Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Στόχος η τήρηση του προγράμματος, λέει ο Ευ.Βενιζέλος πριν το Eurogroup

Συνεδρίαση για το δεύτερο πακέτο


Tο Eurogroup αναμένεται να δρομολογήσει οριστικά αυτήν την εβδομάδα το δεύτερο πακέτο
Βρυξέλλες
Σε πλήρη εφαρμογή του προγράμματος μεταρρυθμίσεων και ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας στοχεύει η χώρα μετά το PSI, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup που αναμένεται να δώσει το «πράσινο φως» για το δεύτερο πακέτο.

Σίγουροι πως το νέο πρόγραμμα θα εγκριθεί οριστικά την Τετάρτη δηλώνουν ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον Γερμανό υπουργό να επισημαίνει πως «όλα φαίνεται ότι πήγαν καλά» όσον αφορά το «κούρεμα».

«Περιμένουμε την ανταπόκριση των αγορών στην παράταση της προσφοράς μας προς το υπολειπόμενο 4% των κατόχων ελληνικών ομολόγων αλλοδαπού δικαίου» σημείωσε προσερχόμενος ο Ευ.Βενιζέλος.

«Η αγορά κατανοεί πολύ καλά ότι η αποδοχή της προσφοράς μας είναι μια έξυπνη και αποδοτική λύση, είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα υπάρξει καθολική συμμετοχή στο PSI» ανέφερε ο Ευ.Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «από την πλευρά μας, τώρα ο στόχος είναι η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος και η επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη».

Τη βεβαιότητα ότι η νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας θα εγκριθεί από το Eurogroup εξέφρασε ο Ζαν Κλοντ-Γιούνκερ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες, διευκρινίζοντας πως οι βασικές αρχές του προγράμματος θα δρομολογηθούν τη Δευτέρα και ότι η οριστική απόφαση θα ληφθεί από την ομάδα εργασίας του Eurogroup (Euroworking Group -EWG) την Τετάρτη.

Ερωτηθείς εξάλλου αν θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα λόγω των εκλογών, ο πρόεδρος του Eurogroup απάντησε ότι δεν πιστεύει πως θα συμβεί κάτι τέτοιο.

«Θα ακούσουμε σήμερα για την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, αλλά φαίνεται ότι όλα πήγαν καλά» ανέφερε από την πλευρά του και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε.

«Πρέπει να ολοκληρωθούν οι τελευταίοι τυπικοί όροι και έπειτα να πληροφορηθεί η αρμόδια επιτροπή της γερμανικής Βουλής, αλλά ουσιαστικά δεν υπάρχει αμφιβολία πως το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα θα υπογραφεί μέσα στην εβδομάδα» ξεκαθάρισε ο Γερμανός υπουργός.

Το «αγκάθι» του ισπανικού ελλείμματος


Στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών, εκτός από την Αθήνα, θα βρεθεί και το ζήτημα των υψηλότερων του αναμενόμενου ισπανικού ελλείμματος και η επακόλουθη αναθεώρηση προς τα κάτω των φετινών στόχων της Μαδρίτης για δημοσιονομική εξυγίανση.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε πως η Ισπανία πρέπει «να τηρήσει φέτος απαρεγκλίτως» τον στόχο που έχει θέσει για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Ταυτόχρονα όμως, σύμφωνα διπλωματική πηγή στις Βρυξέλλες που επικαλείται το Γαλλικό πρακτορείο, ο Γιούνκερ «άφησε ανοικτή την πόρτα» για τις σχετικές διαβουλεύσεις Μαδρίτης-Κομισιόν.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως θα έχει «πιο εντατικές συνομιλίες ιδιαιτέρως» με τον Ισπανό ομόλογό του κατά το Eurogroup, σημειώνοντας πως ο Ισπανός υπουργός είναι «σχετικά νέος στο αξίωμα».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger