Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Επερώτηση του Βουλευτή Μαγνησίας Θανάση Νάκου για τη μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων Αγροτών.



Ο βουλευτής Μαγνησίας Θανάσης Νάκος, κατέθεσε Επερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, μαζί με συναδέλφους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αγρότες στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Νάκου, κατά το 2011 το εισόδημα των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων μειώθηκε αισθητά κατά 5,3%, ενώ την ίδια περίοδο το εισόδημα των ευρωπαίων συναδέλφων τους αυξήθηκε κατά 6,7%, κατά μέσο όρο. Το πιο ανησυχητικό, όμως, είναι πως η διαφορά αυτή των 12 ποσοστιαίων μονάδων γίνεται πολύ μεγαλύτερη σε βάθος χρόνου, καθώς σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εurostat, τα τελευταία χρόνια η μείωση του εισοδήματος των αγροτών στη χώρα μας φθάνει στο 20,9%, όταν το μέσο ευρωπαϊκό αγροτικό εισόδημα αυξάνεται με ρυθμό 18,3%. Το άνοιγμα της «ψαλίδας», δηλαδή, αγγίζει το 40%! Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες αγρότες είχαν να αντιμετωπίσουν μια κατακόρυφη άνοδο του κόστους παραγωγής, κυρίως εξαιτίας της επιβολής αλλεπάλληλων φόρων και «χαρατσιών», που έχουν να κάνουν με την ενέργεια, την αύξηση του ΦΠΑ και τις επιβαρύνσεις στις τιμές ζωοτροφών, φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων.
Στη συνέχεια οι βουλευτές επισημαίνουν, ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων γεωργών και κτηνοτρόφων εξακολουθούν να παραμένουν απλήρωτοι των δικαιούμενων αποζημιώσεων για αποδεδειγμένες ζημιές που υπέστησαν οι καλλιέργειες και το ζωικό τους κεφάλαιο εδώ και χρόνια. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρεται πως, στους βαμβακοπαραγωγούς οφείλονται ακόμα αποζημιώσεις για τις ζημιές από το πράσινο σκουλήκι το καλοκαίρι του 2010. Επίσης σε χιλιάδες καλλιεργητές – ελαιοκαλλιεργητές, κερασοπαραγωγούς, μηλοπαραγωγούς, αμπελουργούς και άλλους – δεν έχουν καταβληθεί ακόμα αποζημιώσεις για προπέρσινες ζημιές.
Επιπλέον τους τελευταίους μήνες δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για αναπτυξιακά προγράμματα στην ύπαιθρο. Πέραν των όποιων προκηρύξεων, δεν έχει τεθεί σε πλήρη εφαρμογή ούτε ένα από τα βασικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα εκείνα για τα Σχέδια Βελτίωσης των αγροτικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, της ενίσχυσης της μεταποίησης ή της τυποποίησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων. Ακόμη, εδώ και μήνες παραμένει στα χαρτιά το αγροτικό Ταμείο Ενίσχυσης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), ενώ οι στρόφιγγες του τραπεζικού δανεισμού έχουν κλείσει ερμητικά. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το αρμόδιο Υπουργείο εξαντλεί τις όποιες νομοθετικές παρεμβάσεις, είτε μόνο σε αυξήσεις εσόδων (π.χ. ΕΛΓΑ), είτε σε αόριστες παρεμβάσεις (π.χ. Μητρώα, συνεταιρισμοί), χωρίς άμεσα πρακτικά αποτελέσματα,. Η αντιμετώπιση της σκληρής και οικονομικά επώδυνης πραγματικότητας, εξακολουθεί και σήμερα να βρίσκεται εκτός των βασικών προτεραιοτήτων.
Καταλήγοντας ο κύριος Νάκος και οι υπόλοιποι επερωτώντες βουλευτές ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να ξεκαθαρίσει στη Βουλή ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την τιθάσευση της ανόδου του κόστους παραγωγής, πότε θα λειτουργήσει επιτέλους το αγροτικό ΤΕΜΠΜΕ, πότε θα εξοφληθούν το σύνολο των χρωστούμενων αποζημιώσεων, καθώς και πότε θα ξεκινήσουν τα βασικά αναπτυξιακά προγράμματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger