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Αντωνοπούλου 66 Βόλος, T.K. 382 21
Τηλέφωνα: 24210)20483 (Κάθε Δευτέρα 19:00-21:00) – 6936)584278
Fax: 24210)20483
e-mail: elme.mag@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.elme-mag.gr
 
Τρίτη, 17 Απριλίου 2012
Αρ. Πρωτ. 045
Προς
• Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας
• Σχολεία και Υπηρεσίες Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας
Κοινοποίηση
• ΜΜΕ

Θέμα: « Καταγγελία διενέργειας  Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για Διευθυντή Σχολείου »
Το 1ο ΕΠΑΛ Νέας Ιωνίας, με απόφαση του Διευθυντή του και του Συλλόγου Καθηγητών, δε λειτούργησε μία ημέρα αντίξοων καταστάσεων λόγω χιονόπτωσης.
Αυτό αποφασίστηκε επειδή αφενός η λειτουργία του κρίθηκε επικίνδυνη για την ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα των μαθητών και αφετέρου σημαντικό μέρος των μαθητών του Σχολείου προέρχεται από την περιφέρεια και δεν ήταν δυνατό να προσέλθει λόγω καιρικών συνθηκών.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ζήτηση έγγραφη απολογία από τον Διευθυντή του Σχολείου. Πράγματι ο Διευθυντής έστειλε έγγραφη απολογία όπου αναλυτικά επεξηγούσε το σύννομο και αναγκαίο της απόφασής του και ταυτόχρονα διατύπωνε κάποια ερωτήματα και προβληματισμούς.
Την απολογία αυτή κοινοποίησε στη Διευθύντρια Περιφερειακής Εκπαίδευσης Θεσσαλίας. Επίσης κοινοποίησε την απολογία και στο ΔΣ της ΕΛΜΕ ως είθισται και όπως ζητά από τα μέλη της η ΕΛΜΕ ώστε να έχει γνώση των πραγμάτων και δυνατότητα υποστήριξης, αν χρειαστεί.
Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δοδοντσάκης αποφάσισε, δύο μήνες μετά, να διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ). Η ΕΔΕ στρέφεται εναντίον του Διευθυντή του Σχολείου, ενός στελέχους με πολύχρονη διοικητική και εκπαιδευτική εμπειρία. Το προς διερεύνηση αντικείμενο της ΕΔΕ είναι η Δημόσια Κριτική των Ενεργειών της προϊσταμένης αρχής από τον εν λόγω Διευθυντή του Σχολείου!!!
Έχοντας γνώση του περιεχομένου της απολογίας του συναδέλφου, η πρώτη εκτίμησή μας είναι ότι η αντίδραση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δοδοντσάκη αποτελεί ή εκδήλωση Βοναπαρτισμού ή προσωπική εμπάθεια ή προσωπική ανασφάλεια για το κύρος της διοικητικής θέσης που κατέχει ή πολύ απλά, διοικητική αδυναμία.
Ωστόσο όλοι γνωρίζουμε ότι γενικευμένες κατηγορίες όπως Δημόσια Κριτική Προϊσταμένων χρησιμοποιούνται καταχρηστικά από την εξουσία, μικρή ή μεγάλη, για «συμμόρφωση», εκφοβισμό και καταστολή.
Πιστεύουμε ότι η ΕΔΕ αυτή αποτελεί έκδηλη κατάχρηση εξουσίας.
Όσοι πιστεύουν ότι τα Σχολεία είναι ή πρόκειται να γίνουν στρατώνες και οι εκπαιδευτικοί αμίλητα φοβισμένα στρατιωτάκια, είναι ξένα σώματα στην εκπαιδευτική κοινότητα και επικίνδυνα στοιχεία για την εκπαίδευση και την κοινωνία.
 Όσοι πιστεύουν ότι σ’ αυτό το περιβάλλον ισοπέδωσης των πάντων θα εκφοβίσουν τους εκπαιδευτικούς για να τους καταστήσουν άβουλα υποκείμενα προώθησης των επιδιώξεών τους είναι γελασμένοι. Αν αυτό το αποδεχόμασταν θα ακυρώναμε το ρόλο μας και το λειτούργημά μας.
Καλούμε τους συναδέλφους μάχιμους εκπαιδευτικούς, να υπερασπιστούμε την ελευθερία της σκέψης, του λόγου, της κριτικής που αποτελούν τις ουκ άνευ προϋποθέσεις της δημοκρατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Καταγγέλλουμε την πράξη διενέργειας της ΕΔΕ γιατί θεωρούμε ότι στην ουσία αποτελεί μήνυμα απαίτησης υποταγής προς «άπαντας τους ναυτιλλομένους» και παρέχουμε κάθε νομική υποστήριξη για την απόδειξη της καταχρηστικότητάς της.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger