Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

O Θαν. Νάκος για το Ν/Σ διαμονής των αλλοδαπών

Μίλησε για «διαρκή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών»

Στην τοποθέτησή του ο κ. Θανάσης Νάκος, Βουλευτής Μαγνησίας και Εισηγητής της Ν.Δ κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης του Σχεδίου Νόμου: «Αναδιοργάνωση του συστήματος αδειοδότησης για τη διαμονή αλλοδαπών στη χώρα υπό όρους αυξημένης ασφάλειας, ρυθμίσεις θεμάτων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών», κατήγγειλε, μεταξύ άλλων, ότι «η διάταξη με την οποία μειώνονται τα χρόνια που μπορεί να βρίσκεται κάποιος λαθρομετανάστης στη χώρα προκειμένου να λάβει άδεια διαμονής για εξαιρετικούς λόγους από δώδεκα σε δέκα χρόνια αποτελεί μία «διαρκή μαζική νομιμοποίηση παράνομων μεταναστών».

Όπως είπε, «από το ίδιο βήμα της Βουλής είχαμε επισημάνει τον περασμένο Ιανουάριο που εισήχθη η διάταξη, ότι τα 12 χρόνια για την χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους σε λαθρομετανάστες είναι εντελώς προσχηματικά και είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα θα τα μειώσετε.

Ήδη σήμερα τα μειώνετε σε δέκα, προφανώς για να τακτοποιηθούν και οι λαθρομετανάστες της Υπατείας και τολμώ να προβλέψω ότι εάν συνεχίσετε να είστε στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες, πάλι θα συζητάμε εδώ μία νέα πιο χαλαρή και υποχωρητική στα κύματα λαθρομετανάστευσης δική σας διάταξη».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «σήμερα, που το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης έχει ξεπεράσει κάθε όριο, (…) σήμερα, που η χώρα περισσότερο από ποτέ άλλοτε, έχει ανάγκη από μία ρεαλιστική και εφαρμόσιμη μεταναστευτική πολιτική, η κυβέρνηση παρουσιάζει με μεγάλη καθυστέρηση ένα ακόμη αποσπασματικό σχέδιο νόμου, που δεν είναι άμεσα εφαρμόσιμο, μια που για την εφαρμογή του απαιτούνται μία σειρά από ενέργειες και υπουργικές αποφάσεις και το κυριότερο περιλαμβάνει διατάξεις που αφήνουν την «πόρτα ανοικτή» για μαζικές νομιμοποιήσεις λαθρομεταναστών».

Επιπλέον ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τόνισε ότι «το νομοσχέδιο δεν απαντά και σε ένα άλλο καίριο ζήτημα, αυτό της έκδοσης και εκτύπωσης του αυτοτελούς εγγράφου». Όπως είπε, «δεν υπάρχει καμία αναφορά, στην υπηρεσία –εάν τελικά είναι δημόσια υπηρεσία– που θα τυπώνει και θα εκδίδει την κάρτα της άδειας διαμονής.

Εδώ και μήνες δημιουργούνται ερωτηματικά, πολλά σχόλια ακούγονται και τελικά το νομοσχέδιο, που υλοποιεί την έκδοση του αυτοτελούς εγγράφου, δεν κάνει καμία νύξη για το πού και πώς θα εκτυπώνεται αυτό και κυρίως για το κόστος αυτής της υπηρεσίας τόσο για τους μετανάστες όσο και για την Πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger