Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

Με άδεια αποθήκης έχτιζαν ξενοδοχεία! στην ΣΚΟΠΕΛΟ !

Με άδεια αποθήκης έχτιζαν ξενοδοχεία!
Πρόστιμα «μαμούθ» από το ΙΚΑ σε Σκόπελο και Αλόννησο. «Παράδεισος» οικοδομικών αυθαιρεσιών κυρίως σε ξενοδοχειακές μονάδες, με το ΙΚΑ να χάνει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Μόνο τον τελευταίο μήνα μετά από επισταμένους ελέγχους του Τμήματος Ελεγκτών του ΙΚΑ από τη Νομαρχιακή Μονάδα του Βόλου επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 1,3 εκ. ευρώ.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ
Ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της κεντρικής διοίκησης η οποία έχει ζητήσει να «πέσουν κεφάλια» και να μην υπάρξει ατιμωρησία σε κανέναν, ελεγκτής του ΙΚΑ Βόλου σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ έχει σχεδόν «εγκατασταθεί» στα δυο νησιά όπου μαζί με τους συναδέλφους του από τα περιφερειακά υποκαταστήματα της περιοχής πραγματοποιούν εξονυχιστικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις των δύο νησιών.
Τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα τσουχτερά καθώς στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκαν «πράματα και θάματα». Με οικοδομικές άδειες για 70, 80 και 100 τετραγωνικά έχουν ανεγερθεί ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα, ενώ σε άλλη περίπτωση τουριστική μονάδα που είχε δικαίωμα ανέγερσης με συντελεστή δόμησης για μέχρι 3.500 τετραγωνικά, επεκτάθηκε στο διπλάσιο…
Καταγγελίες στο γραφείο
Πρωθυπουργού
Πολλές καταγγελίες θα πρέπει να επισημανθεί για αυτές τις τερατώδεις αυθαιρεσίες έχουν φτάσει μέχρι το Γραφείο του Πρωθυπουργού, καθώς επίσης και στο Συνήγορο του Πολίτη και στους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης, μιας και πρόκειται για «παρατυπίες» που βγάζουν μάτι και για τις οποίες αρμόδιες υπηρεσίες όπως π.χ. η Πολεοδομία, σύμφωνα με μαρτυρίες υπηρεσιακών παραγόντων του ΙΚΑ, φέρεται να βεβαίωσε πρόστιμα μόνο για πασσάλους και περιφράξεις.
«Ορισμένοι ασελγούν χρόνια τώρα εις βάρος του ΙΚΑ και ενώ η εισφοροδιαφυγή οργιάζει και στη Μαγνησία. Τα ψέματα τελείωσαν. Έχουμε το πράσινο φως από την κεντρική διοίκηση, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να χαριστούμε σε κανέναν, όσο ψηλά και εάν βρίσκεται» σημειώνουν με νόημα υπάλληλοι που κάνουν χρέη ελεγκτών και με αυτά που έχουν διαπιστώσει το τελευταίο διάστημα φρίττουν φυσικά.
Ενδεικτικό εξάλλου των αυθαιρεσιών είναι το γεγονός ότι μέσα σε ένα περίπου μήνα βεβαιώθηκαν πρόστιμα ύψους 1,3 εκ. ευρώ και ενόσω ακόμη οι έλεγχοι βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
Αυθαιρεσίες ωστόσο εκτός από τον τομέα των οικοδομικών ενσήμων, που φυσικά ποτέ δεν πληρώθηκαν στο ΙΚΑ, καταγράφονται πολλές και σε ό,τι αφορά τη μαύρη εργασία. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις που αναφέρονται τόσο σε Σκόπελο, όσο και σε Αλόννησο, ξενοδοχειακών μονάδων αλλά και μικρότερων τουριστικών καταλυμάτων που δεν ασφαλίζουν καθόλου το προσωπικό τους.
Σε μία περίπτωση μάλιστα που ελέγχτηκε ο εργοδότης, μόλις αντιλήφθηκε τον έλεγχο του κλιμακίου, ξεκίνησε εκείνη την ώρα (εκ των υστέρων δηλαδή) να καταγράφει το βιβλίο προσωπικού, χωρίς όμως να υπολογίσει σωστά όλους τους υπαλλήλους του για τους οποίους αφού «ανακαλύφθηκαν» στην πορεία, κόπηκε ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για πρόστιμο.
Η διαδικασία προβλέπει ότι με τη βεβαίωση του προστίμου ο εργοδότης έχει δικαίωμα να προσφύγει στην αρμόδια τοπική Επιτροπή ή το Πρωτοδικείο υποβάλλοντας ένσταση είτε ζητώντας τη μείωση του προστίμου με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία είτε ζητώντας την απαλλαγή του.
Και στις δύο περιπτώσεις όπως τονίζουν οι υπάλληλοι του ΙΚΑ η διαδικασία είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και είναι και αυτός ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο οι υπηρεσίες του ΙΚΑ δυσκολεύονται να εισπράξουν εγκαίρως τα πρόστιμα. Υπολογίζεται μάλιστα ότι από τη στιγμή που θα βεβαιωθεί το πρόστιμο από τον ελεγκτή, η Τοπική Επιτροπή του ΙΚΑ θα ασχοληθεί με το θέμα σε διάστημα δύο χρόνων!!!
Εισφοροδιαφυγή στο «κόκκινο»
Οι βεβαιωμένες παραβάσεις εισφοροδιαφυγής στο Νομό Μαγνησίας ξεπερνούν τα 45 εκ. ευρώ. Η αδυναμία ωστόσο του ΙΚΑ Βόλου να προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους για την πάταξη της μαύρης εργασίας, είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτή. Για να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες θα έπρεπε με τους ελέγχους να επιφορτιστούν τουλάχιστον 30 ελεγκτές, όταν στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή την ίδια δουλειά κάνουν μόνο 9 ελεγκτές που ωστόσο δεν επαρκούν ώστε να ελεγχθούν όλες οι κοινές επιχειρήσεις στο Νομό Μαγνησίας και να αντιμετωπιστεί το μεγάλο μέγεθος της εισφοροδιαφυγής στα βεβαιωθέντα χρέη, τα οποία δεν έχουν εισπραχτεί.
Ορισμένες βέβαια επιχειρήσεις προσέρχονται και κάνουν ρυθμίσεις, τις περισσότερες φορές όμως αδυνατούν να είναι συνεπείς μέχρι τέλους ώστε το ΙΚΑ να εισπράξει τις οφειλές.
Μαύρη εργασία κυρίως καταγράφεται σε βιοτεχνίες, συνεργεία αλλά και σε εποχικές επιχειρήσεις τους θερινούς μήνες στον κλάδο του επισιτισμού και των ξενοδοχοϋπαλλήλων στις Σποράδες και το Πήλιο, αλλά και στον κλάδο των οικοδομών.
Το θέμα έχει απασχολήσει επανειλημμένως τη Διοίκηση του ΙΚΑ, που αναγνωρίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται αφενός στην έλλειψη συνολικού συστήματος μηχανοργάνωσης και αφετέρου στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού προκειμένου να καλυφθούν όλες οι ανάγκες.
http://www.taxydromos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger