Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Τα αιτήματα των δημάρχων της Θεσσαλίας

alt
Συναντήθηκαν σήμερα στη Νίκαια Λάρισας, έδρα του δήμου Κιλελέρ, οι δήμαρχοι της Θεσσαλίας για τη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Θεσσαλίας.
Στη συνεδρίαση εγκρίθηκε ψήφισμα με τις θέσεις και τις διεκδικήσεις της ΠΕΔ Θεσσαλίας ενόψει του συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που θα πραγματοποιηθεί στην Κομοτηνή στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012.
Στο πλαίσιο της συνεδρίασης τελέστηκε και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της ΠΕΔ Θεσσαλίας από τον πρόεδρό της και δήμαρχο Κιλελέρ, κ. Ρίζο Κομήτσα, ενώ ακολούθησε κοινή συνεδρίαση με τους δημάρχους της Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους της ΠΕΔ στη Γ.Σ. της ΚΕΔΕ για τα θέματα που θα συζητηθούν στο συνέδριο της Κομοτηνής. Να σημειωθεί ότι το παρόν στη συνεδρίαση έδωσε και ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, κ. Κώστας Αγοραστός, ο οποίος στο σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και στη διαδικασία σύστασης της Αναπτυξιακής Εταιρίας Θεσσαλίας.
Στο ψήφισμα της ΠΕΔ Θεσσαλίας αναφέρονται τα εξής:
Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Θεσσαλίας
Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Θεσσαλίας, αφού συζήτησε για τα θεσμικά αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα Οικονομικά των ΟΤΑ και τον κοινωνικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης μέσα στην τρέχουσα συγκυρία της οικονομικής κρίσης, αποφάσισε:
1. Ζητά από την κυβέρνηση να συμπεριληφθούν στο επικείμενο νομοσχέδιο για την Τ.Α. όλα τα θεσμικά αιτήματα των Δήμων που αφορούν: τη μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και τη διασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος των ΟΤΑ θα είναι έλεγχος νομιμότητας και όχι σκοπιμότητας, όπως, άλλωστε, επιτάσσει και το Σύνταγμα.
2. Ζητά τη μέχρι κεραίας τήρηση τουλάχιστον των συμφωνηθέντων μεταξύ της ΚΕΔΕ και του Υπουργού Οικονομικών για τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ το 2012, χωρίς καμιά, απολύτως, νέα περικοπή.
Διεκδικούμε, επίσης, την ταχεία απόδοση όλων των παρακρατηθέντων, κατά τα προηγούμενα έτη, πόρων της Αυτοδιοίκησης. Ζητούμε αναμόρφωση του τρόπου υπολογισμού κομίστρων για τη μεταφορά των μαθητών για να βρεθεί επιτέλους λύση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Δηλώνουμε ότι καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να προχωρήσει τάχιστα η ρύθμιση για τα χρέη παλαιοτέρων ετών των Δήμων, καθώς και η άμεση απόδοση δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων, ώστε να αποφευχθεί η οικονομική ασφυξία της Αυτοδιοίκησης.
Επίσης, η ΠΕΔΘ επαναλαμβάνει την πάγια θέση των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι δεν νοείται μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Τ.Α., χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων. Εφόσον, οι Δήμοι αναλαμβάνουν, πλέον, κοινωνικές παροχές και υποχρεώσεις του κράτους προς τους πολίτες, είναι αυτονόητο ότι έχουν κόστος, το οποίο υποχρεούται να καλύπτει η κρατική χρηματοδότηση με θεσμοθετημένες διαδικασίες.
Επίσης, να προστατευθούν ιδιαίτερα οι μικροί ορεινοί και νησιωτικοί Δήμοι από οριζόντια γενικευμένα μέτρα αποχώρησης προσωπικού όπως η εφεδρεία, και να διασφαλιστεί η λειτουργία τους με το ελάχιστο απαραίτητα προσωπικό.
3. Η Γ.Σ. της ΠΕΔΘ εκτιμά ότι μέσα στις πρωτόγνωρες για τη χώρα μας συνθήκες με τα επώδυνα οικονομικά μέτρα σε βάρος των πολιτών και της υψηλότατης ανεργίας, ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης καθίσταται ακόμη σημαντικότερος. Οι Δήμοι θα προσπαθήσουν να υπερβούν τις δυνατότητές τους και σε συνεργασία με όλους τους κοινωνικούς φορείς να συγκροτήσουν ένα δίκτυο αλληλεγγύης ικανό να στηρίξει τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και τους αδύναμους και ανήμπορους πολίτες. Για το λόγο αυτό η ΠΕΔΘ απαιτεί από την κεντρική εξουσία να διευκολύνει την άρση γραφειοκρατικών περιορισμών στην κοινωνική δράση των ΟΤΑ.
Συγκεκριμένα η ΠΕΔΘ ζητά:
Α) Να γίνει, πρώτιστα, κατανοητό ότι είναι απαράδεκτη η σύνδεση του Ειδικού Τέλους Ακινήτων με τους λογαριασμούς της Δ.Ε.Η. Επιπρόσθετα, να εξαιρεθούν από την υποχρέωση καταβολής του τέλους όλοι οι άνεργοι, οι πολύτεκνοι, τα άτομα με αναπηρία και ειδικές ανάγκες, οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι με εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν το αφορολόγητο όριο, καθώς και οι δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.
Β) Σεβασμό του κατώτερου μισθού και των δώρων στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων που πλήττονται, μεταξύ άλλων, και από τις διαδοχικές μειώσεις των επικουρικών συντάξεων.
alt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger