Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για τα επεισόδια με Βούλγαρους «χούλιγκαν» στα σύνορα


Τα ηλεκτρονικά μέσα της Βουλγαρίας έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στην ανακοίνωση, της Ελληνικής Αστυνομίας η οποία αναφέρεται στα αίτια και τα πραγματικά περιστατικά, που οδήγησαν στις πρόσφατες συμπλοκές μεταξύ δυνάμεων της ΕΛΑΣ και Βούλγαρων «χούλιγκαν» στην περιοχή του συνοριακού σταθμού του «Προμαχώνα».
Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ αναγκάστηκαν να καταφύγουν «στην απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, σε απάντηση των προκλητικών ενεργειών μελών της ομάδας των φιλάθλων της ομάδας CSKA, οι οποίοι επιχείρησαν να «ξεσπάσουν» με τον τρόπο που συνηθίζουν και στη Βουλγαρία. Δηλαδή, με συμπλοκές με την αστυνομία.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γενικού Επιθεωρητή Αστυνομίας της βόρειας Ελλάδας, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα η ελληνική πρεσβεία στη Σόφια, στην προκειμένη περίπτωση οι «ultras» φίλαθλοι της βουλγαρικής ομάδας αναστατώθηκαν επειδή δεν κατάφεραν να μπουν στον αγώνα βόλεϊ της CSKA με τον «Ηρακλή» (σσ: τον οποίο, η βουλγαρική ομάδα έχασε τελικά με σκορ 1-3 και αποχαιρέτησε, με τον τρόπο αυτό το Champions League πετοσφαίρισης) στην Θεσσαλονίκη. Όπως επισημαίνεται, η διοίκηση του «Ηρακλή» ενημέρωσε εγκαίρως τη βουλγαρική ομάδα ότι δεν υπάρχουν εισιτήρια και στη συνέχεια ειδοποιήθηκαν και οι φίλαθλοι ότι δεν μπορούν να δουν τον αγώνα επειδή δεν υπάρχουν πια εισιτήρια. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν τα λεωφορεία με τους βούλγαρους φιλάθλους λίγο πριν φτάσουν στην Θεσσαλονίκη, για να τους ειδοποιήσουν, ότι μπορούν να μπουν στην πόλη αλλά όχι και στο γήπεδο.
Κατόπιν τούτου, αφού έφθασαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη και δεν κατάφεραν να παρακολουθήσουν τον αγώνα, κατά τις έντεκα το βράδυ τα δύο λεωφορεία με τους φίλαθλους, έφτασαν στον Προμαχώνα. Εκεί, οι «ultras» κατέβησαν από τα οχήματα στο πλαίσιο του συνοριακού ελέγχου «και επιτέθηκαν στους Έλληνες αστυνομικούς με πέτρες, κροτίδες και άλλα αντικείμενα ενώ προκάλεσαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων», όπως αναφέρεται.
Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν στην επίθεση με δακρυγόνα και το επεισόδιο έληξε με την αποχώρηση των λεωφορείων προς την Σόφια.
«Από το Αστυνομικό Τμήμα του Προμαχώνα διεξάγεται προανάκριση για τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού ενώ σχηματίζεται δικογραφία για «απλές φυσικές βλάβες», «φθορά ξένης ιδιοκτησίας» και παράβαση του νόμου «περί φωτοβολίδων και βεγγαλικών"», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ
Στο επεισόδιο, αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του βουλγαρικού υπουργείου Εξωτερικών Βέσελα Τσέρνεβα η οποία δήλωσε ότι το ΥΠΕΞ θα προχωρήσει σε διάβημα λόγω «περιορισμού του δικαιώματος ελεύθερης μετακίνησης και παραμονής στην Ελλάδα σε 80 πολίτες μιας χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Έκανε μάλιστα λόγο για «άσκηση ωμής βίας εις βάρος Βούλγαρων πολιτών κατά την απομάκρυνση τους από την Ελλάδα».
Πάντως, οι ίδιοι οι «ultras» φρόντισαν όχι μόνο να απαθανατίσουν την αντιπαράθεσή τους με τους Έλληνες αστυνομικούς στη συνοριακή διάβαση, αλλά και να κυκλοφορήσουν το βίντεο στο διαδίκτυο στο οποίο οι κουκουλοφόροι φαίνονται να «πετάνε πέτρες και άλλα αντικείμενα» στους αστυνομικούς καθώς και να αναποδογυρίζουν τους κάδους απορριμμάτων στον μεθοριακό σταθμό του Προμαχώνα.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger