Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Σε τεντωμένο σχοινί η αγορά - Φόβοι για μαζικά λουκέτα και στην ΣΚΟΠΕΛΟ!

Σε τεντωμένο σχοινί η αγορά - Φόβοι για μαζικά λουκέτα
Σε κλίμα αβεβαιότητας παραμένει η αγορά, παρά την επικύρωση του νέου Μνημονίου που επέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας για τη παροχή νέας βοήθειας προς την Ελλάδα, αφού όπως επισημαίνουν οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, είναι τέτοιος ο όγκος των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, που προκαλεί προβληματισμό για τη δυνατότητα προώθησης και εφαρμογής τους.
Σύμφωνα, πάντως, με το... καλό σενάριο, θα πρέπει να αναμένεται βελτίωση του κλίματος ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ανάψει το πράσινο φως στην εκταμίευση των 130 δισ ευρώ.
Σύμφωνα με τους δείκτες οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ, ο σχετικός γενικός δείκτης παρέμεινε το Φεβρουάριο αμετάβλητος στις 74,9 μονάδες. Ειδικά όσον αφορά στη Βιομηχανία, το 56% με 57% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι οι παραγγελίες είναι μειωμένες, το 19% -από 14% τον Ιανουάριο- αναμένει αύξηση της παραγωγής, ενώ το 30% -από 26% τον Ιανουάριο- προβλέπει μείωση της απασχόλησης. Στο λιανικό εμπόριο, ο δείκτης προσδοκιών υποχώρησε στο 52,7 από 56, ενώ στη σχετική έρευνα για την ανεργία το 86%- έναντι 82% τον Ιανουάριο- προβλέπει αισθητή αύξηση των ποσοστών.
Το πλέον ηχηρό καμπανάκι κινδύνου ακούγεται από το κλάδο του λιανικού εμπορίου, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Στατιστικής Αρχής αλλά και της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου, ακόμα και η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων δεν στάθηκε ικανή να δώσει ανάσα στις επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι οι 9 στους 10 εμπόρους είδαν τις πωλήσεις τους να πέφτουν κατά 40% στη περίοδο των εκπτώσεων αλλά και στο πρώτο δίμηνο του 2012, οι 7 στους 10 δηλώνουν αδυναμία εξόφλησης των προμηθευτών τους, οι 5 στους 10 καθυστερούν στις υποχρεώσεις έναντι των ΔΕΚΟ, έναντι των εκμισθωτών αλλά και έναντι του προσωπικού τους, ενώ 4 στους 10 έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές έναντι του Δημοσίου και των Ασφαλιστικών Ταμείων. Η μεγαλύτερη πτώση τζίρου καταγράφεται στην Αθήνα με ποσοστά από 20 έως 50%, στη Θεσσαλονίκη 40%, στη Νέα Ιωνία 35 έως 50%, στο Βόλο 45 έως 60%, ενώ πτώση- ρεκόρ 80% καταγράφεται στα Γρεβενά!
Την ίδια ώρα νεώτερα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν το κραχ στην αγορά Ι.Χ. αλλά και τη παρατεταμένη κρίση στην οικοδομή. Ειδικότερα, ο όγκος των νέων οικοδομών μειώθηκε περαιτέρω κατά 25,8%, ενώ οι νέες άδειες επιβατικών αυτοκινήτων ήταν μειωμένες κατά 44,5% σε σχέση πέρσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger