Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

Θεσσαλονίκη: "Κουρεμένες" οι φετινές καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα


«Κουρεμένες» στα μέτρα των οικονομικών δυνατοτήτων των δήμων φαίνεται πως θα είναι φέτος οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Παρά τις όποιες δυσκολίες, όμως, οι υπεύθυνοι δηλώνουν αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου οι γιορτές να διατηρήσουν αμείωτο το κέφι και τη ζωντάνια των προηγούμενων ετών.

Στην Ξάνθη, τη «βασίλισσα» του καρναβαλιού σε Μακεδονία και Θράκη, μειώνεται ο αριθμός των ημερών του αποκριάτικου ξεφαντώματος. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από την Τσικνοπέμπτη έως και τις 26 Φεβρουαρίου ώστε να είναι προσαρμοσμένες στα οικονομικά του δήμου.

«Λόγω της οικονομικής κρίσης δεν θέλουμε να χαλάσουμε την ποιότητα του καρναβαλιού. Δεν θέλουμε να γίνει υποδεέστερο και για το λόγο αυτό αποφασίσαμε να μειώσουμε τις ημέρες των εκδηλώσεων. Να φτιάξουμε, σε αυτό το δεκαήμερο, ένα καρναβάλι αντάξιο με τις προσδοκίες των κατοίκων και των επισκεπτών της Ξάνθης» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Ξάνθης Μανόλης Φανουράκης.

Μέχρι πέρσι, οι εκδηλώσεις στην πόλη της Θράκης διαρκούσαν 20 με 25 ημέρες. Φέτος, θα ξεκινήσουν από την Τσικνοπέμπτη, 16 Φεβρουαρίου, και θα διαρκέσουν δέκα ημέρες.

Ωστόσο, ανεπίσημα, από τις 12 του ίδιου μήνα και για ένα τετραήμερο (δηλαδή, ως την επίσημη έναρξη), πολιτιστικοί σύλλογοι της πόλης με εθελοντική προσφορά θα διοργανώσουν ποικίλες δραστηριότητες.

οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 12 του μηνός, οπότε και οι

Το θέμα του φετινού καρναβαλιού στην Ξάνθη είναι «Τσίρκο η Ελλάς» και ο κ.Φανουράκης αισιοδοξεί πως τα οικονομικά προβλήματα δεν θα επηρεάσουν την προσέλευση των επισκεπτών.

«Ο κόσμος για μερικές ημέρες ή ορισμένες ώρες θέλει να ξεχαστεί και να ηρεμήσει από τα προβλήματα του. Να ξεδώσει και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος είναι το ξανθιώτικο καρναβάλι» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από τις 16 έως τις 26 Φεβρουαρίου θα γίνουν και στη Νάουσα οι εκδηλώσεις της αποκριάς. Ο δήμος, με εντατικό ρυθμό, προετοιμάζει το δεκαήμερο, κεντρικό θέμα του οποίου θα είναι και φέτος το δρώμενο «Γενίτσαροι και Μπούλες».

Στο πλαίσιο του γενικότερου στόχου για την περιστολή των δαπανών εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας, το βάρος θα δοθεί σε δράσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και το παραδοσιακό χρώμα της πόλης.

Στην κατεύθυνση αυτή, αποφασίστηκε να μην γίνει τη δεύτερη Κυριακή της αποκριάς, στις 26 Φεβρουαρίου, η καθιερωμένη παρέλαση καρναβαλικών ομάδων και σατυρικών αρμάτων στους δρόμους της Νάουσας. Πάντως, υπό συζήτηση είναι το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί μία καρναβαλική παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα από το Σύλλογο Καρναβαλιστών της πόλης.

«Συμβαδίζοντας με το γενικότερο πνεύμα της κρίσης και της οικονομικής δυσπραγίας, αποφασίσαμε φέτος να κάνουμε πιο μετρημένα πράγματα. Θα στηριχτούμε στο δρώμενο ‘Γενίτσαροι και Μπούλες’. Να δώσουμε βάρος στην ιστορία και την παράδοση της πόλης» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Νάουσας Τάσος Καραμπατζός.

Στην Κοζάνη, όλο το βάρος θα πέσει στην αναβίωση του εθίμου των Φανών. Από την Τσικνοπέμπτη που θα ανάψει ο πρώτος Φανός, έως και την Κυριακή της Αποκριάς, που θα ανάψουν όλοι, θα πραγματοποιούνται εκδηλώσεις στην πόλη.

Σύμφωνα με τους αρμόδιους, θα γίνει η καρναβαλική παρέλαση και θα επιδιώξουν να «κόψουν» χρήματα από κάποιες χορηγίες προς τους πολιτιστικούς συλλόγους, που όμως δεν θα επηρεάσουν, όπως τονίζουν, την αποκριάτικη εικόνα που θα βγάλει η Κοζάνη προς τα έξω.

Επίσης, εξετάζεται -χωρίς να είναι κάτι επίσημο- το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθούν ορισμένες εκδηλώσεις.

Και στο δήμο Αλμωπίας, στην Πέλλα, προετοιμάζουν το «Καρατζοβίτικο καρναβάλι», με σκοπό να προσφέρουν κέφι, εκπλήξεις και διασκέδαση στους δημότες και τους επισκέπτες.

Η δημοτική αρχή ζητάει την ομαδική δουλειά και προσφορά των δημοτών καθώς και των καταστηματαρχών για να ανοίξει «πανιά» το φετινό καρναβάλι.

A. Καρυπίδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger