Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Να δυναμώσει η οργάνωση ενάντια στην εργοδοσία και στους υποστηρικτές της

Πρωτοβουλίες συντονισμού της πάλης στην Αθήνα. Ο υπονομευτικός ρόλος ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ αναδεικνύεται στη Ρόδο
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ξενοδοχοϋπαλλήλων στην Αθήνα
Αμεσα μέτρα για την ενιαία αγωνιστική δράση των ξενοδοχοϋπαλλήλων ενάντια στη συντονισμένη επίθεση των ξενοδόχων παίρνει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων της Αθήνας. Στην προχτεσινή συνέλευση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι και εργαζόμενοι και από άλλα ξενοδοχεία της Αθήνας, αποφασίστηκε ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουν σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, τις οποίες θα εξαγγείλει και συντονίσει το συνδικάτο της Αθήνας τις επόμενες μέρες, διεκδικώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά και ενάντια σε οποιαδήποτε προσπάθεια μείωσης των μισθών τους.Αλλωστε, ήδη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έχει στείλει πρόταση προς την Ομοσπονδία του κλάδου για την έναρξη «διαλόγου» με στόχο τη μείωση των μισθών των ξενοδοχοϋπαλλήλων και μάλιστα εννέα μήνες πριν λήξει η κλαδική τους σύμβαση.
Στη συνέλευση στο «Ιμπέριαλ» (απλήρωτοι για 2 και 3 μήνες), συμμετείχαν εκπρόσωποι του σωματείου στο ξενοδοχείο «Ολυμπικ Ρουαγιάλ» (απλήρωτοι 3 μήνες) η Επιτροπή Αγώνα των εργαζομένων στο «Πεντελικόν» (απλήρωτοι 4 και 5 μήνες) και εργαζόμενοι του «Κινγκ Τζόρτζ» (τους οφείλονται τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη, ενώ από το Δεκέμβρη οι μισθοί καταβάλλονται από το «Γιούρομπαγκ» στην οποία πέρασε η επιχείρηση από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη). Κοινή εκτίμηση των εργαζομένων ήταν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο και ότι πρέπει ενιαία και δυναμικά να απαντήσουν στην επίθεση καθώς, όπως έλεγαν και χτες, «άλλη λύση δεν υπάρχει». Σημειώνεται επίσης, ότι στο ξενοδοχείο «Κινγκ Τζορτζ» η εργοδοσία έχει αποστείλει σε 15 εργαζόμενους προειδοποίηση για καταγγελία της σύμβασης, προκειμένου να τους απολύσει με μισές αποζημιώσεις.
Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν, το συνδικάτο της Αθήνας έχει προγραμματίσει πλατιά σύσκεψη σωματείων και εργαζομένων την ερχόμενη Δευτέρα στις 5.30 μ.μ. στα γραφεία του συνδικάτου, προκειμένου συνολικά οι εργαζόμενοι να συντονίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα ενάντια στην επίθεση που εξαπολύουν οι ξενοδόχοι.
Εκλογές στη Ρόδο
Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής και αποφασιστικής ενίσχυσης του ψηφοδελτίου της στις αρχαιρεσίες στο σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, που ξεκίνησαν χτες και ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο απευθύνει στους εργαζόμενους η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).
Η «ΔΑΣ» καλεί τους εργαζόμενους να ψηφίσουν μαζικά «με κριτήριο την ίδια τους τη ζωή». Να μην υποκύψουν στους εκβιασμούς και τις απειλές στις οποίες έχουν επιδοθεί ξενοδόχοι, διευθυντές και τα τσιράκια τους το τελευταίο διάστημα. «Ψηφίζουμε μαζικά, ταξικά, παλικαρίσια. Ψηφίζουμε για την τάξη μας, για σωματείο που θα μπαίνει μπροστά στις μεγάλες μάχες και όχι να μας μαχαιρώνει πισώπλατα, να μας ξεπουλά υπογράφοντας την καταδίκη μας. Εκλέγουμε στη Διοίκησή του εργάτες πρωτοπόρους, αγωνιστές», υπογραμμίζει η ΔΑΣ.
Στο πλαίσιο προχτεσινής συνέντευξης τύπου της ΔΑΣ, αναδείχτηκε ο ρόλος των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ. Ηδη η πλειοψηφία του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και διάφοροι συνοδοιπόροι τους - οι οποίοι κατεβαίνουν σε ενιαίο ψηφοδέλτιο - έχουν ήδη ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με τους ξενοδόχους για τη μείωση των μισθών. Ακριβώς για αυτό το λόγο αρνούνται να κάνουν γνωστό στους εργαζόμενους το περιεχόμενο των συζητήσεων. Στις 7 δε του Απρίλη - μια βδομάδα δηλαδή μετά τις εκλογές - έχει ήδη οριστεί νέα συνάντηση... με τους ξενοδόχους.
Αλλωστε και όλο το προηγούμενο διάστημα η δράση της πλειοψηφίας των σωματείων εξαντλούνταν στις επισκέψεις στην Επιθεώρηση Εργασίας και τον εισαγγελέα. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο Ιούνη, κατά τη διάρκεια 48ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας που οι ταξικές δυνάμεις έδιναν τη μάχη μαζί με ξενοδοχοϋπαλλήλους για την επιτυχία της, η πλειοψηφία του σωματείου συναντιόταν με την Ενωση Ξενοδόχων. Το πόσο καλά «συνεταιράκια» είναι οι ξενοδόχοι και η πλειοψηφία του σωματείου το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι με δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση. Ο μεν εκπρόσωπος των ξενοδόχων διαβεβαίωνε ότι «οι εργαζόμενοι είναι στο πλευρό μας», ο δε πρόεδρος του σωματείου δήλωσε ότι οι ξενοδόχοι βλέπουν τους εργαζόμενους σαν «συνεργάτες».
Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πρόβλημα με τη «μαύρη εργασία» και ανασφάλιστη εργασία στα ξενοδοχεία της Ρόδου, ο πρόεδρος του σωματείου δήλωσε ότι για τη «μαύρη εργασία» δε φταίει η Ενωση Ξενοδόχων αλλά το ΣΕΠΕ που δεν κάνει ελέγχους!!!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger