Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοφανές: Ο γάλλος υπ.Οικονομίας ανακοίνωσε από την τηλεόραση την υποβάθμιση της χώρας του!

 REUTERS

Στο ΑΑ+ η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας από τον S&P's όπως ανακοίνωσε ο Μπαρουέν. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υποβαθμίζεται και η Ιταλία κατά δύο βαθμίδες μαζί της και η Ισπανία και η Πορτογαλία. Νέες απειλές και από τον οίκο Fitch.

REUTERS
Αν και η ίδια η S&P's δεν το έχει ανακοινώσει επίσημα ωστόσο λίγο μετά τις 21:00 ώρα Ελλάδας ο γάλλος υπουργός Οικονόμίας Φρανσουά Μπαρουέν ανακοίνωσε σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι France 2 την υποβάθμιση της χώρας του κατά μία βαθμίδα. Δηλαδή από το τριπλό Α η οικονομία της χώρας πέφτε στο ΑΑ+.

Κάτι τέτοιο δεν έχει ξαναγίνει μέχρι στιγμής, δηλαδή υπουργός Οικονομίας μιας χώρας να ανακοινώνει από τηλεοράσεως την υποβάθμιση της χώρας του πριν καν υπάρξει επίσιμη ανακοίνωση από τον οίκο αξιολόγησης.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί προέδρευσε έκτακτου μίνι υπουργικού συμβουλίου.

 Σε αυτό συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο υπουργός Οικονομίας Φρανσουά Μπαρουέν και η υπουργός Προϋπολογισμού Βαλερί Πεκρές.

Όπως είχαν μεταδώσει νωρίτερα ξένα μέσα ενημέρωσης και πρακτορεία ειδήσεων οι κυβερνήσεις των χωρών που πρόκειται να υποβαθμιστούν σήμερα από τον οίκο Standard&Poor's ήταν ήδη ενημερωμένες και γι'αυτό προχώρησε ήδη στις ανακοινώσεις ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας.

Ο ίδιος ο Μπαρουέν δήλωσε επίσης ότι "Σίγουρα δεν είναι καλό το νέο όμως δεν είναι και καταστροφή". "Πάντως, δεν υπαγορεύουν οι οίκοι αξιολόγησης τη γαλλική πολιτική", τόνισε. Υπογράμμισε, τέλος, ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να ανακοινώσει νέα δέσμη μέτρων οικονομικής λιτότητας.

Γαλλική κυβερνητική πηγή είχε δηλώσει νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο αμερικανικός οίκος S&P αποφάσισε να υποβαθμίσει το αξιόχρεο της Γαλλίας, αφαιρώντας του το τριπλό Α με το οποίο βαθμολογείτο μέχρι σήμερα, διατηρώντας ωστόσο στην καλύτερη δυνατή βαθμολόγηση, δηλαδή το "ΑΑΑ", το αξιόχρεο της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Λουξεμβούργου, και στο ίδιο επίπεδο την αξιολόγηση του αξιόχρεου του Βελγίου, δηλαδή στο "ΑΑ".

  Γύρω στις 20:30 ώρα Ελλάδας, αρκετοί γάλλοι πήγαν έξω από τα γραφεία της S&P's στο Παρίσι διαμαρτυρόμενοι για την υποβάθμιση της χώρας τους!





REUTERS




Ο χάρτης δημοσιεύθηκε στην γαλλική εφημερίδα Λε Μοντ με πηγή την S&P και δείχνει την Γαλλία και την Αυστρία να βρίσκονται κάτω από τα τρία Α.


  Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης αποφάσισε να στερήσει και μια δεύτερη χώρα της ευρωζώνης από την καλύτερη δυνατή αξιολόγηση που είναι το τριπλό Α.

    "Πρόκειται για την Αυστρία ή τη Φινλανδία", δήλωσε άλλη πηγή, καθώς οι τρεις άλλες χώρες της ευρωζώνης που βαθμολογούνται με τριπλό Α, η Γερμανία, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο, διατηρήθηκαν στο ίδιο επίπεδο.

Σύμφωνα πάντως με το CNBC ακολουθεί κατά δύο βαθμίδες  υποβάθμιση για Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία. Όπως μεταδίδει και το Bloomberg η υποβάθμιση της Ιταλίας θα πέσει στο BBB+.

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης ενημέρωσε τις κυβερνήσεις για την απόφασή του, σύμφωνα με κυβερνητική πηγη.

Με οριακή πτώση έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο του Παρισιού, μετά από μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις εξαιτίας των πληροφοριών που έκαναν λόγο για επικείμενη υποβάθμιση του αξιόχρεου της Γαλλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard & Poor's. Οριακή πτώση και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Απειλές και από τον Fitch

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch ανακοίνωσε ότι στα τέλη Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παρακολούθησης - με ορατό το ενδεχόμενο υποβάθμισης - για 6 ευρωπαϊκά κράτη. Τα κράτη που έχουν τεθεί σε rating watch negative είναι η Κύπρος, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Σλοβενία.

Στην έκθεσή της η Fitch σχολιάζει ότι οι προσπάθειες της Κομισιόν για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας σε 5 ευρωπαϊκά κράτη αποδεικνύουν ότι τα μέτρα που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης στη διάρκεια του 2011 έχουν αρχίσει να τίθενται σε εφαρμογή. Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι προσπάθειες των Ευρωπαίων κρίνονται σταδιακές.

Η Fitch αναφέρεται στα σχόλια της Κομισιόν την Τετάρτη ότι Βέλγιο, Κύπρος, Μάλτα και Πολωνία κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ τα μέτρα στην Ουγγαρία κρίνονται ανεπαρκή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger