Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ


Άρθρο 1
 Α. 1.Γενικές αρχές
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Π. Δ. 410/95, μπορούν να εκδίδονται τοπικές κανονιστικές αποφάσεις και να καθορίζονται οι όροι για τη χρήση και λειτουργία των οδών, των πεζοδρομίων, των πλατειών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

2.Σχετική Νομοθεσία

1.Π.Δ. 410/95
2.N. 1080/1980
3.Ν. 1491/1984
4.Ν. 1043/1980
5.Ν. 1577/1985 άρ.19του
6.Απόφαση 78753 / 14573 / 86 του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
7.Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.»άρ.34,47και48
8.Ν. 1828/89
9.Ν. 1900/90
10.Ν. 1337/83άρ.17,παράγραφος4
11.Π.Δ. 6/21.8.1998–Φ.Ε.Κ.195Α
12.Ν. 1337/1983άρ.6
13.Ν. 2300/95
14.Ποιν. Κώδικας αρ.292 παρ 1.

3.:Έκταση εφαρμογής 

Ο παρών κανονισμός αφορά:
Α) Την χρήση κοινοχρήστων χώρων σε όλη την έκταση του Δήμου Χανίων.
Β) Την προσωρινή ή πλέον μακροχρόνια κατάληψη του Κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κάθε άλλου σχετικού λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, εμπορεύματα, οικοδομικά υλικά, περίπτερα πώλησης διαφόρων ειδών, φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων, δημιουργία προσωρινών εργοταξίων και άλλες χρήσης που θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν στο μέλλων.

4.:Ορισμός Κοινόχρηστου χώρου

Όπου αναφέρεται στο παρόντα κανονισμό «κοινόχρηστος χώρος» εννοείτε ο κάθε είδους κοινόχρηστος χώρος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων (Νόμος 1080/1980) όπως ισχύουν κάθε φορά.
Η οριοθέτηση του παραχωρουμένου χώρου διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπως θα ορίζονται κατ’ έτος με απόφαση Δημάρχου, συντασσομένου αναλόγου πρακτικού οριοθέτησης.
Εάν οι αιτούμενοι χώροι τόσο του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και των παρακείμενων παραμένουν ίδιοι και δεν υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η άδεια χορηγείται από την Δ/νση Οικονομικών Υπ/σιών χωρίς νεότερο πρακτικό.
Η οριοθέτηση χώρου σε οδούς πλατείες και πεζοδρόμια για παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή διακοπή της γίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

5. Σκοποί.

Στόχος του παρόντα κανονισμού είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε οδούς πεζοδρόμια κ.λ.π.
Η αισθητική προστασία και βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.

6. Αρμοδιότητες.

  Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Α) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών χορηγεί όλες τις απαραίτητες άδειες.
Β) Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και ζητεί την συνδρομή κάθε άλλης Δημόσιας Αρχής που έχει οποιαδήποτε συναρμοδιότητα.
Γ) Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις, ή «σύμφωνη γνώμη» για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου ή διακοπής και παρεμπόδισης κυκλοφορίας.
Δ) Η Δημαρχιακή Επιτροπή επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.

Άρθρο 2

 Α. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης  τραπεζοκαθισμάτων
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων στοιχείων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων ή και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια τραπεζοκαθισμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Η παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την υπαίθρια λειτουργία των καταστημάτων αφορά μόνο στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ενός κινητού πάγκου εργασίας μεγίστων διαστάσεων 1.00 Χ 1.00 τ.μ. και ύψους μέχρι 80 εκ.. Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Β.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε χώρους που παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος στην οποία να προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Β. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

1. Η άδεια τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χορηγείται σύμφωνα με το Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά, από το Δήμο Χανίων, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπ/σιων.
Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά (σε περίπτωση που ο φωτισμός του κοινόχρηστου χώρου δεν επαρκεί για τη βραδινή λειτουργία του καταστήματος), ανθοδόχες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.
Όλα τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται η άδεια, τοποθετούνται μέσα στα όρια του παραχωρημένου χώρου και σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν περιχαρακωμένες περιοχές, μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται να τροποποιούν ή να προξενούν φθορές σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαμόρφωσης ή φύτευσης.

2.Η μορφή των στοιχείων, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
Όσον αφορά στα σκιάδια, στις περιπτώσεις που η μορφή δεν ορίζεται με άλλο τρόπο, άδεια θα χορηγείται μόνον αν αυτή αναφέρεται σε ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, να μην είναι υπερμεγέθεις, να μην έχουν διαφημίσεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα απομάκρυνσής τους όταν αυτό απαιτείται.
Για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, πέραν των σκιαδίων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν πρόταση, που θα εγκρίνεται από τα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη περιβάλλοντος σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδίων όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που εκπονείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων. Μέχρι την εκπόνηση, η άδεια θα χορηγείται κατά περίπτωση από την αρμόδια Υπηρεσία.

3. Αιτήσεις για χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων και να συνοδεύονται απαραίτητα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Τοπογραφικό διάγραμμα του κοινοχρήστου χώρου, όπου εντάσσεται ο παραχωρημένος χώρος τραπεζοκαθισμάτων του αιτούντος, σε κλίμακα 1:200, στο οποίο θα σημειώνονται το περίγραμμα του συγκεκριμένου χώρου τραπεζοκαθισμάτων, το εμβαδόν και οι διαστάσεις του, οι προβολές των σκιαδίων, των φωτιστικών, των ζαρντινιέρων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων για τα οποία ζητείται άδεια, τα περιγράμματα τουλάχιστον των όμορων παραχωρημένων χώρων των άλλων καταστημάτων, οι προβολές των σκιαδίων και άλλων στοιχείων τους καθώς και τα σημεία λήψης φωτογραφιών.
Φωτογραφίες όλων των απόψεων του κοινοχρήστου χώρου.
Φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, τομή, όψη, σε κλίμακα 1:50 των σκιαδίων) και σχέδια των λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε κλίμακα 1:10 έως 1:20, στα οποία θα φαίνονται οι διαστάσεις, τα υλικά, η χρωματική πρόταση και ο τρόπος στήριξης.
Δήλωση μηχανικού για τη στατική επάρκεια των σκιαδίων ή άλλων κατασκευών για τις οποίες αυτή απαιτείται.
Ηλεκτρολογική μελέτη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, η οποία θα εκπονείται από ηλεκτρολόγο, κάτοχο άδειας ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, στην οποία θα απεικονίζονται και θα περιγράφονται όλες οι εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του φωτιστικού, το οποίο πρέπει να είναι στεγανό για λόγους ασφαλείας.
Για πιθανές τομές σε δρόμο ή πεζοδρόμια (που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών) απαιτείται άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.», η οποία χορηγείται από τη Δ/νση Τεχ/κων Υπ/σιων – Τμήμα Ηλεκ/σμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
Ο έλεγχος και η έγκριση της ηλεκτρολογικής μελέτης θα διενεργείται από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού στο οποίο αυτή θα αποστέλλεται.
Ειδικό έντυπο αδείας το οποίο θα παραλαμβάνεται από την Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το οποίο θα συμπληρώνεται από Μηχανικό.
Αντίγραφο τριπλοτύπου είσπραξης δυνητικού τέλους χορήγησης ή ανανέωσης  αδείας σκιαδιού και λοιπών στοιχείων. 

Γ. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των εμπορευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο. Στην άδεια εμπορευμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Γ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για εμπορεύματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που τυχόν έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των εμπορευμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Δ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε περίπτερα.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων σε περίπτερα.
1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, γύρω από τα περίπτερα των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των διαφόρων αντικειμένων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου  αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Δ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας περιπτέρου  με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει & άδεια πώλησης τυποποιημένων προϊόντων σύμφωνα με την ΥΑ  Αιβ /8577/1983 (ΦΕΚ 526/Β/1983) αρ.47.
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Φωτοτυπία εγγράφου Φορολογικής Αρχής με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του περιπτέρου, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου πίσω από το περίπτερο αν υπάρχει, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Ε. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου με οικοδομικά υλικά.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος μηνιαίο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των οικοδομικών υλικών (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια οικοδομικών υλικών αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν οικοδομικά υλικά, ισχύουν μέχρι την ρητή ημερομηνία για την οποία έχουν εκδοθεί. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα οικοδομικά υλικά.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικοδομικών υλικών σε παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους εφόσον δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση πεζών και οχημάτων.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση οικοδομικών υλικών στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο εφ’ όσον υπάρχει πιθανότητα να παρασυρθούν από τα όμβρια νερά. Οικοδομικά υλικά τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο μόνον σε συσκευασίες (παλέτες, κάδους, ‘κονταίινερ’ κ.λ.π.)

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών υποβάλλονται στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια Οικοδομής ή Άδεια μικροεπισκευών με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται στο Δημοτικό Ταμείο, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Στ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα.

Οι προσωρινές άδειες κατάληψης  κοινοχρήστων χώρων για την διενέργεια μουσικοχορευτικών  εκδηλώσεων, εγκαίνια καταστημάτων κ.λ.π. θα εκδίδονται από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπ/σιων, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Απαραίτητη είναι προσκόμιση της έγκρισης διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο  Ζ του παρόντος Κεφάλαιο.
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της εκδήλωσης & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας.
Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται έγκριση της Δημαρχιακής Επιτροπής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πενθήμερο με δυνατότητα ανανέωσης για μια φορά ακόμα . Στον ίδιο φορέα δεν θα χορηγούνται παραπάνω από τέσσερις  (4) άδειες τον χρόνο.
    Τα περίπτερα και κάθε είδους κινητές κατασκευές ,που θα τοποθετούν οι φορείς πρέπει να είναι καλαίσθητες & οι διαστάσεις τους να μην είναι μεγαλύτερες από 1Χ1,5 μ. Οι παραχωρούμενοι κοιν. χώροι δεν θα υπερβαίνουν τους τρεις (3).
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι φορείς είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφορτίζονται με την επιτήρηση των χώρων που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις & στις περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών θα ζητείται από τους οργανωτές το κόστος αποκατάστασης.
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου από Διαφήμιση. 
     Δεν χορηγούνται άδειες διανομής διαφημιστικών εντύπων & απαγορεύεται η διανομή αυτών από τους χώρους που παραχωρούνται για εκδηλώσεις προς αποφυγή ρύπανσης .
     Στις άδειες που θα χορηγούνται ατελώς, για κοινωνικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια εμπορικής διαφήμισης. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται άμεση βεβαίωση της παράβασης στις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
     Στις εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση προϊόντων & την προβολή εμπορικών μηνυμάτων ,το τέλος καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε χρόνο ΠΔΣ για τα τέλη διαφήμισης.
     Οι άδειες χορηγούνται αποκλειστικά & μόνο για την προβολή μηνυμάτων και απαγορεύεται ρητά η πώληση προϊόντων & εμπορευμάτων.                     
     Στους χώρους που υπάρχει συνυπευθυνότητα με άλλους φορείς ,είναι απαραίτητο να προσκομίζεται ή σύμφωνη γνώμη του άλλου φορέα (Λιμενικό Ταμείο, άδεια από Αστυνομικό Τμήμα  κλπ).
     Οι προσωρινές άδειες για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων.
    Για τις εκδηλώσεις που γίνονται από Δημόσιους φορείς ή Πολιτικά κόμματα με εκπαιδευτικό Πολιτιστικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα εξετάζονται κατά περίπτωση από την Δημαρχιακή Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1491/84

Ζ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων

     Οι προσωρινές άδειες διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας για την φορτοεκφόρτωση κάθε είδους βαρέων αντικειμένων θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ,που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
     Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα είδη που θα διακινηθούν, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της διακοπής κυκλοφορίας & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
     Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πεντάωρο  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι προσωρινές άδειες για την παρεμπόδιση ή διακοπή κυκλοφορίας χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.



Η. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.

1.Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργοταξίου, του επιβλέποντος Μηχανικού, του Τεχνικού Ασφαλείας,  ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της δημιουργίας του εργοταξίου και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το μήνα  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ των κανονισμών Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων σ’ αυτά και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. Στην αίτηση του ο ενδιαφερόμενος αναφέρει τα μέτρα σηματοδότησης που θα λάβει  για την προστασία πεζών και οχημάτων και την αποτροπή ατυχημάτων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας και άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνίας).
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.
2. Η αστυνόμευση των παραπάνω εργοταξίων συνίσταται στην παρακολούθηση και εποπτεία για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των έργων.
3.Οι παραπάνω υπηρεσία προτείνει  στον κύριο του έργου τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αποτροπή κινδύνων για τους πεζούς και τα οχήματα

Άρθρο 3

 Παραβάσεις - Πρόστιμα
Α.1. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης –υπερβάσεων αδειών κατάληψης, κοινοχρήστων χώρων, των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου, του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν.1828/89.
Σε περίπτωση τοποθέτησης:
α. μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που καθορίζεται ετησίως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία καθορίζει τα ετήσια τέλη Κοινοχρήστων χώρων, σε βάρος του Κ.Α. 152.9.γ του Προϋπολογισμού και ανακαλείται η τυχών χορηγηθείσα άδεια μουσικής του καταστήματος,
β. αυθαίρετων κατασκευών και αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού, επιβάλλεται η ποινή της ανάκλησης αδείας και οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 1900/90 κυρώσεις.
Όταν διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου καθ’ υποτροπή και μετά την επιβολή των νομίμων κυρώσεων, δεν νομιμοποιείται ο αυθαίρετος χρήστης στην χορήγηση αδείας κατάληψης του ιδίου χώρου. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ποτέ να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων το χρονικό διάστημα της αυθαιρέτου χρήσης.
Α.2. Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, από τη Δημοτική Αστυνομία θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το Ν.1337/83 ‘περί αυθαιρέτων κατασκευών και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 4 σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 6/21.8.1998 –Φ.Ε.Κ. 195Α -, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο,  εφ’ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου –άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου-, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου Ν.1337/1983.
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, ασκείται ποινική δίωξη εναντίον των παραβατών.
Σε περιπτώσεις διαφωνίας προβλέπεται η κατάθεση ένστασης σε προθεσμία 30 ημερών, ή αντί αυτής, σε περιπτώσεις αποδοχής της έκθεσης αυτοψίας, αίτηση, σύμφωνα με το Ν. 2300/95 και μείωση των προστίμων κατά 30% μέχρι το ελάχιστο ποσό των 100.000 δρχ.

Μεταβατικές διατάξεις

Β1. Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει από την έκδοση του κανονισμού έως 31/5/2001.

Β2. Όσον αφορά στις άδειες τοποθέτησης λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων, που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, σε περιπτώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες χωρίς άδεια, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται όταν δεν έχει κατατεθεί η αίτηση χορήγησης ως τις 31/05/2001.

Άρθρο 4
 Α. Τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις κάτωθι περιπτώσεις:
    α)   Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,2 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π,
    β)    Σε όλο το μήκος των κεντρικών οδών και από τις δύο πλευρές τους:
        Παπανδρέου, Κυδωνίας, Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Τζανακάκη, Αποκορώνου και Δασκαλογιάννη.
    γ)    Στις νησίδες των οδών.
δ)     Σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Β.    Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος στις εξής κατηγορίες    καταστημάτων:
    α)    Εμπορίας & ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου.
β)    Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 43, 44, 45 & 48 της ΑΙΒ/8577/8-9-83 Υγειονομικής Διάταξης.
γ)    Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών και ψυχωμένων πάγκων.
δ)    Απαγορεύεται η ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Εξαιρούνται τα καταστήματα της οδού Σκρύδλωφ (Στιβανάδικα) από την οδό Χάληδων μέχρι την οδό Τσουδερών.
    Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν. 1828/89 & 1900/90, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Γ.    Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος εμβαδού:
α)     Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 0,40 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
β)    Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4α αυτού του άρθρου.
γ)      Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
δ)     Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Άρθρο 5

 Ισχύς του Κανονισμού
α)     Η παρούσα απόφαση θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα εκάστοτε εκδιδόμενα     διατάγματα χρήσεων γης.
β)    Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση του.
     Ο ανωτέρω κανονισμός να δημοσιευθεί μία φορά σε μία τοπική Εφημερίδα.
Επακολουθεί μικρή συζήτηση και τέλος αφού δεν υπήρξε αντίρρηση
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Αφού άκουσε τα παραπάνω έχοντας υπόψη τις διατάξεις του άρθρου 106 του Π.Δ/τος 410/95 περί Δ.Κ.Κ.
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΧΡΗΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ

Άρθρο 1
 Α. 1.Γενικές αρχές
  Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 37 του Π. Δ/γματος 410/95, μπορούν να εκδίδονται τοπικές κανονιστικές αποφάσεις και να καθορίζονται οι όροι για τη χρήση και λειτουργία των οδών, των πεζοδρομίων, των πλατειών και των λοιπών κοινοχρήστων χώρων.

2.Σχετική Νομοθεσία
15.Π.Δ410/95
16.N.1080/1980
17.Ν1491/1984
18.Ν.1043/1980
19.Ν.1577/1985άρ.19του
20.Απόφαση78753/14573/86τουΥπουργούΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε
21.Ν.2696/99«περίΚ.Ο.Κ.»άρ.34,47και48
22.Ν.1828/89
23.Ν.1900/90
24.Ν.1337/83άρ.17,παράγραφος4
25.Π.Δ.6/21.8.1998–Φ.Ε.Κ.195Α
26.Ν.1337/1983άρ.6
27.Ν.2300/95
28.Ποιν.Κώδικαςαρ.292παρ1.

3.:Έκταση εφαρμογής 
Ο παρών κανονισμός αφορά:
Α) Την χρήση κοινοχρήστων χώρων σε όλη την έκταση του Δήμου Χανίων.
Β) Την προσωρινή ή πλέον μακροχρόνια κατάληψη του Κοινόχρηστου χώρου με τραπεζοκαθίσματα και κάθε άλλου σχετικού λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, εμπορεύματα, οικοδομικά υλικά, περίπτερα πώλησης διαφόρων ειδών, φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων, δημιουργία προσωρινών εργοταξίων και άλλες χρήσης που θα απαιτηθεί να παραχωρηθούν στο μέλλων.

4.:Ορισμός Κοινόχρηστου χώρου
Όπου αναφέρεται στο παρόντα κανονισμό «κοινόχρηστος χώρος» εννοείτε ο κάθε είδους κοινόχρηστος χώρος κατά την έννοια των σχετικών διατάξεων (Νόμος 1080/1980) όπως ισχύουν κάθε φορά.
Η οριοθέτηση του παραχωρουμένου χώρου διενεργείται από αρμόδιες επιτροπές, αποτελούμενες από υπαλλήλους της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, όπως θα ορίζονται κατ’ έτος με απόφαση Δημάρχου, συντασσομένου αναλόγου πρακτικού οριοθέτησης.
Εάν οι αιτούμενοι χώροι τόσο του συγκεκριμένου καταστήματος όσο και των παρακείμενων παραμένουν ίδιοι και δεν υπάρχει αντίθετη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η άδεια χορηγείται από την Δ/νση Οικονομικών Υπ/σιών χωρίς νεότερο πρακτικό.
Η οριοθέτηση χώρου σε οδούς πλατείες και πεζοδρόμια για παρεμπόδιση κυκλοφορίας ή διακοπή της γίνεται από την Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών.

5. Σκοποί.
Στόχος του παρόντα κανονισμού είναι να ρυθμιστούν οι χρήσεις των κοινοχρήστων χώρων έτσι ώστε να επιτευχθεί ή όσο το δυνατόν καλύτερη διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.
Η διευκόλυνση της κίνησης των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.
Η πρόληψη κινδύνων που δημιουργούνται με την ανεξέλεγκτη εναπόθεση αντικειμένων σε οδούς πεζοδρόμια κ.λ.π.
Η αισθητική προστασία και βελτίωση των κοινοχρήστων χώρων.

6. Αρμοδιότητες.
  Για την εφαρμογή του παρόντος ανατίθενται οι παρακάτω αρμοδιότητες:
Α) Η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών χορηγεί όλες τις απαραίτητες άδειες.
Β) Η Δημοτική Αστυνομία ελέγχει την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού και ζητεί την συνδρομή κάθε άλλης Δημόσιας Αρχής που έχει οποιαδήποτε συναρμοδιότητα.
Γ) Η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών χορηγεί κάθε είδους εγκρίσεις, ή «σύμφωνη γνώμη» για την χορήγηση της Άδειας Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου ή διακοπής και παρεμπόδισης κυκλοφορίας.
Δ) Η Δημαρχιακή Επιτροπή επιλύει κάθε διαφορά που ανακύπτει από την εφαρμογή αυτού του κανονισμού και παραπέμπει στο Δημοτικό Συμβούλιο θέματα που έχουν σχέση με την αναδιατύπωση και συμπλήρωση του παρόντα κανονισμού.

Άρθρο 2

 Α. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης  τραπεζοκαθισμάτων
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και άλλων στοιχείων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των τραπεζοκαθισμάτων ή και λοιπών λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια τραπεζοκαθισμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Η παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστου χώρου για την υπαίθρια λειτουργία των καταστημάτων αφορά μόνο στην τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και ενός κινητού πάγκου εργασίας μεγίστων διαστάσεων 1.00 Χ 1.00 τ.μ. και ύψους μέχρι 80 εκ.. Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Β.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για τραπεζοκαθίσματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε χώρους που παραχωρούνται τραπεζοκαθίσματα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος στην οποία να προβλέπεται η ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των τραπεζοκαθισμάτων και εξυπηρετούν την λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Β. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων.

1. Η άδεια τοποθέτησης σκιαδίων και λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων σε κοινόχρηστους χώρους, που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χορηγείται σύμφωνα με το Ν. 1080/80, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει κάθε φορά, από το Δήμο Χανίων, μετά από εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης Τεχνικών Υπ/σιων.
Η άδεια αφορά σε σκιάδια, φωτιστικά (σε περίπτωση που ο φωτισμός του κοινόχρηστου χώρου δεν επαρκεί για τη βραδινή λειτουργία του καταστήματος), ανθοδόχες, πινακίδες ή και άλλα στοιχεία που εξυπηρετούν τη λειτουργία ή τον εξωραϊσμό των χώρων των τραπεζοκαθισμάτων.
Όλα τα στοιχεία, στα οποία αναφέρεται η άδεια, τοποθετούνται μέσα στα όρια του παραχωρημένου χώρου και σε καμιά περίπτωση δε δημιουργούν περιχαρακωμένες περιοχές, μετατρέποντας τον κοινόχρηστο χώρο σε ιδιωτικό. Επίσης, δεν επιτρέπεται να τροποποιούν ή να προξενούν φθορές σε οποιοδήποτε άλλο στοιχείο διαμόρφωσης ή φύτευσης.

4.Η μορφή των στοιχείων, καθορίζεται σύμφωνα με τα παρακάτω:
Όσον αφορά στα σκιάδια, στις περιπτώσεις που η μορφή δεν ορίζεται με άλλο τρόπο, άδεια θα χορηγείται μόνον αν αυτή αναφέρεται σε ομπρέλες. Αυτές πρέπει να έχουν απλό σχήμα, να μην είναι υπερμεγέθεις, να μην έχουν διαφημίσεις και η στήριξή τους να είναι τέτοια, ώστε να εξασφαλίζεται η δυνατότητα απομάκρυνσής τους όταν αυτό απαιτείται.
Για τα λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία, πέραν των σκιαδίων, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν πρόταση, που θα εγκρίνεται από τα αρμόδια τμήματα της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Στις περιπτώσεις που η άδεια αφορά σε πλατείες ή χώρους όπου τα τραπεζοκαθίσματα καταλαμβάνουν αξιόλογη έκταση, ή και σε ευαίσθητα από άποψη περιβάλλοντος σημεία της πόλης, τόσο η μορφή των σκιαδίων όσο και των υπόλοιπων λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων θα προκύπτει μετά από συνολική μελέτη που εκπονείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων. Μέχρι την εκπόνηση, η άδεια θα χορηγείται κατά περίπτωση από την αρμόδια Υπηρεσία.

3. Αιτήσεις για χορήγηση άδειας τοποθέτησης σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε χώρους που έχουν παραχωρηθεί για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, υποβάλλονται στην αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Υπ/σιων και να συνοδεύονται απαραίτητα από τα παρακάτω δικαιολογητικά:
Τοπογραφικό διάγραμμα του κοινοχρήστου χώρου, όπου εντάσσεται ο παραχωρημένος χώρος τραπεζοκαθισμάτων του αιτούντος, σε κλίμακα 1:200, στο οποίο θα σημειώνονται το περίγραμμα του συγκεκριμένου χώρου τραπεζοκαθισμάτων, το εμβαδόν και οι διαστάσεις του, οι προβολές των σκιαδίων, των φωτιστικών, των ζαρντινιέρων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων για τα οποία ζητείται άδεια, τα περιγράμματα τουλάχιστον των όμορων παραχωρημένων χώρων των άλλων καταστημάτων, οι προβολές των σκιαδίων και άλλων στοιχείων τους καθώς και τα σημεία λήψης φωτογραφιών.
Φωτογραφίες όλων των απόψεων του κοινοχρήστου χώρου.
Φωτογραφίες, σχέδια (κάτοψη, τομή, όψη, σε κλίμακα 1:50 των σκιαδίων) και σχέδια των λοιπών λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων, σε κλίμακα 1:10 έως 1:20, στα οποία θα φαίνονται οι διαστάσεις, τα υλικά, η χρωματική πρόταση και ο τρόπος στήριξης.
Δήλωση μηχανικού για τη στατική επάρκεια των σκιαδίων ή άλλων κατασκευών για τις οποίες αυτή απαιτείται.
Ηλεκτρολογική μελέτη για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις, η οποία θα εκπονείται από ηλεκτρολόγο, κάτοχο άδειας ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη, στην οποία θα απεικονίζονται και θα περιγράφονται όλες οι εγκαταστάσεις, καθώς επίσης και τα χαρακτηριστικά του φωτιστικού, το οποίο πρέπει να είναι στεγανό για λόγους ασφαλείας.
Για πιθανές τομές σε δρόμο ή πεζοδρόμια (που θα απαιτηθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών) απαιτείται άδεια, σύμφωνα με το άρθρο 47 και 48 του Ν. 2696/99 «περί Κ.Ο.Κ.», η οποία χορηγείται από τη Δ/νση Τεχ/κων Υπ/σιων – Τμήμα Ηλεκ/σμου. Η αποκατάσταση των ανωτέρω επιβαρύνει τον ενδιαφερόμενο.
Ο έλεγχος και η έγκριση της ηλεκτρολογικής μελέτης θα διενεργείται από το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού στο οποίο αυτή θα αποστέλλεται.
Ειδικό έντυπο αδείας το οποίο θα παραλαμβάνεται από την Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών και το οποίο θα συμπληρώνεται από Μηχανικό.
Αντίγραφο τριπλοτύπου είσπραξης δυνητικού τέλους χορήγησης ή ανανέωσης  αδείας σκιαδιού και λοιπών στοιχείων. 

Γ. Χορήγηση άδειας τοποθέτησης εμπορευμάτων σε κοινόχρηστους χώρους.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των εμπορευμάτων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν την απαιτούμενη άδεια από το Δήμο. Στην άδεια εμπορευμάτων αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά ή διακοσμητικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού ή διακοσμητικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Γ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων σε παραχωρούμενους για εμπορεύματα κοινόχρηστους χώρους.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας καταστήματος με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που τυχόν έχει χορηγηθεί.
Δ.  Ταμιακή απόδειξη με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε.  Σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Γραφείου του Παλιάς Πόλης για την  περιοχή Παλιάς Πόλης ή της Δ/νσης  Πολεοδομίας του Δήμου για τις περιοχές που ισχύουν ειδικά διατάγματα χρήσεων γης.
Στ. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Ζ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ:
Οι διάδρομοι, που ευρίσκονται εντός του χώρου των εμπορευμάτων και εξυπηρετούν τη λειτουργία του καταστήματος, προσμετρούνται κανονικά ως κατάληψη.
Σε περίπτωση γωνιακού καταστήματος, τα στοιχεία που αφορούν στην κατάληψη θα παρουσιάζονται αναλυτικά για τον κάθε δρόμο.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Δ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου σε περίπτερα.

Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων σε περίπτερα.
1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, γύρω από τα περίπτερα των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος ετήσιο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης και ανάλογα με την περιοχή της πόλης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των διαφόρων αντικειμένων, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια κατάληψης κοινοχρήστου χώρου  αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν λειτουργικά στοιχεία εξοπλισμού, ισχύουν μέχρι την τριανταμία Δεκεμβρίου του έτους που εκδόθηκαν. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα αντικείμενα.
Οι άδειες που απαιτούνται για την τοποθέτηση κάθε άλλου λειτουργικού στοιχείου, χορηγούνται σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2. Δ.   του παρόντος κανονισμού.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων καθώς και διαφημιστικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση εμπορευμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο.
Δεν επιτρέπεται η λειτουργία τηλεοράσεων και λοιπών συσκευών προβολής σε κοινόχρηστους χώρους που παραχωρούνται για την τοποθέτηση  εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων γύρω από τα περίπτερα.

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση εμπορευμάτων
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση εμπορευμάτων και άλλων λειτουργικών στοιχείων υποβάλλονται το τελευταίο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, για το οποίο ζητείται η χρήση,  στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια λειτουργίας περιπτέρου  με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει & άδεια πώλησης τυποποιημένων προϊόντων σύμφωνα με την ΥΑ  Αιβ /8577/1983 (ΦΕΚ 526/Β/1983) αρ.47.
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Φωτοτυπία εγγράφου Φορολογικής Αρχής με το ΑΦΜ της επιχείρησης.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του περιπτέρου, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου πίσω από το περίπτερο αν υπάρχει, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται εντός του Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους, στο οποίο αφορά η κατάληψη, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Ε. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου με οικοδομικά υλικά.
Όροι και προϋποθέσεις χρήσεως παραχωρουμένων κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.

1.Τα τμήματα των κοινοχρήστων χώρων, των οποίων επιτρέπεται η παραχώρηση της χρήσης, καθορίζονται με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ορίζεται τέλος μηνιαίο ανά τ.μ. ανεξάρτητα  από το χρόνο χρήσης.
Πριν από την τοποθέτηση στον κοινόχρηστο χώρο των οικοδομικών υλικών (εφ’ όσον το επιτρέπουν οι ιδιαίτερες συνθήκες των χώρων), οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να ζητούν με αίτηση  και να λαμβάνουν τις απαιτούμενες άδειες από το Δήμο. Στην άδεια οικοδομικών υλικών αναγράφεται ο αριθμός τριπλοτύπου είσπραξης.
Οι χορηγούμενες άδειες, τόσο όσο αφορά στην κατάληψη του χώρου, όσο και στα τοποθετημένα σε αυτόν οικοδομικά υλικά, ισχύουν μέχρι την ρητή ημερομηνία για την οποία έχουν εκδοθεί. Με τη λήξη των αδειών απομακρύνονται από τον κοινόχρηστο χώρο τα ανωτέρω αναφερόμενα οικοδομικά υλικά.
Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση οικοδομικών υλικών σε παραχωρούμενους κοινόχρηστους χώρους εφόσον δεν εξασφαλίζεται η ασφαλής διέλευση πεζών και οχημάτων.
Δεν επιτρέπεται η αποθήκευση οικοδομικών υλικών στον παραχωρούμενο κοινόχρηστο χώρο εφ’ όσον υπάρχει πιθανότητα να παρασυρθούν από τα όμβρια νερά. Οικοδομικά υλικά τοποθετούνται σε κοινόχρηστο χώρο μόνον σε συσκευασίες (παλέτες, κάδους, ‘κονταίινερ’ κ.λ.π.)

2. Παραχώρηση κοινοχρήστων χώρων για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών.
Α. Αιτήσεις χορήγησης άδειας κοινόχρηστου χώρου για την τοποθέτηση οικοδομικών υλικών υποβάλλονται στο αρμόδιο Γραφείο Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών, συνοδευόμενες από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά νομίμως επικυρωμένα, τα οποία είναι:
Β. Άδεια Οικοδομής ή Άδεια μικροεπισκευών με την ρητή προϋπόθεση ότι αυτή ισχύει. 
Γ. Φωτοτυπία της τελευταίας άδειας κοινοχρήστου χώρου που έχει χορηγηθεί.
Δ. Σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Ε. Ενημέρωση από το Ταμείο του Δήμου περί μη οφειλών στο Δήμο για τέλη φόρους πρόστιμα ή εισφορές προς το Δήμο ή νομίμου ρυθμίσεώς τους.
Στ. Τοπογραφική αποτύπωση όπου να απεικονίζεται η θέση του καταστήματος, τα παρακείμενα καταστήματα, οι είσοδοι και τα παράθυρα κατοικιών, το πλάτος της πρόσοψης του ακινήτου, το πλάτος του πεζοδρομίου, το πλάτος της οδού καθώς και η θέση και οι διαστάσεις του αιτούμενου χώρου κατάληψης.

3. Η εξόφληση της άδειας γίνεται στο Δημοτικό Ταμείο, με την καταβολή εφάπαξ όλου του ποσού στο Ταμείο του Δήμου.

Στ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Εκδηλώσεις προσωρινού χαρακτήρα.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης  κοινοχρήστων χώρων για την διενέργεια μουσικοχορευτικών  εκδηλώσεων, εγκαίνια καταστημάτων κ.λ.π. θα εκδίδονται από την Διεύθυνση Οικονομικών Υπ/σιων, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Απαραίτητη είναι προσκόμιση της έγκρισης διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας που εκδίδεται κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο  Ζ του παρόντος Κεφάλαιο.
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την εκδήλωση, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της εκδήλωσης & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας.
Για την χορήγηση της άδειας απαιτείται έγκριση της Δημαρχιακής Επιτροπής κατόπιν σχετικής εισήγησης της αρμόδιας Υπηρεσίας, Δημοτική Αστυνομία, και του Τμήματος Ηλεκτροφωτισμού – Οδοσήμανσης & Φωτεινής Σηματοδότησης του Δήμου.
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πενθήμερο με δυνατότητα ανανέωσης για μια φορά ακόμα . Στον ίδιο φορέα δεν θα χορηγούνται παραπάνω από τέσσερις  (4) άδειες τον χρόνο.
    Τα περίπτερα και κάθε είδους κινητές κατασκευές ,που θα τοποθετούν οι φορείς πρέπει να είναι καλαίσθητες & οι διαστάσεις τους να μην είναι μεγαλύτερες από 1Χ1,5 μ. Οι παραχωρούμενοι κοιν. χώροι δεν θα υπερβαίνουν τους τρεις (3).
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι φορείς είναι υπεύθυνοι για την τήρηση της καθαριότητας του παραχωρούμενου χώρου. Οι αρμόδιες υπηρεσίες επιφορτίζονται με την επιτήρηση των χώρων που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις & στις περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών θα ζητείται από τους οργανωτές το κόστος αποκατάστασης.
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Κατάληψης Κοινοχρήστου Χώρου από Διαφήμιση. 
     Δεν χορηγούνται άδειες διανομής διαφημιστικών εντύπων & απαγορεύεται η διανομή αυτών από τους χώρους που παραχωρούνται για εκδηλώσεις προς αποφυγή ρύπανσης .
     Στις άδειες που θα χορηγούνται ατελώς, για κοινωνικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς, δεν θα επιτρέπεται η διενέργεια εμπορικής διαφήμισης. Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνεται άμεση βεβαίωση της παράβασης στις διαφημιζόμενες επιχειρήσεις.
     Στις εκδηλώσεις με σκοπό την προώθηση προϊόντων & την προβολή εμπορικών μηνυμάτων ,το τέλος καθορίζεται από την ισχύουσα κάθε χρόνο ΠΔΣ για τα τέλη διαφήμισης.
     Οι άδειες χορηγούνται αποκλειστικά & μόνο για την προβολή μηνυμάτων και απαγορεύεται ρητά η πώληση προϊόντων & εμπορευμάτων.                     
     Στους χώρους που υπάρχει συνυπευθυνότητα με άλλους φορείς ,είναι απαραίτητο να προσκομίζεται ή σύμφωνη γνώμη του άλλου φορέα (Λιμενικό Ταμείο, άδεια από Αστυνομικό Τμήμα  κλπ).
     Οι προσωρινές άδειες για την κατάληψη κοινοχρήστου χώρου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων.
    Για τις εκδηλώσεις που γίνονται από Δημόσιους φορείς ή Πολιτικά κόμματα με εκπαιδευτικό Πολιτιστικό ή ενημερωτικό χαρακτήρα εξετάζονται κατά περίπτωση από την Δημαρχιακή Επιτροπή σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν1491/84

Ζ. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για Φορτοεκφόρτωση βαρέων αντικειμένων
     Οι προσωρινές άδειες διακοπής ή παρεμπόδισης κυκλοφορίας για την φορτοεκφόρτωση κάθε είδους βαρέων αντικειμένων θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου ,που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
     Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για τα είδη που θα διακινηθούν, ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της διακοπής κυκλοφορίας & κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
     Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το πεντάωρο  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
     Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
     Οι προσωρινές άδειες για την παρεμπόδιση ή διακοπή κυκλοφορίας χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. 
     Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης.
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.



Η. Χορήγηση άδειας κατάληψης Κοινόχρηστου Χώρου για την προσωρινή λειτουργία εργοταξίου.
1.Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου θα εκδίδονται, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, που θα υποβάλλεται  τουλάχιστον πέντε ημέρες νωρίτερα .
Στην αίτηση θα αναφέρονται υποχρεωτικά τα πλήρη στοιχεία του φορέα που θα είναι υπεύθυνος για την λειτουργία του εργοταξίου, του επιβλέποντος Μηχανικού, του Τεχνικού Ασφαλείας,  ο χρόνος, ο χώρος & ο σκοπός της δημιουργίας του εργοταξίου και κάθε άλλη λεπτομέρεια απαραίτητη για την χορήγηση της αδείας .
Η διάρκεια της άδειας δεν θα υπερβαίνει το μήνα  με δυνατότητα παράτασης, μετά από αιτιολογημένη αίτηση και την καταβολή αντίστοιχου τέλους.
Οι προσωρινές άδειες κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου χορηγούνται με την προϋπόθεση της τήρησης των διατάξεων του ΚΟΚ των κανονισμών Υγιεινής & Ασφάλειας Εργαζομένων σ’ αυτά και των κανονισμών που διέπουν την χρήση κοινόχρηστου χώρου. Στην αίτηση του ο ενδιαφερόμενος αναφέρει τα μέτρα σηματοδότησης που θα λάβει  για την προστασία πεζών και οχημάτων και την αποτροπή ατυχημάτων.
Οι κοινόχρηστοι χώροι θα παραχωρούνται με την προϋπόθεση να μη δημιουργείται όχληση στα καταστήματα, να διασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία πεζών & οχημάτων από παράπλευρες οδούς και να τηρούνται οι ώρες κοινής ησυχίας .
Ο Δήμος διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει την κατάθεση εγγυητικής επιστολής από τους ενδιαφερομένους ,το ύψος της οποίας θα καθορίζεται από το ισχύον κάθε έτους Τέλος Διακοπής ή παρεμπόδισης  κυκλοφορίας.
    Η άδεια χορηγείτε μετά από την καταβολή του αντίστοιχου τέλους.
Οι ιδιοκτήτες μεταφορικών μέσων είναι συνυπεύθυνοι εξ ολοκλήρου σε περίπτωση διάθεσης των οχημάτων τους (γερανοί, πρέσες  ετοίμου σκυροδέματος, φορτηγά μεταφοράς μηχανήματα έργων κ.λ.π.) για την εκτέλεση εργασιών χωρίς άδεια διακοπής κυκλοφορίας και άδεια κατάληψης του κοινόχρηστου χώρου για την λειτουργία εργοταξίου σύμφωνα με το άρθρο 34 παρ. 12 του ΚΟΚ  και τιμωρούνται με τις ποινές της παραγράφου 1 του αρ. 292 του Ποινικού Κώδικα.
     Ο Δήμος  διατηρεί το δικαίωμα ανάκλησης της χορηγηθείσας άδειας σε περίπτωση παραβίασης των παραπάνω όρων & προϋποθέσεων ή λόγω έκτακτης ανάγκης (θεομηνίας).
Αιτήσεις για χορήγηση άδειας παρεμπόδισης ή διακοπής κυκλοφορίας, υποβάλλονται στο αρμόδιο Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού-Φ.Σηματοδότησης-Οδοσήμανσης.
2. Η αστυνόμευση των παραπάνω εργοταξίων συνίσταται στην παρακολούθηση και εποπτεία για την ασφάλεια και τη λειτουργικότητα των έργων.
5.Οι παραπάνω υπηρεσία προτείνει  στον κύριο του έργου τα αναγκαία μέτρα, που πρέπει να ληφθούν, για την αποτροπή κινδύνων για τους πεζούς και τα οχήματα

Άρθρο 3

 Παραβάσεις - Πρόστιμα
Α.1. Σε περίπτωση αυθαίρετης χρήσης –υπερβάσεων αδειών κατάληψης, κοινοχρήστων χώρων, των οποίων έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, καταλογίζεται σε βάρος του υπόχρεου με απόφαση του Δημάρχου, εκτός από το αναλογούν τέλος και χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο προς το αναλογούν τέλος ανεξάρτητα από το διάστημα της αυθαίρετης χρήσης. Με όμοια απόφαση επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση του χώρου, του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο ποσού που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης, σύμφωνα και με τις διατάξεις του Ν.1828/89.
Σε περίπτωση τοποθέτησης:
α. μεγαφωνικών εγκαταστάσεων, επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο που καθορίζεται ετησίως με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία καθορίζει τα ετήσια τέλη Κοινοχρήστων χώρων, σε βάρος του Κ.Α. 152.9.γ του Προϋπολογισμού και ανακαλείται η τυχών χορηγηθείσα άδεια μουσικής του καταστήματος,
β. αυθαίρετων κατασκευών και αποθήκευσης τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών στοιχείων εξοπλισμού, επιβάλλεται η ποινή της ανάκλησης αδείας και οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν. 1900/90 κυρώσεις.
Όταν διαπιστώνεται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου καθ’ υποτροπή και μετά την επιβολή των νομίμων κυρώσεων, δεν νομιμοποιείται ο αυθαίρετος χρήστης στην χορήγηση αδείας κατάληψης του ιδίου χώρου. Δηλαδή δεν είναι δυνατόν ποτέ να νομιμοποιηθεί εκ των υστέρων το χρονικό διάστημα της αυθαιρέτου χρήσης.
Α.2. Στοιχεία λειτουργικά ή διακοσμητικά και σκιάδια που τοποθετούνται χωρίς άδεια σε χώρους παραχωρημένους για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων θεωρούνται αυθαίρετη κατάληψη κοινοχρήστου χώρου. Μετά τη διαπίστωση της παράβασης, από τη Δημοτική Αστυνομία θα εφαρμόζονται τα όσα προβλέπονται από το Ν.1337/83 ‘περί αυθαιρέτων κατασκευών και θα επιβάλλονται πρόστιμα στους παραβάτες, σύμφωνα με το άρθρο 17, παράγραφος 4 σε συνδυασμό με όσα προβλέπονται στο Π.Δ. 6/21.8.1998 –Φ.Ε.Κ. 195Α -, τα οποία θα συνεχίζουν να επιβάλλονται κάθε χρόνο,  εφ’ όσον διαρκεί η παραμονή του αυθαιρέτου –άρθρο 2 και 3 του παραπάνω νόμου-, ενώ οι κατασκευές κρίνονται κατεδαφιστέες, σύμφωνα με το άρθρο 6 του ίδιου Ν.1337/1983.
Σύμφωνα με την παραπάνω νομοθεσία, ασκείται ποινική δίωξη εναντίον των παραβατών.
Σε περιπτώσεις διαφωνίας προβλέπεται η κατάθεση ένστασης σε προθεσμία 30 ημερών, ή αντί αυτής, σε περιπτώσεις αποδοχής της έκθεσης αυτοψίας, αίτηση, σύμφωνα με το Ν. 2300/95 και μείωση των προστίμων κατά 30% μέχρι το ελάχιστο ποσό των 100.000 δρχ.

Γ. Μεταβατικές διατάξεις
Γ1. Όσον αφορά στην παραχώρηση του κοινοχρήστου χώρου για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και εμπορευμάτων, κατά τον πρώτο χρόνο της εφαρμογής του κανονισμού η προθεσμία υποβολής της αίτησης θα ισχύει από την έκδοση του κανονισμού έως 31/5/2001.

Γ2. Όσον αφορά στις άδειες τοποθέτησης λειτουργικών και διακοσμητικών στοιχείων εξοπλισμού των κοινόχρηστων χώρων, που έχουν παραχωρηθεί για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, σε περιπτώσεις όπου έχουν τοποθετηθεί ομπρέλες χωρίς άδεια, τα πρόστιμα θα επιβάλλονται όταν δεν έχει κατατεθεί η αίτηση χορήγησης ως τις 31/05/2001.

Άρθρο 4

 Α. Τη μη παραχώρηση κατάληψης κοινόχρηστου χώρου στις κάτωθι περιπτώσεις:
    α)   Στους δρόμους και στα πεζοδρόμια στα οποία δεν παραμένει ελεύθερος ικανός χώρος (ελάχιστο 1,2 μέτρα) για την ασφαλή διέλευση πεζών και κυρίως αμαξιδίων ΑΜΕΑ κ,λ,π,
    β)    Σε όλο το μήκος των κεντρικών οδών και από τις δύο πλευρές τους:
        Παπανδρέου, Κυδωνίας, Ελ. Βενιζέλου, Ηρώων Πολυτεχνείου, Χατζημιχάλη Γιάνναρη, Σκαλίδη, Τζανακάκη, Αποκορώνου και Δασκαλογιάννη.
Με την υπ. Αριθμ.817/05 απόφαση του Δ.Σ έγινε
τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. (Α) περίπτωση (β) της κανονιστικής πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 155/01 με την εξαίρεση της απαγόρευσης της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στις οδούς Κυδωνίας και Σκαλίδη.  Στις ανωτέρω οδούς θα επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου λωρίδας 0,30μ.
Με την υπ. Αριθμ.547/06 απόφαση του Δ.Σ έγινε για λόγους ισονομίας,  τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. (Α) περίπτωση (β) της κανονιστικής πράξης του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 155/01 με την εξαίρεση της απαγόρευσης της παραχώρησης κοινόχρηστου χώρου στην οδό Χατζημιχάλη Γιάνναρη.
 Στην  ανωτέρω οδό  θα επιτρέπεται πλέον η παραχώρηση κοινόχρηστου χώρου λωρίδας 0,30μ.

    γ)    Στις νησίδες των οδών.
δ)     Σε πεζοδρόμια πλάτους κάτω των 1,5 μέτρων.
Β.    Δεν παραχωρείται επίσης κοινόχρηστος χώρος στις εξής κατηγορίες    καταστημάτων:
    α)    Εμπορίας & ενοικιάσεως αυτοκινήτων, μοτοποδηλάτων, εξοπλισμού βαρέως τύπου.
β)    Στα καταστήματα τροφίμων, όπως αυτά αναφέρονται στα άρθρα 43, 44, 45 & 48 της ΑΙΒ/8577/8-9-83 Υγειονομικής Διάταξης.
γ)    Δεν παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος για τοποθέτηση ψυγείων, ανθρωποζυγών και ψυχωμένων πάγκων.
δ)    Απαγορεύεται η ανάρτηση εμπορευμάτων επί των προσόψεων καταστημάτων και κάθε είδους άλλης κατασκευής.
Εξαιρούνται τα καταστήματα της οδού Σκρύδλωφ (Στιβανάδικα) από την οδό Χάληδων μέχρι την οδό Τσουδερών.
Επίσης επιτρέπεται η ανάρτηση εμπορευμάτων στις προσόψεις των καταστημάτων επί των οδών Χάληδων και Μουσούρων, στο ήμισυ της επιφανείας αφαιρουμένων των ανοιγμάτων (βιτρίνες, παράθυρα, πόρτες κ.λ.π.)
    Στις ανωτέρω περιπτώσεις εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Ν. 1828/89 & 1900/90, σύμφωνα με τις οποίες επιβάλλεται πρόστιμο, σε βάρος εκείνου που κάνει αυθαίρετη χρήση κοινόχρηστου χώρου του οποίου η παραχώρηση της χρήσης δεν έχει επιτραπεί, ίσο με το τριπλάσιο του μεγαλύτερου κατά τετραγωνικό μέτρο συντελεστή που καθορίστηκε με απόφαση του οικείου συμβουλίου, για τους χώρους για τους οποίους έχει επιτραπεί η παραχώρηση της χρήσης.
Γ.    Εκεί όπου επιτρέπεται η χρήση θα παραχωρείται κοινόχρηστος χώρος εμβαδού:
α)     Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση εμπορευμάτων, πλάτους μέχρι 0,40 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.
β)    Παραχωρείτε κοινόχρηστος χώρος για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων, χώρος ικανός για την ασφαλή διέλευση των πεζών όπως αναφέρεται στην παράγραφο 4α αυτού του άρθρου.
γ)      Στα πάρκα και στις πλατείες αποφασίζει κατά περίπτωση το Δημοτικό Συμβούλιο για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών σκιαδίων ή άλλων λειτουργικών ή διακοσμητικών στοιχείων.
δ)     Προκειμένου περί εξωτερικών στοών κτιρίων (παρόδιες στοές), πλάτους μέχρι 1 μ. με μήκος την πρόσοψη του καταστήματος αφαιρούμενης της εισόδου.

Άρθρο 5

 Ισχύς του Κανονισμού

α)     Η παρούσα απόφαση θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τα εκάστοτε εκδιδόμενα     διατάγματα χρήσεων γης.
    Β)    Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από την τελευταία δημοσίευση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger