Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΠΙΒΑΛΛΕΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ… ΑΛΛΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ

 

Με αυτοκίνητο ή με πλοίο;
 
Της Νατάσας Πολυγένη


 
Η πολυπόθητη –για πολλούς- ώρα των διακοπών έφτασε. Παρά την κακή οικονομική κατάσταση που επικρατεί σε όλη τη χώρα, αρκετοί είναι αυτοί που φέτος θα κάνουν τις διακοπές τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Οι πετσοκομμένοι μισθοί, επιδόματα και συντάξεις μπορεί να επιβάλλουν περιορισμούς αλλά η επιθυμία για ξεκούραση και χαλάρωση πλάι στο κύμα υπερτερεί. Η επιλογή προορισμού με σκοπό να μειωθεί αισθητά το κόστος αλλά και η απάντηση στο ερώτημα «αυτοκίνητο ή πλοίο» είναι τα δύο βασικά ζητήματα που καλούνται να λύσουν πριν κλείσουν οριστικά τις βαλίτσες τους.
Από ό,τι φαίνεται, φέτος οι διακοπές σε περιοχές προσβάσιμες με το αυτοκίνητο είναι η απάντηση των Ελλήνων στις αυξήσεις των τιμών στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Πολλοί παραθεριστές θα επιλέξουν να κάνουν φέτος τα καλοκαιρινά τους μπάνια χωρίς να χρειαστεί να μπουν στο πλοίο. Βέβαια, έχουν να αντιμετωπίσουν το σημαντικό έξοδο της βενζίνης το οποίο όμως κανείς δεν μπορεί να αποφύγει.
Για τους οπαδούς των νησιών, η οικονομική κρίση προσφέρει ευκαιρίες ιδιαίτερα στους προνοητικούς. Πλέον μέσω του διαδικτύου μπορεί να κλείσει κανείς φθηνά ακτοπλοϊκά ή αεροπορικά εισιτήρια εάν δεν το αφήσει για την τελευταία στιγμή. Για παράδειγμα η Ρόδος που θεωρείται ένας από τους ακριβότερους προορισμούς, στοιχίζει σε μια τετραμελή οικογένεια με αυτοκίνητο περίπου 500 ευρώ μετ’ επιστροφής, ενώ η Σαντορίνη δεν ξεπερνά τα 400. Με μια καλή έρευνα -και έγκαιρη κράτηση φυσικά- μπορούν να βρεθούν και οικονομικά δωμάτια και ξενοδοχεία.
Όσοι επιλέξουν να ταξιδέψουν οδικώς σαφώς θα πληρώσουν λιγότερα αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνούν το «αλμυρό» κόστος των καυσίμων και των διοδίων. Η σωστή ενημέρωση και η σύγκριση τιμών είναι τα κλειδιά για οικονομικές καλοκαιρινές μετακινήσεις. Όλα πάντως δείχνουν ότι είναι θέμα έγκαιρου προγραμματισμού, διαφορετικά οι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής θα κοστίσουν. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραθεριστές είναι ότι ο Αύγουστος είναι απαγορευμένος μήνας για διακοπές αφού τα πάντα ακριβαίνουν. Και αυτό είναι κάτι που ούτε η οικονομική κρίση θα αλλάξει.
«STAYCATION» Ο ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΣ ΤΡΟΠΟΣ
Για μια μεγάλη μερίδα κόσμου οι διακοπές σε κάποιο νησί φαντάζουν άπιαστο όνειρο. Η ανάγκη όμως για φόρτιση των μπαταριών και ξεκούραση παραμένει. Έτσι «εφευρέθηκε» ένα νέος είδος διακοπών το «staycation», δηλαδή διακοπές στο σπίτι λόγω οικονομικής κρίσης. Ο νεολογισμός αυτός (από τις λέξεις "stay" που σημαίνει "μένω" και "cation" από το "vacation" που σημαίνει "διακοπές") και η τάση που περιγράφει δημιουργήθηκε στις ΗΠΑ, αλλά γρήγορα εξαπλώθηκε.
Αρχικά ο υποψήφιος «παραθεριστής» θα πρέπει να δει τα θετικά του να περάσει την άδειά του στο σπίτι. Πρώτον απαλλάσσεται από βαλίτσες, λιμάνια, αεροδρόμια και συνωστισμό στις παραλίες. Η μόνη του μέριμνα είναι να διαμορφώσει το σπίτι κατάλληλα ώστε οι διακοπές να γίνουν όσο το δυνατόν πιο ευχάριστες. Αυτό σημαίνει απενεργοποίηση τηλεόρασης και ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι διακοπές είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να διαβάσει κανείς ένα καλό βιβλίο. Απαραίτητο συστατικό των διακοπών είναι και ο ύπνος, ώστε να έρθει με τη σειρά της και η ξεκούραση. Άλλωστε αυτό σημαίνει διακοπές. Ο κήπος ή μια φροντισμένη βεράντα μπορεί να κάνουν τα πράγματα ακόμη καλύτερα και δίνουν ένα τόνο εξοχής. Επιπλέον, για τις δύσκολες ώρες υπάρχει και η επιλογή της πισίνας με μικρό αντίτιμο. Τα βράδια δροσερά κοκτέιλ και μπάρμπεκιου στη βεράντα με φίλους ή την οικογένεια θα δώσουν ένα ξεχωριστό τόνο στην καθημερινότητα. Μπορεί το σπίτι να μην είναι νησί, είναι όμως το λιμάνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger