Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ο πειρατής γίνεται ευγενής και εθνικός ευεργέτης!

Σε χαλεπούς καιρούς, η ψυχολογία του κόσμου φτάνει στο ναδίρ. Η ψυχαγωγία έχει σκοπό να απαλύνει την απελπισία του κόσμου, τον πόνο ή το άγχος.

Ένα είδος ψυχαγωγίας είναι και οι ταινίες.Συνήθως λοιπόν, επιλέγονται θέματα που αφορούν πρόσωπα που έγιναν μεγάλοι και τρανοί αλλά που πέρασαν μεγάλα βάσανα. Έτσι, ..''βλέποντας έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης με τόσο μεγάλα βάσανα,το δικό σου πρόβλημα που δεν έχεις να πάρεις γάλα για το παιδί σου είναι μικρό'', υποστήριξε ο Γιάννης Σμαραγδής, ο δημιουργός του El Greco!!!

Τη φετινή χρονιά, ίσως το φθινόπωρο, θα δούμε τη νέα ταινία του κ. Σμαραγδή με θέμα ένα μεγάλο άνθρωπο που γνώρισε όμως πολλά βάσανα.Το θέμα της ταινίας είναι η πολυτάραχη ζωή ενός όχι και τόσο γνωστού εθνικού ευεργέτη, του Ι.Βαρβάκη, με τίτλο '' Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''.
Ο Σεμπάστιαν Κοχ ως «πειρατής» Ιωάννης Βαρβάκης, έτσι όπως τον ενσαρκώνει στη νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή «Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι».
Ο Σεμπάστιαν Κοχ στο ρόλο του Ι.Βαρβάκη

                         

Ήδη, το ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Ι.Βαρβάκη, που προβλήθηκε στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης ''Εικόνες του 21ου αι'' είχε μεγάλη επιτυχία.
Ο Βαρβάκης ξεκίνησε ως ...............πειρατής! Δρούσε στο Αιγαίο και  έζησε μια πολυτάραχη , θυελλώδη, και άκρως ενδιαφέρουσα ζωή.
Στην ταινία το ρόλο του ευεργέτη θα παίξει ο Γερμανός ηθοποιός Σεμπάστιαν Κοχ, που λέει για το ρόλο του ''Ο Βαρβάκης έχει κάτι να πει στους ανθρώπους σήμερα, γιατί καταλαβαίνει ότι το χρήμα δεν είναι το παν. Πιστεύει ότι έχει πάρει λάθος δρόμο, αρχίζει την εσωτερική αναζήτηση και αντιλαμβάνεται τι σημαίνει ζωή''!!!

Αυτή η ζωή του ξεκίνησε στα ψαρά με τη γέννησή του το 1745. Η πρώτη του δουλειά ήταν πλοιοκτήτης που λεηλατούσε το Αιγαίο. Τίμησε και με το παραπάνω το παρατσούκλι που του έδωσαν οι συντοπίτες του, γιατί βαρβάκι είναι ένα αρπαχτικό πουλί!
Το 1770 κατετάγη εθελοντής στο ρωσικό ναυτικό, όπου υπό τη διοίκηση του ναυάρχου Ορλόφ έλαβε μέρος στο ρωσικό σχέδιο για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό.
Μετά την υπηρεσία του στο ρωσικό ναυτικό ο Βαρβάκης έκανε εμπόριο ως ναυτικός υπό ρωσική σημαία.
Στον Βόσπορο συνελήφθη από τους Τούρκους και φυλακίστηκε στα χειρότερα μπουντρούμια της Πόλης. Δραπέτευσε και κατέφυγε στη Ρωσία. Εφτασε περπατώντας (!) στην Οδησσό, πόλη που έμελλε να εξελιχθεί σε σπουδαίο κόμβο των Ελλήνων της Διασποράς.

Η βαθιά επιθυμία του να συναντήσει την Αικατερίνη την Μεγάλη τον ώθησε να ξεκινήσει το μεγάλο ταξίδι του προς την Αγία Πετρούπολη. Τα κατάφερε. Γοήτευσε την αυτοκράτειρα, έγινε προστατευόμενός της. Του προτάθηκε να εγκατασταθεί στο Αστραχάν, όπου το όνομά του, Ιβάν Αντρέιβιτς Βαρβάτσι, συζητείται ακόμη.Παντού ακούγεται το όνομά του: Καμπαναριό Βαρβάκη, Διώρυγα Βαρβάκη, Κανάλι Βαρβάτσι, εκκλησία Βαρβάκη... 
Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κασπία Θάλασσα, ο Ιωάννης Βαρβάκης ασχολήθηκε με την αλιεία και κατόρθωσε να γίνει ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Ευρώπης. Ο λόγος ήταν το χαβιάρι, ο λαϊκός και ως τότε περιφρονημένος τοπικός μεζές. Όταν το δοκίμασε, αντιλήφθηκε αμέσως πόσο περιζήτητο θα μπορούσε να γίνει αυτό το έδεσμα. Το πρόβλημα που έπρεπε να λύσει ήταν η συσκευασία για τη μεταφορά του. Ως τότε το χαβιάρι συντηρούνταν σε σπηλιές, σε σταθερή θερμοκρασία 5-7 βαθμών Κελσίου (η λέξη χαβιάρι προέρχεται από την αγγλική «cave», που σημαίνει σπηλιά).

Η μεταφορά του δεν μπορούσε να γίνει πέραν των μηνών του χειμώνα, γιατί χαλούσε. Ο Βαρβάκης ανακάλυψε την ιδανική συσκευασία: βαρελάκια από ξύλο φλαμουριάς (το οποίο είναι μη πορώδες), μέσα στα οποία τοποθετούσε ένα βότανο που ποτέ δεν αποκάλυψε ποιο ήταν. Κάπως έτσι το χαβιάρι ταξίδεψε στον κόσμο.
Η Μ.Αικατερίνη, όταν έμαθε για την ανακάλυψή του, παραχώρησε στο Βαρβάκη την παγκόσμια διανομή του.
Απόκτησε τίτλους και περιουσία...Παντού τον λατρεύουν κυρίως στο Αστραχάν και μάλιστα γιατί ήταν ένας σοσιαλιστής πριν καν υπάρξει ο σοσιαλισμός. Ο λόγος ήταν επειδή αρνήθηκε να πάρει δουλοπάροικους στη δούλεψή του, αν και είχε το δικαίωμα καθότι ευγενής, και ζήτησε να γίνουν συνεταιρισμοί για να δουλέψει ο κόσμος!!!

Γνώρισε μάλιστα και τον Καποδίστρια και συμμετείχε στην τρίτη βαθμίδα της Φιλικής Εταιρείας και ποτέ δεν χρησιμοποίησε ψευδώνυμο.

Το 1815 μετακόμισε στην πόλη Τανγκαρόγκ με πρόσχημα λόγους υγείας. Στην πραγματικότητα μπορούσε να διευθύνει από εκεί καλύτερα τη μεταφορά των όπλων προς την Ελλάδα, γιατί από το Αστραχάν δεν είχε την κατάλληλη πρόσβαση. Εκεί έχτισε το σχολείο στο οποίο αργότερα θα μαθήτευε ο Αντον Τσέχοφ. Εκεί όμως άρχισαν και τα μεγάλα προβλήματα της ζωής του. 
από τα γυρίσματα της ταινίας


Οι σχέσεις του με την κόρη του ποτέ δεν ήταν καλές, ενώ ο γιος του αποστρατεύτηκε για ψυχικούς λόγους, ως διοικητής λιμενικού.

Το 1824 επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου τον υποδέχθηκαν ως σωτήρα. Όχι για πολύ. Όταν ξεκίνησε ο εμφύλιος διχασμός μετά την προσωρινή κυβέρνηση του Ναυπλίου, ο Βαρβάκης προσπάθησε να επιφέρει συμφιλίωση αλλά κανένας δεν τον δέχτηκε, εκτός από τον Κολοκοτρώνη. Ο Ιωάννης Βαρβάκης πρόσφερε πάρα πολλά στον Αγώνα πριν και κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Αρχικά βοήθησε με πάρα πολλούς τρόπους τις ελληνικές κοινότητες στη Ρωσία και ιδιαίτερα την κοινότητα της πόλης που έμενε. Ο Βαρβάκης με έξοδα δικά του εξόπλισε τους ομογενείς που πολεμούσαν με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη.
Επίσης μέσω του Πατριαρχείου κατάφερε να εξαγοράσει πάρα πολλούς Έλληνες αιχμαλώτους. Ο Βαρβάκης πάνω απ' όλα βοήθησε τον αγώνα των Ψαριανών, των συμπατριωτών του. Έστειλε τρόφιμα και διάφορα άλλα εφόδια. Μετά την καταστροφή των Ψαρών, το 1824, ήρθε στην Ελλάδα, για να βοηθήσει με κάθε μέσο τους πρόσφυγες.
Πέθανε στη Ζάκυνθο το 1825. Άφησε με διαθήκη 1.000.000 ρούβλια κληροδότημα για την ίδρυση του Βαρβακείου Λυκείου, και το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας του στο ελληνικό Δημόσιο για κοινωφελείς σκοπούς. Κατέθεσε τα χρήματα που χρειάστηκαν για την ανέγερσή του σε ρωσική τράπεζα.

Με δική του δωρεά φτιάχτηκε και η κεντρική αγορά που έχει το όνομά του.Επίσης χρηματοδότησε την ανέγερση διδακτηρίου στη Σινασό, την παλιά Ναζιανζό, πατρίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου.
Αυτήν την πραγματική ιστορία της ζωής του Ι.Βαρβάκη που επιγραμματικά αναφέρω εδώ θα δούμε στην ταινία ''Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι''!
Τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στα ψαρά, στην Κωνσταντινούπολη, στην Αγία Πετρούπολη, στην Αίγινα, στην Πύλο,στην Κρήτη και φυσικά και στο Αστραχάν.
Μια ζωή σαν μυθιστόρημα ήταν η ζωή του Βαρβάκη...Με τα καλά της και τα άσχημά της. Με τις επιτυχίες της και τις αποτυχίες της....Με ευτυχισμένες στιγμές αλλά και δυστυχία....Με πλούτη αλλά και κινδύνους....Μέσα στον πόλεμο που σφυρηλατεί χαρακτήρες, στη ξενιτιά αλλά και στην πατρίδα που ανέδειξε μεγάλους άντρες αλλά και ...........εφιάλτες!!
πηγές! wikipedia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger