Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Σήμα κινδύνου από τα Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας

Ανακύπτουν έντονα προβλήματα με τις εφημερίες, τις μετακινήσεις προσωπικού και την έλλειψη εργαζομένων
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το προσωπικό των Κέντρων Υγείας όλης της Μαγνησίας καθώς τα προβλήματα που έχουν ενταθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα προκαλούν δυσλειτουργίες στο σύστημα που έχει άμεσο αντίκτυπο στην περίθαλψη των κατοίκων της περιφέρειας. Η αλλαγή του εφημεριακού προγράμματος, οι συνεχείς μετακινήσεις προσωπικού από τα Κέντρα Υγείας προς το Νοσοκομείο, οι σχεδόν καθημερινές ελλείψεις υλικών και οι ακάλυπτες θέσεις προσωπικού οδηγούν τα Κέντρα Υγείας σε μαρασμό.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ:Δήμητρα Παλαιοδημοπούλου
Στο επίκεντρο βρέθηκαν για ακόμη μία φορά τα προβλήματα των Κέντρων Υγείας της Μαγνησίας. Χθες στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου οι εκπρόσωποι των γιατρών και εργαζομένων παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου ζητώντας την άμεση αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Αρχικά το λόγο έλαβε ο κ. Μιχάλης Δικαιάκος, μέλος της Διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας και Διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Ο κ. Δικαιάκος επεσήμανε πως η συντήρηση των εγκαταστάσεων ουσιαστικά δεν υπάρχει εδώ και δέκα χρόνια, ενώ «εξαφανίζεται» το διοικητικό προσωπικό, το οποίο μετακινείται στο Νοσοκομείο ή έχει συνταξιοδοτηθεί, ενώ μέχρι στιγμής οι θέσεις αυτές δεν έχουν καλυφθεί.
Σοβαρός όμως κίνδυνος υπάρχει για την απογευματινή λειτουργία του Κέντρου, η οποία σύμφωνα με τον κ. Δικαιάκο διακυβεύεται, ενώ υπάρχουν φόβοι για την κατάργηση των δραστηριοτήτων εκτός του ωραρίου που έχουν σχέση με τις δράσεις της κινητής μονάδας του Κέντρου, την πρόληψη και την ενημέρωση σε σχολεία και άλλους φορείς. «Η δημόσια υγεία δεν είναι ούτε για αρπαχτές ούτε για ξεπέτες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δικαιάκος.Εκτός όμως από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας σημαντικά προβλήματα σκιάζουν τη λειτουργία των Κέντρων Υγείας τόσο στη χερσαία, όσο και τη νησιωτική περιοχή.
Με το νέο πρόγραμμα εφημεριών τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των 70.000 πολιτών της περιφέρειας, καθώς πλέον εφημερεύει ενεργά ένας γιατρός και ένας να βρίσκεται σε μικτή εφημερία. Αυτό σημαίνει πως ο δεύτερος γιατρός θα φεύγει από το Κέντρο Υγείας στις 9 το βράδυ και θα ειδοποιείται να επιστρέψει σε αυτό εάν υπάρξει επείγον περιστατικό.
«Είναι απαράδεκτο σε Κέντρα Υγείας να βρίσκεται ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια. Εάν ο γιατρός χρειαστεί να μεταβεί σε έκτακτο περιστατικό, τότε μένει στο Κέντρο Υγείας μόνη της η νοσηλεύτρια μέχρι να έρθει ο γιατρός που βρίσκεται στη μεικτή εφημερία. Σε Κέντρα Υγείας που είναι απομακρυσμένα σημαίνει πως ο γιατρός μέχρι να φτάσει στο κτήριο θα χρειαστεί μία ή και μιάμιση ώρα», επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Η τέως πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων των Κέντρων Υγείας Μαγνησίας κ. Νέλλη Χονδρογιάννη ανέφερε πως τα Κ.Υ. πλήττονται από τις μετακινήσεις προσωπικού προς το Νοσοκομείο.
«Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι πως πλέον το μικροβιολογικό εργαστήριο στην Αργαλαστή λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα με παρασκευαστή και όχι με μικροβιολόγο, στο Κ.Υ. Βελεστίνου λειτουργεί δύο φορές την εβδομάδα, ενώ στη Ζαγορά και τη Σκόπελο δεν λειτουργεί καν το μικροβιολογικό. Την ίδια στιγμή η παιδίατρος στο Κ.Υ. Αργαλαστής πλέον εφημερεύει τρεις φορές την εβδομάδα στο Νοσοκομείο Βόλου» επεσήμανε η κ. Χονδρογιάννη.
Ακόμη τραγικές ελλείψεις καταγράφονται και σε λοιπό προσωπικό όπως οι καθαρίστριες αλλά και οι οδηγοί ασθενοφόρων. Μάλιστα οι περισσότερες καθαρίστριες έχουν μεταφερθεί στο Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας εξυπηρετούν από μία καθαρίστρια. Τα κενά σε οδηγούς ασθενοφόρων, όπως σημειώθηκε, έχουν ως αποτέλεσμα να μην καλύπτονται όλες οι βάρδιες και να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια υγεία.
Μέσα στις ελλείψεις προσωπικού καταγράφεται η παντελής έλλειψη φυσιοθεραπευτών, αλλά και οδοντιάτρων που υπηρετούν μόνο σε δύο Κέντρα Υγείας του Νομού. Εν των μεταξύ και στα Κ.Υ. καταγράφονται ελλείψεις υλικών που αποκαθίστανται μετά από ένα ή και δύο μήνες.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Βόλου και Κ.Υ. Μαγνησίας κ. Μοσχοτζόπουλος ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για τη στήριξη όλων των Κέντρων Υγείας, ενώ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας κ. Δραμητινός επεσήμανε πως η υγεία χρειάζεται αναβάθμιση, οικονομία και έλεγχο, όχι όμως να υποβαθμίζεται η παρεχόμενη φροντίδα.

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger