Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥΣ


Τα λιγοστά ορατά λείψανα της αρχαίας πόλης Σελινούς, μπορείτε να τα δείτε κοντά στο σημερινό Λουτράκι. Πάνω στο λόφο Παλαιόκαστρο διατηρούνται μεγάλα τμήματα της ισχυρότατης οχύρωσης της Κλασικής εποχής, καθώς και ερείπια οικοδομημάτων. Ανάμεσα στα σύγχρονα σπίτια του χωριού διασώζονται τοίχοι κτιρίων της Ρωμαιοκρατίας σε μεγάλο ύψος, ενώ στο οικόπεδο Γ. Βαρλάμη έχει κατασκευαστεί στέγαστρο για την προστασία τους. Κοντά στην ακτή, στα νότιο-ανατολικά του Λουτρακίου, είναι ορατές και οι Ρωμαϊκής περιόδου Θέρμες (λουτρά), από τις οποίες θεωρείται ότι έλαβε το Λουτράκι και το όνομά του. Εδώ Χαλκιδείς ναυτικοί και έμποροι ίδρυσαν την αρχαία Σελινούντα, που το αρχαίο όνομά της δεν επιβίωσε, αλλά το γνωρίζουμε από αναθηματική επιγραφή του Αρχιερέα της πόλης Ικέσιου του 2ος αι. μ.Χ.

Οι άνθρωποι κατοίκησαν εδώ από την εποχή του σιδήρου 8ος αι. π.Χ. μέχρι και την Ύστερη Αρχαιότητα 4ος αι. μ.Χ. Στα κλασικά χρόνια η ακρόπολη οχυρώνεται με τείχη που σώζονται μέχρι σήμερα. Οικοδομήθηκαν στις απότομες πλαγιές προς τη θάλασσα, με δυνατούς πύργους που πρόβαλλαν προς τα έξω, με πλάτος τόσο, όσο να περπατούν επάνω τους δύο οπλισμένοι άντρες, ο ένας πλάι στον άλλον. Η πόλη απλωνόταν στην πεδιάδα με πλατείες, κτίρια, ναούς και το νεκροταφείο ήταν έξω από τα τείχη. Δυνατοί σεισμοί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα μεταμορφώνουν όλη την περιοχή και ένα μέρος έχει καταποντισθεί στη θάλασσα.

Στα ρωμαϊκά χρόνια η πόλη σφύζει από ζωή, είναι μια ήσυχη κοσμοπολίτικη και πλούσια λουτρόπολη και μετατοπίζεται από τον λόφο Παλαιόκαστρο προς τα Νοτιοανατολικά, παράλληλα προς την ακτογραμμή έως το χαμηλό πρανές των λόφων που κλείνουν αμφιθεατρικά προς τη θάλασσα, στη θέση Κατακαλού. Τα κτίρια είναι πολυώροφα και χτίζονται με τη ρωμαϊκή τεχνοτροπία. Διαθέτει προσεγμένους δημόσιους χώρους, υδραγωγείο, πηγές, δρόμους στεγασμένους για περίπατο, οργανωμένο εμπορικό κέντρο, χώρους βιοτεχνικής δραστηριότητας, ναούς με αγάλματα και δημόσια λουτρά. Στην ίδια περίοδο χρονολογούνται και άλλες επιγραφές αναθηματικές και αγάλματα που υποδηλώνουν κοινωνική ζωή πλήρως ενταγμένη στη Ρωμαϊκή τάξη πραγμάτων. Οι σαρκοφάγοι που βρέθηκαν στη Σελινούντα και στην αρχαία Πεπάρηθο είναι πολυτελή προϊόντα εισαγωγής από την αρχαία πόλη της Μικράς Ασίας Άσσο και ανήκαν στους πλούσιους της περιοχής. Απ' αυτό φαίνεται ότι η πόλη συμμετέχει ενεργά στο οργανωμένο θαλάσσιο εμπορικό δίκτυο της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας από το Β. Αιγαίο στις ακτές του Λιβάνου, της Αιγύπτου, της Αδριατικής και της Σικελίας με προϊόντα που απευθύνονται σε αστικοποιημένο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger