Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

κ. Θανάση Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, ως Εισηγητής του κόμματος για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»:


Ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Μαγνησίας, κ. Θανάση Νάκος, έκανε την ακόλουθη δήλωση, ως Εισηγητής του κόμματος για το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΚΑ, «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός»:
  «Το βέβαιο είναι, ότι σήμερα, υπάρχει ανάγκη αναθεώρησης του ισχύοντος ΓΟΚ, εφόσον έχουν περάσει 27 ολόκληρα χρόνια από την ψήφιση του και πολλές διατάξεις του δεν ανταποκρίνονται στην υφιστάμενη πραγματικότητα ή είναι αναχρονιστικές.
Τα νέα υλικά και οι νέοι τρόποι δόμησης, η ανάγκη εισαγωγής περιβαλλοντικών κριτηρίων που θα εναρμονίζονται με την διαπιστούμενη κλιματική αλλαγή και κυρίως η    υπερσυγκέντρωση πληθυσμού στις μεγάλες πόλεις, είναι πράγματι ικανοί λόγοι αναθεώρησης του υφιστάμενου ΓΟΚ.
Το ερώτημα είναι, αν το παρόν σχέδιο νόμου ικανοποιεί τις παραπάνω απαιτήσεις;
Δεχόμαστε, ότι πράγματι κινείται προς αυτή την κατεύθυνση και στηρίζουμε την πρόθεση, αρκεί να γίνουν διορθώσεις και τροποποιήσεις που θα κάνουν τον παρόντα ΓΟΚ, εφαρμόσιμο και κυρίως ασφαλές εργαλείο δόμησης τόσο για τον πολίτη όσο και για τον μηχανικό που με τον καινούργιο τρόπο έκδοσης οικοδομικών αδειών αναλαμβάνει μεγάλη ευθύνη.  Στην ουσία, παρά τις εξαγγελίες για έναν ΓΟΚ οραματικό, περιβαλλοντικά φιλικό και εύληπτο, το σχέδιο νόμου χαρακτηρίζεται από μία κανονιστική λογική, περιοριζόμενο μόνο σε διατάξεις ρυθμιστικού χαρακτήρα.
 Για μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση να διευκρινισθεί πριν και πάνω απ’ όλα το πεδίο εφαρμογής του, ώστε να αρθεί η ασάφειά για την πρόβλεψη, ότι οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις κατισχύουν των γενικών που περιέχονται στον παρόντα νόμο.
Ποιες είναι οι ειδικές πολεοδομικές διατάξεις; Τα ΠΔ, οι Υπουργικές αποφάσεις, οι κανονιστικές διατάξεις που έχουν θεσπίσει οι δήμοι; Αν με την παράγραφο 3 του άρθρου 3 εννοούνται όλα αυτά φοβούμαι, ότι δεν υπάρχει πεδίο εφαρμογής.    
Δυστυχώς, με την καταιγίδα των νέων νόμων σήμερα επικρατεί μεγάλη σύγχυση, διαιωνίζονται έτσι τα χρόνια προβλήματα, δηλαδή η πολυνομία οι συγκρουόμενες διατάξεις και η εξ αυτών προκύπτουσα αδιαφάνεια με αποτέλεσμα να ανακηρύσσονται πρωταθλήτριες της διαφθοράς οι πολεοδομικές υπηρεσίες. Αυτό σε συνδυασμό με  το νόμο 4030/11, που προβλέπει με ευθύνη του μηχανικού την έκδοση των αδειών, έχει τρομοκρατήσει τους μηχανικούς. Κατά συνέπεια, το αίτημα για κωδικοποίηση της πολεοδομικής νομοθεσίας προβάλλει επιτακτικά περισσότερο από κάθε άλλη φορά.
  Είναι ακόμη απαραίτητο να ξαναγραφούν σε χωριστό κεφάλαιο οι διατάξεις που ισχύουν για τις εκτός σχεδίου περιοχές και εντός των οικισμών που δεν έχουν ρυμοτομικό  σχέδιο. Όσον αφορά, τις διατάξεις που αφορούν την προστασία της αρχιτεκτονικής και φυσικής κληρονομιάς πρέπει να προστεθεί διάταξη που να αποσαφηνίζει τις αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ και του Υπουργείου Πολιτισμού. Σήμερα, επικρατεί σύγχυση, που ταλαιπωρεί τους πολίτες κι η οποία δυστυχώς δεν τερματίζεται με τις νέες διατάξεις, εάν δεν επιτείνεται επιπλέον. Ακόμη η μεταφορά συντελεστού δόμησης που προβλέπεται για τα ακίνητα που εμπίπτουν σε ζώνη προστασίας που συναρτώνται με διατηρητέα μόνο ως αντιστάθμισμα και κίνητρο δεν μπορεί να θεωρηθεί. Επιπλέον, είναι ανάγκη να  καθορισθεί η αρμοδιότητα συντήρησης και καθαριότητος στους δημιουργούμενους από παραχώρηση κοινόχρηστους χώρους.
Επομένως, χρειάζεται να γίνουν οι απαιτούμενες διορθώσεις και επιπλέον η εφαρμογή του νέου νόμου εκδόσεως οικοδομικών αδειών να ισχύσει ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος του παρόντος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger