Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

S.O.S. για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια

Κραυγή αγωνίας από τους κατοίκους της Λήμνου, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με Πειραιά και άλλα λιμάνια. Σε επιστολή τους που απέστειλαν στη zougla.gr, μεταξύ άλλων αναφέρουν: Αν και το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι το μοναδικό, που εξυπηρετείται αποκλειστικά με πλοία 4ης κατηγορίας.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή:

Δεκαετίες τώρα, η Λήμνος δεν μπορεί να αποκτήσει αξιοπρεπή ακτοπλοϊκή σύνδεση με τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και τα άλλα νησιά. Παμπάλαια, μη αξιόπλοα καράβια, αλλά κυρίως η αδιαφορία των αρμοδίων έχουν οδηγήσει το νησί στο τέλμα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Λήμνος, αν και το όγδοο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ, που εξυπηρετείται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με πλοία 4ης κατηγορίας.

Ειδικότερα όμως τον τελευταίο χρόνο ο εμπαιγμός των ιθυνόντων προς τους κατοίκους της Λήμνου έχει κορυφωθεί.

Σύμφωνα με τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η Ν.Ε.Λ. με το ΥΕΝ έπρεπε να έχουν δρομολογηθεί στις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τη Λήμνο, το πλοίο «ΘΕΟΦΙΛΟΣ»(37 ετών) και το πλοίο «ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ» (36 ετών).

Τον Μάρτιο του 2011 το «Ταξιάρχης» είχε αποδρομολογηθεί για δύο εβδομάδες προκειμένου να μπει στη δεξαμενή για καθαρισμό αλλά και για να γίνουν εργασίες συντήρησης και επισκευής στις μηχανές του.

Γι’ αυτό τον λόγο η Ν.Ε.Λ αντικατέστησε το εν λόγω πλοίο στις άγονες γραμμές που εξυπηρετούν τη Λήμνο και τον Άι-Στράτη με το «Aqua Maria» (37 ετών), το οποίο δεν είναι άλλο από τη θρυλική «Μυρτιδιώτισσα» που ανήκε σε θυγατρική της ΑΝΕΚ και παλαιότερα ήταν γνωστή και ως «Ανεμος» της εταιρείας «Νομικός».

Το πλοίο «Ταξιάρχης» επανήλθε βέβαια μετά τις απαραίτητες εργασίες, όμως όχι στα δικά του δρομολόγια, αλλά σε αυτά του «ΘΕΟΦΙΛΟΣ», αφού το τελευταίο μετά από την δική του αποδρομολόγηση για απαραίτητες εργασίες, αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί σε άλλα δρομολόγια.

Το πλοίο «Aqua Maria» μας γυρνά χρόνια πίσω και η παραμονή του στη βασική γραμμή του νησιού μας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Επιτέλους ας αντιληφθούν όλοι ότι στη Λήμνο δεν κατοικούν πολίτες β’ κατηγορίας, αλλά άνθρωποι που απαιτούν τη στοιχειώδη ισονομία που επιβάλλει το Σύνταγμα και οι νόμοι της πατρίδας μας.

Στις 31/10/2011 μετά από την έντονη πίεση της δημοτικής αρχής δόθηκε στο εν λόγω πλοίο μόλις δίμηνη παράταση δρομολόγησης, αντί της ετήσιας, όπως επέμενε η Ν.Ε.Λ., με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση των ιθυνόντων του Υπουργείου Ναυτιλίας, για την απόσυρση του πλοίου από την γραμμή της Λήμνου, μετά το πέρας των δύο μηνών.

Στις 31/12/2011, όμως ενημερωθήκαμε ότι δόθηκε στο πλοίο της Ν.Ε.Λ. εκ νέου 12ήμερη παράταση δρομολόγησης, βάζοντας μας σε σκέψεις για τη σκοπιμότητα και τις επιδιώξεις των ιθυνόντων.

Οι εντονότατες διαμαρτυρίες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας, αλλά και του συνόλου των επαγγελματιών, για την ταλαιπωρία που υφίστανται σε κάθε ταξίδι τους, όπως αυτές μεταφέρθηκαν και τέθηκαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψη για μία ακόμη φορά.
Δεν μας ενδιαφέρουν τα παζάρια και κάθε είδους «συνεννοήσεις», ενόψει των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη, για τις άγονες γραμμές στο νότιο Αιγαίο ή σε άλλες περιοχές.

Οφείλουν όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την τήρηση των όρων των συμβάσεων που το Ελληνικό Δημόσιο έχει υπογράψει, αλλιώς θα είναι υπόλογοι στο Λημνιακό Λαό, αλλά και στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Η μετάθεση των ευθυνών από τους νυν στους πρώην και το αντίστροφο ούτε πείθει ούτε απαλλάσσει τους αρμόδιους από τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες τους.

Η Λήμνος απαιτεί ισονομία και δικαιοσύνη. Απαιτούμε άμεση και υπεύθυνη απάντηση στα αιτήματα μας. Απαιτούμε από τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη να μην υπογράψει την απόφαση παράτασης παραμονής του « Aqua Maria» και να ανοίξει άμεσα την διαδικασία τροποποίησης της σύμβασης, που θα εξασφαλίσει σύγχρονα πλοία στο νησί μας.

Την Πέμπτη 12/01/2012 οπότε και λήγει η νέα παράταση δρομολόγησης του «Aqua Maria», οι Λημνιοί θα σταματήσουν να περιμένουν και θα είναι στο λιμάνι, για να «αποχαιρετίσουν» το πλοίο, αποφασισμένοι να μην το ξαναδεχτούν στη Λήμνο.



Δήμος Λήμνου & Τοπικοί Φορείς Λήμνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger