Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Στις Βόρειες Σποράδες οι κάτοικοι προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από τα μάρκετ

Στις Βόρειες Σποράδες οι κάτοικοι προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης από τα μάρκετ
Τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης προμηθεύονται οι κάτοικοι των νησιών από τα τοπικά μάρκετ, προκειμένου να έχουν ικανά αποθέματα σε περίπτωση περαιτέρω επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων. Η επέλαση του χιονιού αναθέρμανε, όπως όλα δείχνουν, την καταναλωτική διάθεση του κοινού, με αποτέλεσμα να σημειώνεται αύξηση στις πωλήσεις των μάρκετ τις τελευταίες μέρες και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων. Το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού μονοπωλούν, λόγω καιρικών συνθηκών, το γάλα, το ψωμί, τα όσπρια, το κρασί, τα ζυμαρικά, τα γκαζάκια υγραερίου και οι μπαταρίες, για ενδεχόμενη διακοπή ρεύματος, καθώς και άλλα συναφή είδη. «Είναι γεγονός ότι τις τρεις τελευταίες μέρες παρατηρείται εντονότερη κίνηση στα μάρκετ, διότι ο κόσμος σπεύδει να προμηθευτεί διάφορα είδη πρώτης ανάγκης, με τον φόβο της επιδείνωσης του καιρού ή μιας πιθανής διακοπής ρεύματος» αναφέρει ο κ. Μανώλης Κανταράκιας, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παντοπωλών Βορείων Σποράδων.
Η συντριπτική πλειοψηφία, πάντως, καθώς και όσοι ανήκουν σε ειδικές ομάδες, άνθρωποι με προβλήματα υγείας αλλά και υπερήλικες, παραμένουν στα σπίτια τους, έως ότου παρέλθει το κύμα κακοκαιρίας. Παράλληλα, έχουν επιστρατευτεί σόμπες ξύλου αλλά και πετρελαίου, καθώς και λάμπες θυέλλης, για κάθε ενδεχόμενο. Στο μεταξύ, υπάρχει πρόβλεψη από την πλευρά των Δήμων, προκειμένου να δοθεί ανά πάσα στιγμή βοήθεια σε όσους έχουν οποιαδήποτε ανάγκη. Ο λευκός κλοιός, που κάνει αισθητή την παρουσία του και στα τρία νησιά των Βορείων Σποράδων, έχει εντείνει τις προσπάθειες των τοπικών φορέων, ενώ παράλληλα οι κάτοικοι φροντίζουν, όπως προαναφέρθηκε, να εφοδιαστούν με όλα τα αναγκαία είδη, για κάθε ενδεχόμενο.
Ανάλογη εικόνα επικρατεί και στο νησί του Παπαδιαμάντη, την Σκιάθο, όπου οι κάτοικοι έχουν περιορίσει αισθητά τις μετακινήσεις τους, επιλέγοντας την θαλπωρή του σπιτιού τους, όσο διαρκούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Σε γενικές γραμμές πάντως «ο κόσμος είναι διστακτικός σε σχέση με τα έξοδά του, με αποτέλεσμα να έχει περιορίσει σημαντικά και τις αγορές διαφόρων ειδών» αναφέρει ο κ. Κανταράκιας, ο οποίος προσθέτει ότι «η γενική εικόνα της τοπικής αγοράς είναι μάλλον υποτονική» με εξαίρεση την μάλλον αυξημένη κίνηση των τελευταίων ημερών.
Στο μεταξύ, υπάρχει επάρκεια αγαθών στα ράφια των καταστημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι αγορές εγγράφονται στο παραδοσιακό τεφτέρι, λόγω οικονομικών συνθηκών. Οι επαγγελματίες της Σκιάθου, αλλά και των νησιών γενικότερα, είναι έντονα προβληματισμένοι και όπως αναφέρει στο σημείο αυτό ο κ. Κανταράκιας «είναι παγωμένη η αγορά, οι καταναλωτές είναι μάλλον συγκρατημένοι στις αγορές τους και είτε προμηθεύονται τα απολύτως απαραίτητα, είτε ψωνίζουν βερεσέ και κατά συνέπεια είναι εμφανής η πτώση του τζίρου στα καταστήματα». Το μέλλον είναι αβέβαιο με βάση τις τρέχουσες εξελίξεις και όπως επισημαίνει στο σημείο αυτό η κ. Μαρία Κανταράκια, επιχειρηματίας και Δημοτική Σύμβουλος της Σκιάθου «η αγορά είναι παγωμένη, υπάρχει κάμψη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονιά και ο καθένας κάνει περικοπές στα έξοδά του, περιορίζοντάς τα, στα απολύτως αναγκαία».
ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ
Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger