Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΕΛΟ ΣΗΜΕΡΑ

Οι Μουτσούνες της Σκοπέλου


Ο μεταμφιεσμένος έχει τη δική του ξεχωριστή ονομασία και στο σκοπελίτικο νησί που ακούει στο όνομα Μουτσούνα. Οι Μουτσούνες τριγυρνούν στις γειτονιές, μπαίνουν στα σπίτια και ενίοτε αυτοσχεδιάζουν στους δρόμους θεατρικές παραστάσεις και σκετσάκια, όπου σατιρίζουν γεγονότα και χαρακτήρες της καθημερινής ζωής ή μιμούνται με περιπαικτική διάθεση φίλους και γείτονες.

Τις πιο φροντισμένες και αριστοκρατικές ενδυμασίες τις φορούν οι Μπράμδες, οι οποίοι τραγουδούν το επικό τραγούδι της Βλάχας. Φορούν μαντίλια καλής ποιότητας, τοπικές ενδυμασίες και ασημένια τσαπράζια. Οι Μπράμδες μαζεύονται την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς στις πλατείες της Παναγίας Παπαμελετίου, στον Αϊ-Γιάννη, στο Μύλο, στο Γυφτόρεμα και στο Χριστό τραγουδούν και χορεύουν, ενώ οι νοικοκύρηδες τούς κερνούν ρυζόγαλο, γαλακτομπούρεκο και κρασί.

Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και το παραδοσιακό έθιμο της τράτας, όπου οι μασκαράδες σκαρώνουν με καλάμια ένα καΐκι, την τράτα, και περνάνε από τις γειτονιές αυτοσχεδιάζοντας με τραγούδια και πειράγματα. Το μπουλούκι, που ακολουθεί την τράτα με τους “τραταραίους”, αποτελείται από μασκαρεμένους που τους κερνούν ρυζόγαλο οι νοικοκυρές, ενώ το σούρουπο η πομπή καταλήγει στην παραλία όπου φουντάρουν την τράτα στη θάλασσα. Η αναβίωση του εθίμου αναπαριστά το χρονικό των πειρατών στις αιγαιοπελαγίτικες θάλασσες που αποτελούσαν τον φόβο και τον τρόμο των κατοίκων.
http://www.tanea.gr/diakopes/?aid=4504567 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger