Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Νέος προϊστάμενος ΣΔΟΕ Θεσσαλίας ο Απ. Τάνας


Τα καθήκοντα προϊσταμένου του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλία ανέλαβε επισήμως από την Παρασκευή ο κ. Απόστολος Τάνας.

Η θέση «χήρευε» εδώ και μήνες μετά τη συνταξιοδότηση του κ. Παν. Παπακωνσταντίνου, ενώ χρέη προϊσταμένου μέχρι πρότινος ασκούσε ο αναπληρωτής διευθυντής του Σώματος κ. Χρήστος Τσιός, ο οποίος επειδή προέρχεται από τον κάδο των Τελωνειακών δεν μπορούσε να οριστεί στη θέση προϊσταμένου, μιας και η θέση καλύπτεται αποκλειστικά από τον κλάδο των Εφοριακών. Τελικά στο «τιμόνι» της Περιφερειακής Διεύθυνσης του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας τοποθετήθηκε, με υπουργική απόφαση, ο μέχρι πρότινος προϊστάμενος του Α' Τμήματος Ελέγχου της ίδιας υπηρεσίας ο κ. Τάνας.
Εν τω μεταξύ, Hi tech ελέγχους με τα laptop ανά χείρας και τη συνδρομή του νέου ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος Elenxis θα διενεργεί το ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Η εκπαίδευση των18 ελεγκτών της περιφερειακής διεύθυνσης θα ολοκληρωθεί αρχές Απριλίου και από την 1η Ιουνίου, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι εντολές διενέργειας φορολογικού ελέγχου στις επιχειρήσεις θα βγαίνουν με ηλεκτρονικό τρόπο και μέσω της ανάλυσης κινδύνου του συστήματος.
Όπως επισήμανε ο νέος προϊστάμενος του ΣΔΟΕ, πρόκειται εντός της ερχόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει στη Λάρισα η δεύτερη φάση της εκπαίδευσης των 18 ελεγκτών του Σώματος (9 Λαρισαίοι και 9 Βολιώτες) καθώς η πρώτη ολοκληρώθηκε προ ημερών στην Αθήνα. «Το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο διενέργειας των φορολογικών ελέγχων του ΣΔΟΕ Θεσσαλίας. Όλες οι διαδικασίες των φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων θα διενεργούνται με ηλεκτρονικό τρόπο ενώ κυρίαρχο ρόλο σ' αυτές θα έχουν οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα οικονομικά δεδομένα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών, καθώς επίσης οι διασταυρώσεις στοιχείων για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία των φυσικών προσώπων».
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Πάντως να σημειώσουμε πως το σύστημα θα τεθεί σε λειτουργία με καθυστέρηση βέβαια καθώς η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2010 και αρχικά επρόκειτο να ολοκληρωθεί το Μάιο του 2011 ενώ από τέλη του περασμένου Νοεμβρίου εφαρμόζεται ήδη στην Αττική.
Σε κάθε περίπτωση, το Elenxis θα υποστηρίζει το σύνολο του ελεγκτικού έργου, από την αρχική στόχευση υποθέσεων ελέγχου ως και την υποστήριξη του ελεγκτή κατά τη διενέργεια του ελέγχου στην επιχείρηση. Το σύστημα θα συγκεντρώνει τις πληροφορίεςκαι τα δεδομένα από τα πληροφοριακά συστήματα του υπουργείου Οικονομικών, που υποστηρίζει η ΓΓΠΣ, καθώς και τα δεδομένα άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και τα επεξεργάζεται με σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης κινδύνου, προκειμένου να αναδεικνύονται και διεκπεραιώνονται στοχευμένες υποθέσεις ελέγχου.
Με την ολοκλήρωση του φορολογικού ελέγχου ο ελεγκτής θα καταχωρεί στο φορητό υπολογιστή του τα ευρήματα των ελεγκτικών επαληθεύσεων και θα τα στέλνει αυτομάτως στο ΣΔΟΕ και κατόπιν στη ΓΓΠΣ για περαιτέρω επεξεργασία και διασταυρώσεις.
Όπως διευκρινίστηκε δε, το πρόγραμμα των ελέγχων θα «φορτώνεται» σε καθημερινή βάση στους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα συνεργεία των ελεγκτών θα πηγαίνουν «διαβασμένοι» στις επιχειρήσεις, αφού μέσω των laptop θα αντλούν όλα τα στοιχεία και τις απαραίτητες πληροφορίες για το προφίλ της ελεγχόμενης εταιρίας. Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πριν ξεκινήσει τη διαδικασία του φορολογικού ελέγχου θα γνωρίζουν αν η ελεγχόμενη επιχείρηση έχει μεγάλες επιστροφές ΦΠΑ, έχει διαπράξει στο παρελθόν φορολογικές παραβάσεις, έχει χρησιμοποιήσει πλαστά ή εικονικά τιμολόγια ή έχει δηλώσει απώλεια βιβλίων και στοιχείων. Παράλληλα θα αντλούν πληροφορίες για τα οικονομικά αποτελέσματα (ακαθάριστα έσοδα, δαπάνες, κέρδη κ.λπ.), για απόδοση φόρων (ΦΠΑ, παρακρατούμενων κ.λπ.), υποβολή δηλώσεων, συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών κ.λπ.
Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Νούλης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger