Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2012

Αποκριές: Οι «Φανοί» της Κοζάνης αντιστέκονται

Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, θα ανάψουν ταυτόχρονα όλοι οι «Φανοί». Την Κυριακή, 26 Φεβρουαρίου, θα ανάψουν ταυτόχρονα όλοι οι «Φανοί».
Στον «αστερισμό» της Αποκριάς μπαίνει από την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου 2012, η Κοζάνη, με τους «Φανούς» να ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης, όπου ο χορός και το τραγούδι, με κυρίαρχα τα «ξεδιάντροπα» αποκριάτικα τραγούδια, να αλλάζουν την καθημερινότητα των κατοίκων.
kozani 2Για ένα δωδεκαήμερο, από την Τσικνοπέμπτη μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα, η πόλη της Κοζάνης αλλάζει τους ρυθμούς ζωής, αντιστεκόμενη ακόμη και στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση που ζει όλη η χώρα. Οι 14 «Φανοί», που στήνονται σε ισάριθμες γειτονιές γίνονται τόπος συνάντησης μόλις νυχτώσει, εναλλάξ κάθε ημέρα, χωρίς οι κοζανίτες να υπολογίζουν ούτε κρύο, ούτε χιόνι, αλλά ούτε και βροχή. Σ' αυτό βοηθά και το κρασί, που «ρέει» άφθονο και συνοδεύει τα παραδοσιακά εδέσματα, όπως το «κιχί».
Το αποκορύφωμα είναι η Κυριακή 26 Φεβρουαρίου, της Μεγάλης Αποκριάς, οπότε θα ανάψουν ταυτόχρονα όλοι οι «Φανοί», με τους χιλιάδες επισκέπτες και τους ντόπιους να γίνονται ένα στο γλέντι που κρατά μέχρι το πρωί της Καθαράς Δευτέρας.
Σημαντικό «κομμάτι» στην Αποκριά της Κοζάνης αποτελεί και η μεγάλη παρέλαση των «Φανών», των πολιτιστικών συλλόγων, αλλά και των πολυμελών οργανωμένων ομάδων, στις 3 το μεσημέρι της Μεγάλης Απόκριας στην κεντρικότερη οδό της πόλης, την Παύλου Μελά.
kozani 3Οι τρεις θεατρικές παραστάσεις τοπικών σχημάτων, που ανεβαίνουν στο τοπικό κοζανίτικο γλωσσικό ιδίωμα, δίνουν το δικό τους χρώμα τα τελευταία χρόνια, με τους θεατές να κατακλύζουν κάθε ημέρα τις αίθουσες όπου παρουσιάζονται. Η αρχή φέτος γίνεται με τη θεατρική παράσταση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, «Λεφτά υπάρχουν», του Γιώργου Παφίλη, από την Παρασκευή 17 μέχρι και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 στην Αίθουσα «Φίλιππος». Ακολουθούν από τη Δευτέρα 20 έως και το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012 οι θεατρικές παραστάσεις των συλλόγων: «Κασμιρτζίδες», με το έργο «Ιά πως βγαίν' του ψουμί», στην Αίθουσα Τέχνης και «Κόζιανη» με το έργο «Α-Ντάρες» του Μανώλη Μαρκόπουλου στο κινηματοθέατρο Ολύμπιο.
Η αυλαία των αποκριάτικων εκδηλώσεων, που διοργανώνει ο δήμος Κοζάνης και αρωγό την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με την ΕΡΑ ΚΟΖΑΝΗΣ να είναι χορηγός επικοινωνίας, κλείνει την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, με τα «κούλουμα» και το αποχαιρετιστήριο γλέντι όλων των «Φανών» στο αναψυκτήριο του Αγίου Δημητρίου, στην πόλη της Κοζάνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger