«Χορός του Ζαλόγγου» για 195.000 υπαλλήλους
«Αποχαιρετισμός» στα ειδικά μισθολόγια
«Μαχαίρι» στις αποδοχές 195.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που αμείβονταν βάσει ειδικών μισθολογίων επέρχονται μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Το ψαλίδισμα θα κυμανθεί γύρω στο 10% με 20% στα υψηλά κλιμάκια, προκειμένου να εξοικονομηθούν 90-114 εκατ. ευρώ το 2012 και 226 εκατ. ευρώ το 2013. Oι αποδοχές ορισμένων λειτουργών του Δημοσίου αναμένεται να είναι μειωμένες έως και 1.000 ευρώ από την 1η Ιουλίου, με την εφαρμογή των περικοπών που προβλέπονται στο νέο μνημόνιο.
Το υπουργείο Οικονομικών επιταχύνει τους ρυθμούς επανεξέτασης όλων των μισθών, ώστε το νέο πλαίσιο αμοιβών να εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου με αναδρομική ισχύ από 1ης Ιουλίου του 2012.
Στο στόχαστρο των μισθολογικών αλλαγών βρίσκονται:
1. Oι 22.245 γιατροί του ΕΣΥ με μηνιαίες αποδοχές που διαμορφώνονται κατά μέσο όρο σε 3.000 ευρώ.
2. Οι 156.282 μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ., του Πυροσβεστικού και Λιμενικού Σώματος που λαμβάνουν κατά μέσο όρο (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων) 2.000 ευρώ.
3. Οι 4.000 δικαστικοί λειτουργοί (με αποδοχές περί τις 3.000 ευρώ).
4. Oι 885 διπλωμάτες. Ο βασικός μισθός των Ελλήνων διπλωματών είναι 970 ευρώ για τον εισαγωγικό βαθμό του ακολούθου πρεσβείας και 1.940 ευρώ για τον καταληκτικό βαθμό του πρέσβη. Ο βασικός μισθός αποτελεί το 85-95% των συνολικών αποδοχών όταν υπηρετούν στην κεντρική υπηρεσία. Αν επέλθουν και νέες μειώσεις, πολλά κυβερνητικά στελέχη φοβούνται ότι θα οδηγηθεί το υπουργείο Εξωτερικών σε υποστελέχωση της κρίσιμης για τα εθνικά συμφέροντα Κεντρικής Υπηρεσίας του, καθώς οι διπλωματικοί υπάλληλοι θα επιδιώξουν να υπηρετούν στο εξωτερικό όπου τους χορηγείται Επίδομα Υπηρεσίας Αλλοδαπής, σύμφωνα με τον Οργανισμό του υπουργείου (άρθρο 155) «προς αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής στην αλλοδαπή και των ειδικών συνθηκών διαβίωσης σε κάθε χώρα».
5. Οι 11.920 καθηγητές σε AEI και ΤΕΙ έχουν κατά μέσο όρο μηνιαίες αποδοχές ύψους 3.358 ευρώ ο καθένας. Για παράδειγμα ένας καθηγητής με υπηρεσία 30 ετών παίρνει 4.189,12 μικτά, το δε σύνολο των καθαρών αποδοχών του κυμαίνεται στις 2.500 ευρώ.
6. Tα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ειδικοί λειτουργικοί, επιστήμονες και ερευνητές (ΚΕΠΕ), προσωπικό Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, 88 αρχιερείς όλων των δογμάτων, μουσικοί και καθηγητές Εθνικής Σχολής Υγείας.
Στόχος να μειωθεί το κόστος των ειδικών μισθολογίων που ανέρχεται σε 5,9 δισ. ευρώ και φθάνει το ένα τρίτο του συνολικού μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο. Mε τις περικοπές επιδομάτων, όπως η κατάργηση του επιδόματος γάμου και η παροχή οικογενειακού επιδόματος μόνο για όσους έγγαμους διαθέτουν ανήλικα παιδιά, έχουν ήδη υποστεί μειώσεις της τάξης του 10% έως και 20% όσοι αμείβονται με βάση τα 15 κλαδικά μισθολόγια.
Στη λογική της ευθυγράμμισης των μισθών αυτών με όσα λαμβάνουν οι υπόλοιποι υπάλληλοι του Δημοσίου -συνυπολογίζοντας ωστόσο τις ιδιαιτερότητες και δύσκολες συνθήκες κάθε κλάδου- προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Τα μόνα επιδόματα που φαίνεται να «γλιτώσουν» είναι όσα παρέχονται για την κατάληψη θέσης ευθύνης, όσα συνδέονται με την ειδική απασχόληση κάθε κλάδου (επικίνδυνης εργασίας ή ειδικής απασχόλησης για τους ένστολους, νοσοκομειακής απασχόλησης για τους γιατρούς κ.τ.λ.), και το οικογενειακό. Ακόμη και το χρονοεπίδομα, που αποδίδεται σε ποσοστό 4% επί του βασικού μισθού, ανά διετία και μέχρι 14 διετίες, παγώνει μέχρι και το 2015.
H κυβέρνηση μελετά να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα καταβολής του χρονοεπιδόματος, σε τέσσερα και έξι χρόνια και όχι κάθε διετία. Aυτομάτως κάθε αλλαγή στο καθεστώς του χρονοεπιδόματος θα σημάνει ανατροπές και στις συντάξεις των υπαλλήλων, αφού το ποσό της σύνταξης υπολογίζεται ως ποσοστό των βασικών αποδοχών που καταβάλλονται στο τέλος της υπηρεσιακής διαδρομής.
Και φρένο στις προαγωγές
Όλα παραμένουν ανοιχτά. Ήδη έχει μπει «φρένο» στις προαγωγές όλων των δημόσιων υπαλλήλων στα ανώτερα βαθμολογικά κλιμάκια, καθώς συνδέονται πλέον άρρηκτα με τις αποδοχές. Μέχρι τέλη Μαρτίου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών πρέπει να έχουν ολοκληρώσει μελέτη που θα καταγράφει τα «συν και πλην» από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και από το νέο καθεστώς βαθμολογικής εξέλιξης. Πρέπει να υπολογιστoύν τα ακριβή ποσά με τα οποία επιβαρύνεται η μισθολογική δαπάνη.
Σοβαρές μειώσεις θα υποστούν όσοι κατέχουν υψηλές θέσεις ή έχουν πολυετή υπηρεσία (με βαθμό πάνω από συνταγματάρχη) καθώς τόσο το επίδομα χρόνου υπηρεσίας όσο και εκείνο της θέσης ευθύνης, που ανέβαζαν κατακόρυφα τις αποδοχές τους, θα «ψαλιδιστούν» αρκετά. Υπάρχει η σκέψη να καταβάλλεται στους ανώτατους αξιωματικούς επίδομα ευθύνης 560 ευρώ, στους χαμηλότερους βαθμούς γύρω στα 150 ευρώ και στους υπαξιωματικούς 130 ευρώ.
ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ – ΓΙΑΤΡΟΙ
«Βουτιά» προς τα κάτω
Tους μισθούς τους προς τα κάτω θα δουν οι δικαστικοί, όπως και οι νοσοκομειακοί ιατροί, από τους οποίους θα περικοπούν με βάση το νέο μνημόνιο και πολλές εφημερίες. Από τη μείωση της υπερωριακής αμοιβής για γιατρούς σε νοσοκομεία και άλλες περικοπές στην Υγεία θα εξοικονομηθούν 50 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα ήδη 50 εκατ. ευρώ που είχαν συμφωνηθεί ως περικοπές σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Σήμερα ένας ιατρός 25ετίας λαμβάνει κατά μέσο όρο 1.400 ευρώ, καθαρές αποδοχές, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των δικαστικών λειτουργών (που ξεκινούν την καριέρα τους στην ηλικία των 30 ετών, δεν υπηρετούν κατά κανόνα στον τόπο κατοικίας τους και εργάζονται χωρίς ωράριο) ήδη έχει χάσει ένα 35% από την κατάργηση επιδομάτων. Ένας νεοδιόριστος δικαστής σήμερα έχει καθαρές αποδοχές 1.800 ευρώ και ένας πρωτοδίκης με υπηρεσία έξι ετών δεν ξεπερνά τα 2.400 ευρώ. Με τη μείωση του αντισταθμιστικού επιδόματος (αρ. 30 περ Α’ του ν. 3205/2003) κατά 15% ακόμη, οι ετήσιες απώλειες των δικαστικών λειτουργών θα ανέλθουν κατά μέσο όρο σε 30-35%. Δηλαδή, σε απόλυτους αριθμούς θα υπάρξει επιπλέον μείωση αποδοχών από το βαθμό του ειρηνοδίκη μέχρι τους ανώτατους βαθμούς, από 730 έως 1.457 ευρώ ετησίως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου