Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2012

Αναλυτική καταγραφή των ενεργειών που πρέπει να γίνουν μελλοντικά χωρίς καμία ολοκληρωμένη δράση για την προστασία της λίμνης Κάρλας και του οικοσυστήματος – Απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος σε Ερώτηση του Θανάση Νάκου.



Στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, σχετικά με τη καθυστέρηση, που έχει σημειωθεί στην υλοποίηση μίας σειράς ενεργειών από το αρμόδιο Υπουργείο, που είναι απαραίτητες προκειμένου να εξασφαλιστεί η αντιμετώπιση της ρύπανσης και η περιβαλλοντική θωράκιση της λίμνης Κάρλας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργος Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι: «οι σχετικές διαδικασίες έκδοσης του ΠΔ για την περιοχή, βρίσκονται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του (θα ολοκληρωθούν εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Δεκεμβρίου), ώστε αυτό να αναρτηθεί για την δημόσια διαβούλευση του.» Όμως, η αλήθεια είναι, ότι σήμερα, που βρισκόμαστε στο τέλος του επόμενου μήνα, το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του Φορέα Διαχείρισης, όχι ακόμη δεν έχει εκδοθεί, αλλά και ούτε έχει αναρτηθεί στο διαδίκτυο για διαβούλευση.
Όσον αφορά την αλλαγή της εκτροπής του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας, ο Υπουργός απάντησε ότι «τα επεξεργασμένα λύματα της Λάρισας διατίθενται στον ποταμό Πηνειό, ανάντη του σημείου εκτροπής ποσοτήτων νερών προς τη λίμνη Κάρλα, σύμφωνα με τις σχετικές αδειοδοτήσεις που έχουν εκδοθεί προγενέστερα του σχεδιασμού και υλοποίησης των έργων ανασύστασης της λίμνης Κάρλας». Επιπλέον, ο Υπουργός αναφέρεται και στο Σχέδιο Διαχείρισης και επισημαίνει ότι «το Σχέδιο Διαχείρισης (Σ.Δ.) της περιοχής, θα εκπονηθεί με ευθύνη του Φορέα Διαχείρισης (Φ.Δ.), το οποίο έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο ΕΠΠΕΡΑΑ του ΥΠΕΚΑ.»
Τέλος, σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του αρδευτικού δικτύου από τη λίμνη και τα υπόλοιπα απαιτούμενα τεχνικά έργα που απαιτούνται για την ανασύσταση της λίμνης, παραπέμπει στο Υπουργείο Υποδομών, ενώ για τον απαιτούμενο αναλυτικό καθορισμό των ενεργειών, που υποχρεούνται να κάνουν οι συναρμόδιοι φορείς σε περίπτωση περιβαλλοντικής κρίσης ο αρμόδιος Υπουργός δεν αναφέρει τίποτε στην απάντησή του, παρά τη σχετική επισήμανση του κ. Νάκου .
Ο κ. Νάκος, σχολιάζοντας την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Δυστυχώς, από την απάντηση του αρμόδιου Υπουργού προκύπτει μία αναλυτική καταγραφή των ενεργειών που πρέπει να γίνουν και καμία ολοκληρωμένη δράση για την προστασία της λίμνης και του οικοσυστήματος. Είναι χαρακτηριστικό, ότι και τη μοναδική δέσμευση που ανέλαβε με την απάντησή του, ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητες του Φορέα θα αναρτηθεί για διαβούλευση στο διαδίκτυο εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του περασμένου Δεκεμβρίου, δεν τη τήρησε και μέχρι σήμερα δεν έχει αναρτηθεί κανένα σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος. Η προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του οικοσυστήματος της λίμνης Κάρλας, χρειάζονται μία συνεχή, συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που όμως πρέπει να καθοδηγούνται από το αρμόδιο Υπουργείο, το οποίο στην παρούσα φάση δείχνει μία ανεπίτρεπτη ολιγωρία σε ότι το αφορά.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger