Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

Λογαριασμός βοήθειας στη Σκιάθο

Εισήγηση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών για τη δημιουργία γραφείου εθελοντισμού
Την πρόταση δημιουργίας γραφείου εθελοντισμού από τον Δήμο Σκιάθου, καθώς και τραπεζικού λογαριασμού αλληλεγγύης για την στήριξη των απόρων κατοίκων του νησιού, κατέθεσε εγγράφως η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Σκιάθου.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Γλυκερία Υδραίου
Η συγκεκριμένη πρόταση, η οποία αποτελεί εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο Σκιάθου, έχει ως επίκεντρο τις αρχές της κοινωνικής αλληλεγγύης και στόχο την συντονισμένη προσφορά βοήθειας, όπου απαιτείται. Στο πλαίσιο της ίδιας εισήγησης, εντάσσεται η προαναφερθείσα πρόταση δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού αλληλεγγύης, όπου θα κατατίθενται, προαιρετικά, οι αποζημιώσεις των δημοτικών συμβούλων που επιθυμούν, και οι οποίοι θα το δηλώσουν εγγράφως. Το ποσό που θα συγκεντρώνεται, θα διατίθεται από το γραφείο εθελοντισμού για τους σκοπούς του γραφείου και την αντιμετώπιση των αναγκών ευπαθών ομάδων του τοπικού πληθυσμού.
Η στήριξη και ο συντονισμός των εθελοντικών πρωτοβουλιών, η ανάληψη πρωτοβουλιών για εθελοντικές δράσεις σύμφωνα με την αναγκαιότητα παρέμβασης και υποστήριξης κοινωνικών ομάδων και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την κατάρτιση μελετών και προτάσεων για την χρηματοδότηση ή κάθε είδους παροχή βοήθειας εθελοντικών δράσεων, συνθέτουν τον βασικό κορμό της παραπάνω πρότασης. Η πρόταση δημιουργίας τραπεζικού λογαριασμού αλληλεγγύης, αποτελεί μια ακόμη βασική παράμετρο της ίδιας πρότασης και όπως υπογραμμίζει η κ. Αναστασία Φιλαρέτου, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου «η πρόταση προσφοράς της αποζημίωσης των αιρετών είναι προαιρετική. Είναι μια κίνηση καλής θέλησης, προσθέτει η ίδια, για να δώσουμε στους συμπολίτες μας το παράδειγμα, ώστε να βοηθήσουν αυτή την προσπάθεια, καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται για την συντριπτική πλειοψηφία και η ανεργία αυξάνει διαρκώς».
Αναλύοντας παράλληλα την συνολική φιλοσοφία της ίδιας πρότασης, η κ. Φιλαρέτου υπογραμμίζει ότι «στόχος του γραφείου εθελοντισμού, το οποίο προτείνουμε να δημιουργηθεί στον Δήμο, είναι ο συντονισμός των πρωτοβουλιών των εθελοντών, ή των εθελοντικών οργανώσεων που αναπτύσσονται στην Σκιάθο και σε καμία περίπτωση, διευκρινίζει η ίδια, δεν υπάρχει πρόθεση να επισκιάσει κανείς, το έργο προσφοράς που αναπτύσσεται». Βασικό σημείο της παραπάνω πρότασης είναι η πεποίθηση ότι «ο εθελοντισμός είναι αποτελεσματικό εργαλείο, ικανό να διαμορφώνει συνθήκες αντιμετώπισης προβλημάτων, το οποίο παράλληλα ενδυναμώνει την κοινωνική αλληλεγγύη».
Συντονιστής δράσης, σύμφωνα με την πρόταση της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σκιάθου θα είναι ο Δήμος, προκειμένου το γραφείο εθελοντισμού να επεκταθεί στους τομείς της κοινωνικής αλληλεγγύης, της προστασίας του περιβάλλοντος, της πολιτικής προστασίας και της αντιμετώπισης καταστροφών και της ανάπτυξης του τρίπτυχου πολιτισμός - παιδεία - αθλητισμός. Μεταξύ των αρμοδιοτήτων του γραφείου θα είναι, εξάλλου, η ενημέρωση, πληροφόρηση, ευαισθητοποίηση σε θέματα εθελοντισμού, μέσω διοργάνωσης εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων συναφών δράσεων. Στις αρμοδιότητες, παράλληλα, του ίδιου γραφείου, εντάσσονται ο σχεδιασμός επικοινωνιακών προγραμμάτων, δράσεων και πρωτοβουλιών προσέλκυσης εθελοντών, καθώς και η δημιουργία και λειτουργία τράπεζας πληροφοριών στην οποία θα κατατίθενται πληροφορίες, προτάσεις και προβλήματα από την τοπική κοινωνία που θα μπορούν να αντιμετωπίζονται εθελοντικά. Επίσης, θα συγκεντρώνονται πληροφορίες από εμπειρίες σχετικές με τον εθελοντισμό από άλλα σημεία της χώρας ή από βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών.
Στο πλαίσιο της παραπάνω πρότασης εντάσσεται επίσης το κεφάλαιο που αφορά στην τήρηση του Mητρώου Eθελοντών και την διοργάνωση σεμιναρίων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων εθελοντικών δράσεων με σκοπό την κατάρτιση των πολιτών και την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων. Τα προσωπικά δεδομένα των εθελοντών θα είναι, σημειωτέον, απόρρητα και θα δίνονται στη δημοσιότητα μόνο όταν οι ίδιοι το επιθυμούν, ενώ ουσιαστικής σημασίας είναι, επίσης, η καταγραφή, και χαρτογράφηση, όλων των εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, σωματείων, ΜΚΟ και κάθε άλλου φορέα που ασχολείται με παρόμοιες δράσεις στη Σκιάθο.
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger