Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Βενιζέλος: Στο 70% οι απώλειες για τις τράπεζες από το κούρεμα

Βενιζέλος: Πάνω από 70% οι απώλειες για τις τράπεζες από το κούρεμα

Για ζημιές άνω του 70% για τις τράπεζες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, δίνοντας ουσιαστικά τα πρώτα στοιχεία του PSI plus, του οποίου οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, «Μιλάμε για μια περικοπή σε ονομαστικές αξίες ομολόγων 50%, άρα για μία περικοπή παρούσης αξίας μετοχών των τραπεζών, που υπερβαίνει το 70%. Και, εν όψει του μεγέθους της παρέμβασης, που πρέπει να γίνει, υπάρχει μία συζήτηση για το πώς πρέπει να γίνει η παρέμβαση αυτή», με αυτό να σημαίνει πως ουσιαστικά οι τράπεζες έκαναν «πίσω» στην αρχική τους θέση με την οποία δεν αποδέχονταν το κούρεμα να ξεπερνά το 70%.
Eπίσης, ο υπουργός είπε ότι θα καταθέσει τροπολογία που θα καθορίζει τα κριτήρια σύμφωνα με τα οποία θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων που έχουν στα χέρια τους φυσικά πρόσωπα ενώ σημείωσε ότι μεταξύ των κριτηρίων περιλαμβάνεται ο χρόνος και ο τρόπος απόκτησης των ελληνικών ομολόγων.
Πάντως, ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι «χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες, θα λάβουμε μέριμνα ώστε να μην νιώθει κανείς αδικημένος. Να δούμε πότε τα πήρε και πως τα πηρε. Όλα θα αντιμετωπιστούν δίκαια και χωριστά».
Ο υπουργός Οικονομικών, είπε επίσης πως το μέσο επιτόκιο θα είναι στα επίπεδα που ζητούσαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή, όχι υψηλότερα από το 3,5% με 3,75%.
Σε ό,τι αφορά το θέμα της συμμετοχής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο κούρεμα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, δήλωσε πως είναι ένα ανοικτό ζήτημα και πως γίνονται συζητήσεις για αυτό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, αποτελεί δική της υπόθεση, είπε ο υπουργός οικονομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger