Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ετοιμάζει νέο σφυροκόπημα στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο επί τάπητος όλη η αντιλαϊκή φαρέτρα

Τα αντιλαϊκά μέτρα πρέπει να βρουν εμπόδια στη λαϊκή πάλη
ΚΟΥΚΟΣ
Νέα χτυπήματα στο πλαίσιο του διαρκούς σφυροκοπήματος του λαού ετοιμάζει η κυβέρνηση μέσα στον Αύγουστο προετοιμάζοντας το έδαφος για την κλιμάκωση της αντιδραστικής της επέλασης το φθινόπωρο. Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Αυγούστου, έτσι όπως καθορίζονται από το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» και τους εφαρμοστικούς νόμους θα μετατρέψουν σε κόλαση τη ζωή των λαϊκών νοικοκυριών.Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης μέχρι το τέλος Αυγούστου, όπως τις οριοθέτησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θέτοντας 47 συγκεκριμένους στόχους για το σύνολο των υπουργείων, αποτελούν την ταχεία υλοποίηση των βαθιά αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» που διαλύουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εκποιούν τη δημόσια περιουσία στους μονοπωλιακούς ομίλους. Δρομολογούν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω της συγχώνευσης και κατάργησης δημόσιων οργανισμών. Φέρνουν νέα φορολογικά βάρη στις πλάτες του λαού και στον αντίποδα νέα φορολογικά προνόμια στο κεφάλαιο. Οδηγούν στην παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της Ανώτατης Εκπαίδευσης με την ψήφιση του νέου αντιδραστικού νόμου - πλαισίου για τα ΑΕΙ.
Με αμείωτους ρυθμούς η αντιλαϊκή επέλαση
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση και σε μια προσπάθεια να καλλιεργήσει ψευδαισθήσεις στα λαϊκά στρώματα, που τα φορτώνει με νέα βάρη, επιχειρεί να «χρυσώσει» το χάπι λανσάροντας ψευδεπίγραφα προγράμματα δήθεν για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο για να συζητήσει το θέμα της «ανεργίας», αλλά, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, πρώτο θέμα στην ατζέντα είναι η θέσπιση «εισοδηματικών κριτηρίων» για τη χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας, που θα σηματοδοτήσει το «τσεκούρωμά» τους για χιλιάδες δικαιούχους!
Στο αυριανό υπουργικό συμβούλιο θα τεθούν επί τάπητος οι αντιλαϊκές ανατροπές και μέτρα (ήδη ορισμένα μπήκαν σε εφαρμογή) που έχει θέσει στόχο η κυβέρνηση να υλοποιηθούν μέχρι το τέλος Αυγούστου. Συγκεκριμένα:
1) Φορολογικό. Από χτες τέθηκε σε εφαρμογή η κατάργηση του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ και ξεκίνησε η αποστολή των «σημειωμάτων» της «έκτακτης εισφοράς» που επιβάλλεται για όλους τους εργαζόμενους. Παράλληλα, έρχονται νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, αυξάνονται οι ειδικοί φόροι στα τσιγάρα, αυξάνονται τα τέλη στα ΙΧ, αρχίζει η σταδιακή κατάργηση του μειωμένου φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, μπαίνει ειδικός φόρος στο φυσικό αέριο κ.ά. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, ξεκίνησε χτες το «διάλογο» για το νέο φορολογικό πλαίσιο για την εύρεση «νέων φορολογικών πηγών», ώστε δήθεν να υπάρξει «φορολογική ελάφρυνση» και να «αρθούν οι αδικίες», που θα οδηγήσουν επί της ουσίας στην εναλλαγή μορφών φορολογίας που θα επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα. Στον αντίποδα η κυβέρνηση σχεδιάζει την παραπέρα μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου στο 15% από 20% που ισχύει σήμερα.
2) Μειώσεις μισθών. Ηδη από χτες εφαρμόζεται η αυξημένη παρακράτηση κατά 1% (από 4% σε 5%) υπέρ ανεργίας σε μισθωτούς και εργοδότες του ιδιωτικού τομέα (μοιράζεται ισομερώς από 0,5%) που θα οδηγήσει σε νέα μείωση μισθών. Ειδική εισφορά υπέρ των ανέργων ύψους 2% θεσπίζεται επίσης στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Μέσα στον Αύγουστο θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για το «ενιαίο μισθολόγιο» στο δημόσιο τομέα, που σε συνδυασμό με την περικοπή πλήθους επιδομάτων θα οδηγήσει στη δραστική μείωση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.
3) Κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών - Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Μέσα στη βδομάδα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, θα πραγματοποιήσει διαδοχικές συναντήσεις με υπουργούς ώστε να υπάρξουν οι τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο δημόσιων Οργανισμών και τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρίσκονται 40 φορείς του Δημοσίου, αλλά το βάρος ρίχνεται στους 11 μεγάλους φορείς που απασχολούν 7.000 εργαζόμενους και είτε θα κλείσουν είτε θα συγχωνευτούν. Το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα» προβλέπει μαζικές απολύσεις και εργασιακή εφεδρεία. «Το πλεονάζον προσωπικό στο Δημόσιο είτε θα αποχωρήσει είτε θα μεταφερθεί σε εργασιακή εφεδρεία», σημειώνεται συγκεκριμένα στο «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».
4) Επικουρικές συντάξεις. Στο στόχαστρο της κυβέρνησης μπαίνουν όλες οι επικουρικές συντάξεις. Από 1η Σεπτέμβρη οι επικουρικές συντάξεις που ξεπερνούν τα 300 ευρώ θα περικοπούν από 3% μέχρι και 10%. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα θέσει ανώτατο όριο παροχών, έτσι ώστε καμία σύνταξη (κύρια και επικουρική) να μην ξεπερνά τον τελευταίο μισθό του συνταξιοδοτουμένου.
5) Ανώτατη Εκπαίδευση: Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο (ο νέος νόμος - πλαίσιο) για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, που θα οδηγήσει στο ολοκληρωτικό πέρασμα των ΑΕΙ στις επιχειρήσεις.
6) Εκποίηση δημόσιας περιουσίας: Μέσα στον Αύγουστο το αρμόδιο ταμείο αποκρατικοποιήσεων που θέσπισε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με πρώτα στη «λίστα» τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της χώρας, τον ΟΠΑΠ και τα κρατικά λαχεία με στόχο την «είσπραξη» 1,7 δισ. ευρώ μέχρι τέλος Σεπτέμβρη.
Κλιμακώνει την κρατική βία
Παράλληλα με την επιτάχυνση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων η κυβέρνηση, ενόψει και των κινητοποιήσεων των αυτοαπασχολούμενων στα ΤΑΞΙ, εξαπολύει μια επιχείρηση τρομοκράτησης με στόχο να στείλει μήνυμα αντιλαϊκής πυγμής απέναντι σε οποιονδήποτε αντιστέκεται στην επιβολή των βάρβαρων μέτρων. Η κυβέρνηση με την τρομοκρατική εγκύκλιο που καλεί τους περιφερειάρχες να προχωρήσουν σε αφαίρεση αδειών ταξί κλιμακώνει την κρατική βία με στόχο να ποινικοποιήσει συνολικά τους λαϊκούς αγώνες.
Σε αυτό το πλαίσιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλ. Μόσιαλος, με συνέντευξή του στο κρατικό ραδιόφωνο δήλωσε: «Αν συνεχισθούν οι κινητοποιήσεις, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να κοιτάξει το δημόσιο συμφέρον και θα το κάνει. (...) Δεν νοείται να μπλοκάρονται λιμάνια και αεροδρόμια ή και σιδηροδρομικές γραμμές εν μέσω της τουριστικής περιόδου. Δε νοείται να γίνονται αυτά τα πράγματα στη χώρα μας. Επομένως, ας αναλογιστούν τις ευθύνες τους, ας πάρουν τις αποφάσεις τους».
http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6376513 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger