Παρασκευή, 9 Μαρτίου 2012

Φάρμακα Γενόσημα – Πρωτότυπα ή Πρόληψη ασθενειών με υγιεινό τρόπο ζωής;

Το νομοσχέδιο που αφορά στα γενόσημα φάρμακα, στο σύνολο του κινείται στη λογική της ΤΡΟΙΚΑΣ για μείωση πάση θυσία των δαπανών για την υγεία και την ασφάλιση, καταργεί τα εργασιακά δικαιώματα, εξανεμίζει μισθούς και συντάξεις και διαλύει ουσιαστικά το κράτος πρόνοιας. Εισάγεται με τέτοιο τρόπο ώστε φαίνεται να προωθεί την υπερκατανάλωση φαρμάκων που μαστίζει την ελληνική κοινωνία και ασχολείται μόνο με το μοίρασμα της φαρμακευτικής δαπάνης, χωρίς να προωθεί πολιτικές που θα αυξήσουν την πρόληψη των ασθενειών και την προστασία της υγείας των πολιτών μέσω της προώθησης ενός διαφορετικού τρόπου ζωής.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως το μοναδικό κόμμα που έθεσε έγκαιρα το κρίσιμο ζήτημα της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης το 2009 και το 2010 με επερωτήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, πιστεύουν ότι η προώθηση των γενόσημων φαρμάκων αποτελεί απαραίτητο βήμα για την αποτελεσματική αξιοποίηση των δημόσιων πόρων στον τομέα της φαρμακευτικής περίθαλψης και όλες οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες έχουν από καιρό προχωρήσει στην κατεύθυνση αυτή. Δε θα έπρεπε να χρειαζόμασταν κανένα μνημόνιο για να ακολουθήσουμε κι εμείς τα βήματά τους και αυτό μάλλον φανερώνει πολλά για το πολιτικό μας σύστημα. Χρειαζόμαστε βέβαια εξίσου αυστηρούς ελέγχους με τις ευρωπαϊκές χώρες για την προστασία της υγείας των πολιτών. Θεωρούμε πως όλα τα ποσά που θα εξοικονομηθούν από την αλλαγή αυτή θα πρέπει να επανεπενδυθούν στην υγεία και την κοινωνική ασφάλιση.
Στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 29/2 και συγκεκριμένα στα άρθρα 21, 22 και 23 που αφορούν την τιμολόγηση των φαρμάκων υπάρχουν και ρυθμίσεις στην σωστή κατεύθυνση. Επικροτούμε την έστω και σταδιακή εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας. Επίσης είναι θετικό το μέτρο της αύξησης του ποσοστού συνταγογράφησης των γενόσημων στο 50% από το 18% που ήταν μέχρι σήμερα. Στην σωστή κατεύθυνση είναι και η μείωση κατά 50% της τιμής των πρωτότυπων φαρμάκων μόλις λήξει η πατέντα τους.
Οι προτάσεις μας είναι :
1.    Άμεση και καθολική συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας και όχι της εμπορικής ονομασίας του φαρμάκου
2.    Πλήρης απελευθέρωση προς τα κάτω της τιμής των γενόσημων φαρμάκων
3.    Ο ΕΟΠΥΥ να προχωρεί κάθε χρόνο σε μειοδοτικό διαγωνισμό και να εγκρίνει τις τρεις φθηνότερες προσφορές εφόσον έχουν εγκριθεί από τον ΕΟΦ και τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκου
4.    Τα φάρμακα να χορηγούνται μόνο με συνταγή γιατρού
5.    Αναβάθμιση και ενίσχυση σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή του ΕΟΦ
6.    Εκστρατεία ενημέρωσης κατά της υπερκατανάλωσης φαρμάκων και ιδιαίτερα των αντιβιοτικών
7.    Να αρχίσει διαβούλευση στην κοινωνία με το ερώτημα γιατί και για ποιον «θεραπεύεται» ο «ασθενής»
8.    Ανακύκλωση όλων των ληγμένων φαρμάκων
9.    Ενίσχυση της ντόπιας φαρμακοβιομηχανίας στον τομέα της έρευνας και της εξαγωγικής δραστηριότητας στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού.
10. Προβολή του υγιεινού τρόπου ζωής με την χρήση όσο το δυνατό λιγότερων φαρμάκων και χημικών ουσιών.

Η όποια εξοικονόμηση χρημάτων από την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης πρέπει να διοχετεύεται στην αναβάθμιση του ΕΣΥ την αξιοπρεπή αμοιβή των εργαζομένων σε αυτό και την βιωσιμότητα του καταρρέοντος ασφαλιστικού συστήματος. Κάθε νόμος που ψηφίζει η κυβέρνηση δεν έχει γνώμονα τα συμφέροντα των εργαζομένων παρά μόνο την ικανοποίηση των συμφερόντων των τραπεζών και των πολυεθνικών.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουν ότι ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φαρμακευτικών δαπανών και γενικότερα των ιατρικών δαπανών θα έλθει όταν προβάλλονται τα πρότυπα του υγιεινού τρόπου ζωής μέσα από την άσκηση και την υγιεινή διατροφή. Το περπάτημα, το ποδήλατο, ο μεσογειακός τρόπος διατροφής, τα βιολογικά προϊόντα κ.α. μπορούν να προσφέρουν υγεία, μείωση των ιατρικών δαπανών και ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας. Τέλος, δεν ενδιαφέρει τόσο αν τα φάρμακα που θα πάρει ο πολίτης θα είναι τα πρωτότυπα ή γενόσημα αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να κάνει χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων φαρμακευτικών και χημικών σκευασμάτων.

Για την ΠΟ Θεσσαλίας
Ο Συντονιστής
Χρήστος Παπαγεωργίου
 
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ, Βελή 4, Λάρισα, 41222, 2410535589, ecothessalia@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Συνολικές προβολές σελίδας

Αρχειοθήκη ιστολογίου