Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Ερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για την αδικαιολόγητη εξαίρεση των εργαζομένων της ΙΜΑΣ Α.Ε. από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, σχετικά με την αδικαιολόγητη υπουργική απόφαση με την οποία εξαιρούνται οι εργαζόμενοι στην εταιρεία ΙΜΑΣ Α.Ε. από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, με σχετική υπουργική απόφαση, η οποία ισχύει από την 1η Νοεμβρίου 2011, δεν περιλαμβάνονται στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα όλοι οι εργαζόμενοι στην χημική βιομηχανία, παρά την εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής που το ίδιο Υπουργείο είχε ορίσει, η οποία πρότεινε να μην εξαιρεθεί κανείς εργαζόμενος της χημικής βιομηχανίας χωρίς μελέτη επικινδυνότητας και ανθυγιεινότητας των θέσεων εργασίας. Όμως, το πόρισμα της Επιτροπής αγνοήθηκε προκλητικά, δεν έγινε καμία σχετική μελέτη και τελικά εξαιρέθηκαν από την εν λόγω λίστα κλάδοι και θέσεις εργασίας ιδιαίτερα επιβαρυμένοι, όπως οι τριακόσιοι περίπου εργαζόμενοι της ΙΜΑΣ. Παρά τις σχετικές προφορικές διαβεβαιώσεις οι εργαζόμενοι της εταιρείας εξαιρέθηκαν, εάν και ιδίως λόγω του αντικειμένου της, αλλά και των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται, ουσιαστικά απασχολούνται σε έναν από τους πιο βεβαρυμμένους και ανθυγιεινούς χώρους της χημικής βιομηχανίας. Επιπλέον, η εξαίρεση εργαζομένων στα πλαστικά, ιδιαίτερα όσων εργάζονται σε ακραία επικίνδυνες πρώτες ύλες, την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι σε ανάλογης τοξικότητας πρώτες ύλες, εντάσσονται στη λίστα δημιουργεί ανισότητες και αδικίες στη μεταχείριση των μισθωτών.
Στη συνέχεια ο βουλευτής τονίζει ότι, είναι απαραίτητο η παραπάνω απόφαση να επανεξεταστεί και να συμπεριλάβει όλους τους εργαζόμενους στη χημική βιομηχανία, χωρίς εξαιρέσεις, είτε αυτοί βρίσκονται στους χώρους παραγωγής, είτε στους χώρους αποθήκευσης, μεταφοράς και διακίνησης του ελαστικού, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται ενιαία όλοι οι εργαζόμενοι στο κλάδο της χημικής βιομηχανίας.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος ζητά από τον αρμόδιο Υπουργό να εξηγήσει στους εργαζομένους τους λόγους της εξαίρεσής τους από τη λίστα με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και να επανεξεταστεί άμεσα η σχετική υπουργική απόφαση, ώστε να συμπεριλάβει στη λίστα των βαρέων και ανθυγιεινών όλους τους εργαζομένους στην ΙΜΑΣ Α.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger