Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Έχουμε φθάσει στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας Ώρα για δύσκολες αποφάσεις δηλώνει ο Π.Καψής προ της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών


Η σύσκεψη των τριών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το πιθανότερο το μεσημέρι της Παρασκευής

Αθήνα
Αποφάσεις για τρία καυτά ζητήματα πρέπει να λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί που στηρίζουν την κυβέρνηση, κατά τη συνάντηση που θα έχουν με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο: μισθοί, επικουρικές συντάξεις και η διάσωση των τραπεζών. Μιλώντας στο Mega, το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Π.Καψής, τόνισε ότι η χώρα είναι στα όρια της επίσημης χρεοκοπίας και είναι η ώρα να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις. Η σύσκεψη των τριών αρχηγών με τον πρωθυπουργό θα πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Παρασκευής ή το βράδυ της Πέμπτης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Mega, o κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε για το θέμα των μισθών ότι η κυβέρνηση δεν έχει προσκρούσει σε τοίχο και σημείωσε ότι «πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα», το οποίο -όπως είπε- «μπορεί να έχει και δύσκολες αποφάσεις».

«Όταν θα φτάσουμε δεν θα είναι χωρίς πόνο και κόστος η συμφωνία», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας πως η κυβέρνηση πιστεύει ότι τυχόν μείωση των μισθών μπορεί να έχει πολύ αρνητικές παρενέργειες.

Ο κ. Καψής επισήμανε ότι «στο τέλος θα πρέπει να αποφασίσουμε εάν θα τηρήσουμε τις κόκκινες γραμμές ή θέλουμε το δάνειο», καθώς και ότι «αν πούμε ''όχι'' στη συμφωνία θα πρέπει να πούμε μετά πώς θα προχωρήσουμε».

Όπως είπε, η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον κ. Παπαδήμο πιθανότατα να γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής, ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί «αν προλάβουμε» και απόψε, Πέμπτη.

Τα τρία αγκάθια


Μισθοί: Η τρόικα ασκεί ασφυκτικές πιέσεις για μείωση κατώτερου μισθού και για κατάργηση 13ου και 14ου μισθού. Πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Τα Νέα αναφέρουν ότι η ΝΔ θα ήταν διατεθειμένη να συζητήσει μείωση κατώτερου μισθού, όχι όμως για 13ο και 14ο μισθό, ωστόσο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα καταψηφίσουν τέτοια διάταξη.

Επικουρικές: Η ΝΔ επιμένει στο να μην υπάρχει μείωση στις επικουρικές συντάξεις, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας έχει προετοιμάσει σχέδιο για μεσοσταθμική μείωση κατά 15%.

Τράπεζες: Δύο είναι τα ζητήματα που συνδέονται με το PSI. Το πρώτο είναι ότι η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να διασωθούν από το «κούρεμα» τα φυσικά πρόσωπα, που επένδυσαν σε ελληνικά ομόλογα, όχι για να κερδοσκοπήσουν, αλλά ως εναλλακτική λύση αποταμίευσης. Το δεύτερο ζήτημα είναι εάν η ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει με κοινές μετοχές ή με προνομιούχες. Ο Ευ.Βενιζέλος φαίνεται να υιοθετεί τη θέση της τρόικας για μετοχές χωρίς δικαίωμα ψήφου, ωστόσο ο Γ.Παπανδρέου επιμένει στην αρχική θέση για κοινές μετοχές. Η ΝΔ δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση της.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger