Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Ριζικός κοινωνικός μετασχηματισμός ή μια επαναλαμβανόμενη δυστοπία;

 Η κοινωνία σε απόγνωση – απαγορευμένος πλανήτης
Εξετάζοντας πάλι την Ελληνική πραγματικότητα, βλέπουμε ότι η συντηρητικοποίηση οδηγεί σε μονοπάτια παράνοιας. Από τη μια ακροδεξιοί και Σταλινικοί παλαιοαριστεροί αναζητούν παντού «προδότες», «υπερεθνικές ελίτ» και συνωμοσίες, από την άλλη υπάρχει μια χρεοκοπημένη κυβέρνηση που υπακούει πιστά στις εντολές της Ε.Ε. (που με τη σειρά της δεν ασκεί μια δική της πολιτική αλλά, επί της ουσίας, εργάζεται για τα συμφέροντα του διεθνούς τραπεζικού κεφαλαίου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος) και η οποία κάνει τα πάντα προκειμένου να καταστείλει κάθε κίνημα αντίστασης.
Είναι ίσως καιρός να καταλάβουμε ότι κανένας ηγέτης, κανένα χρεοκοπημένο σύστημα δεν μπορεί να μας οδηγήσει σε χειραφέτηση. Θα πρέπει ν’ αποβάλουμε τον φόβο που έχει ριζώσει μέσα μας. Ένα φόβο που αυξάνεται διαρκώς, όσο η καταιγίδα αγριεύει και η κατάρρευση κάθε κοινωνικής συνοχής και αξίας μας διαβρώνει κάθε μέρα όλο και περισσότερο. Μέσα σ’ όλα, θα πρέπει να τελειώνουμε με την Ε.Ε., το μεγάλο μας αποκούμπι (αυτό, δηλαδή, που για χρόνια αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του νεοελληνικού φαντασιακού, πως οτιδήποτε φέρει σφραγίδα με λατινικά γράμματα και επιγραφή “made in Germany” είναι πάντα προτιμότερο), και κάθε είδους κεντρική εξουσία. Να τελειώνουμε και με τους νεοσυντηρητικούς λαοπλάνους τύπου Niggel Farange, να τους τραβήξουμε τ’ αυτί και να πετάξουμε στον κάδο της ιστορίας και αυτούς και τη σάπια ιδεολογία τους • μαζί και τους γραφειοκράτες της κάθε κομματικής ηγεσίας.

Η δημοκρατία, πάνω απ’ όλα, προϋποθέτει και δημοκρατικά άτομα, έλεγε κάποτε ο Alexis De Tocqueville. Είναι καιρός, λοιπόν, να μάθουμε ν’ αμφισβητούμε τα θέσφατα των ιδεολογιών μας. Ν’ αποβάλουμε κάθε φόβο για το διαφορετικό, κάθε κλειστότητα και κάθε είδους αυτοκαταστροφικές τάσεις εσωστρέφειας βαδίζοντας προς μια νέα κατεύθυνση πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί της Ευρώπης και όλου του κόσμου, είτε λέγονται Γάλλοι, είτε Ισπανοί, είτε Γερμανοί, είτε Βρετανοί, είτε Τούρκοι, είτε Μαλαισιανοί έχουν τους ίδιους ανοιχτούς λογαριασμούς με τους πολιτικάντηδες και τις ελίτ. Η αποδέσμευσή μας από τα δεσμά της τυφλής υπακοής σε κάθε είδους νομοτέλεια, όπως: ιστορικοί νόμοι, ιστορική συνέχεια, νόμοι της αγοράς, θεός ή κράτος, αποτελεί βασική προϋπόθεση προκειμένου ν’ απελευθερωθούμε από κάθε βαρβαρότητα. Διαφορετικά είναι πιθανό η Σκύλα ν’ αντικατασταθεί από την Χάρυβδη. Ο Νεοφιλελευθερισμός από ενός νέου τύπου Εθνικισμό και μια εξωπραγματική προσέγγιση της πολιτικής με αποτελέσματα που μπορεί να αποβούν μοιραία όσον αφορά την αυτοθέσμιση των κοινωνιών και την αποτίναξη της ετερονομίας και κατ΄επέκταση, της ανελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger