Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Το άρωμα του Hollywood όμως παρέσυρε και τους ρυθμούς της Σκοπέλου. Μέχρι και σήμερα έχουν τελεστεί δέκα πολιτικοί γάμοι, ενώ πέρυσι 20.

Τριπλασιάστηκαν οι πολιτικοί γάμοι!
Παρελθόν αποτελεί για πολλούς, κυρίως νέους, το μυστήριο του γάμου. Μπορεί να παίρνουν μια μεγάλη απόφαση για τη ζωή τους, όμως η κρίση έχει επηρεάσει ακόμη και τις παραδόσεις, μιας και ο θρησκευτικός γάμος και όλα τα παρελκόμενά του… στοιχίζουν. Μάλλον έτσι σκέφτηκαν εκατοντάδες μελλόνυμφοι και προτίμησαν να καταθέσουν αιτήσεις για τέλεση πολιτικού γάμου. Στη Μαγνησία μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί στα ληξιαρχεία 426 αιτήσεις. Πέρυσι στο ίδιο διάστημα στην ίδια περιοχή είχαν τελεστεί μόλις 137 γάμοι(!), ενώ για φέτος αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μέχρι το τέλος του χρόνου. Σημαντικό στοιχείο είναι πως εκτός από τους κατοίκους της Μαγνησίας και τουρίστες κυρίως από την Αγγλία συνδυάζουν την τέλεση του γάμου τους με τις διακοπές τους!
Μπορεί ο θρησκευτικός γάμος στους ναούς να αποτελεί την παράδοση, όμως επειδή η παράδοση κοστίζει, πολλοί είναι εκείνοι και στη Μαγνησία, οι οποίοι επιλέγουν μεν να παντρευτούν, αλλά με πολιτικό γάμο και στο Δημαρχείο αντί στον Ναό της ενορίας τους.
Αναλυτικότερα, στο ληξιαρχείο Βόλου το 2008 εκδόθηκαν 306 άδειες γάμου και τελέστηκαν 96 στο Δημαρχείο της πόλης. Το 2009 εκδόθηκαν 368 άδειες, ενώ τελέστηκαν 124. Για το 2010 οι άδειες που εκδόθηκαν ήταν 379 και το 2011, από την αρχή του χρόνου έως και σήμερα έχουν κατατεθεί 203 αιτήσεις.
Σε ό,τι αφορά το ληξιαρχείο στη Ν. Ιωνία η τάση που παρουσιάζουν τόσο οι άδειες όσο και οι τελετές είναι σταθερά αυξητική.
Το 2007 εκδόθηκαν 142 άδειες και τελέστηκαν 78 πολιτικοί γάμοι, το 2008 εκδόθηκαν 162 άδειες και 87 γάμοι, ενώ το 2009 189 άδειες και 113 τελετές. Το 2010 κατατέθηκαν 173 αιτήσεις και τελέστηκαν 113 γάμοι, ενώ από την αρχή του χρόνου έως τώρα υπάρχουν 77 ενδιαφερόμενοι και έχουν τελεστεί 49 πολιτικοί γάμοι.
Στο Δήμο Αλμυρού το 2011 έχουν εκδοθεί 26 άδειες και έχουν τελεστεί 10 γάμοι, ενώ σύμφωνα με τους εργαζομένους στο ληξιαρχείο το ενδιαφέρον θα αυξηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, καθώς ακολουθεί την πορεία των προηγούμενων ετών που χαρακτηρίζονταν από πληθώρα πολιτικών γάμων.
Μικρότερο είναι το ενδιαφέρον των δημοτών του Δήμου Ζαγοράς - Μουρεσίου για τέλεση πολιτικού γάμου, μιας και από την αρχή του έτους έως και σήμερα έχουν τελεστεί μόλις δύο γάμοι.
Νούμερο ένα αιτία για την τέλεση πολιτικού γάμου στο Δήμο Ρήγα Φεραίου είναι η κρίση, όπως σημειώνουν εργαζόμενοι του Δήμου. Η αύξηση του ενδιαφέροντος είναι τεράστια και κυρίως από νέους ανθρώπους. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια η παράδοση υπερτερούσε, δεν ισχύει το ίδιο τουλάχιστον για τα τελευταία χρόνια μιας και η αύξηση για γάμο στο Δημαρχείο ξεπερνά το 50%.
Στο Δήμο Νοτίου Πηλίου ο θρησκευτικός γάμος υπερτερεί. Το 2011 πραγματοποιήθηκαν τρεις τελετές πολιτικών γάμων, ωστόσο φαίνεται πως στο μέλλον η κατάσταση πιθανότατα να ανατραπεί.
Γάμος α λα Mamma Mia
Διακοπές μετά γάμου! Την απόφαση να μεταβούν στο νησί του Παπαδιαμάντη, να περάσουν τις διακοπές τους αλλά και να παντρευτούν στο Μπούρτζι παίρνουν εκατοντάδες τουρίστες κυρίως βρετανικής καταγωγής.
Από την αρχή του έτους έως και σήμερα στο ληξιαρχείο Σκιάθου έχουν κατατεθεί 111 αιτήσεις τέλεσης πολιτικού γάμου, ενώ μέχρι στιγμής το μυστήριο έχει γίνει πράξη για 50 ζευγάρια.
Η ληξίαρχος σημείωσε πως μέχρι το τέλος του χρόνου υπολογίζεται πως θα τελεστούν σχεδόν 170 γάμοι, ενώ στο 80% αυτών πρωταγωνιστές θα είναι Βρετανοί τουρίστες.
Η υπόθεση της ταινίας Mamma Mia, οι μαγευτικές εικόνες του νησιού που προβλήθηκαν στο λευκό πανί και η μυρωδιά του Αιγαίου αποτελούν τις κύριες αιτίες για την τέλεση του μυστηρίου του γάμου στη Σκιάθο.
Το άρωμα του Hollywood όμως παρέσυρε και τους ρυθμούς της Σκοπέλου. Μέχρι και σήμερα έχουν τελεστεί δέκα πολιτικοί γάμοι, ενώ πέρυσι 20. Ο θρησκευτικός γάμος κρατάει μεν τα πρωτεία, ωστόσο στο ληξιαρχείο από τις αρχές του χρόνου έως και σήμερα πραγματοποιήθηκαν μόλις οχτώ.
Για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο έχουν εκδηλώσει την επιθυμία να παντρευτούν με πολιτικό γάμο επτά ζευγάρια και αναμένεται μέχρι το τέλος του χρόνου αλλά και τις επόμενες χρονιές σταθερή αύξηση του αριθμού των πολιτικών γάμων.
Την τελετή του Δημαρχείου όμως δεν τη συμμερίζονται οι περισσότεροι Σκοπελίτες, οι οποίοι προτιμούν τον θρησκευτικό γάμο και μάλιστα το χειμώνα, ενώ φαίνεται πως δεν στηρίζουν την άποψη «άφησα το γάμο… και πήγα για πουρνάρια» μιας και η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τον τουρισμό, ο οποίος ανθεί την καλοκαιρινή περίοδο και προτιμούν να εργαστούν τους θερινούς μήνες αντί να παντρευτούν.
Οι περιπτώσεις
των μελλόνυμφων
Για να τελέσει κάποιος ένα θρησκευτικό γάμο πρέπει να έχει ένα μεγάλο «κομπόδεμα», καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ το κόστος ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Το νυφικό, το γαμπριάτικο κοστούμι, η δεξίωση αλλά και όλα τα υπόλοιπα έξοδα που προκύπτουν, αποτελούν πλήγμα στην τσέπη των μελλόνυμφων. Για το λόγο αυτό κυρίως οι νέοι επιλέγουν να εισέλθουν εις γάμο κοινωνία στο Δημαρχείο, έτσι ώστε να μην δουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις -αν έχουν- άδειες. Άλλες αιτίες που οδηγούν στον πολιτικό γάμο είναι η λήψη δανείου, όμως και η μετάθεση ή μετάταξη του ενός εκ των δύο συζύγων εάν πρόκειται για δημόσιο υπάλληλο.
Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι ληξίαρχοι της Μαγνησίας ο κύριος όγκος των μελλονύμφων που επιλέγουν τον πολιτικό γάμο είναι νέοι ηλικίας έως 30 ετών, οι οποίοι δεν αντέχουν οικονομικά τον θρησκευτικό γάμο, τον οποίο όμως τελούν μετά από μερικά χρόνια.
Στη λίστα των υποψηφίων υπάρχουν και διαζευγμένοι, οι οποίοι επιθυμούν να νυμφευτούν γι’ ακόμη μια φορά, όμως επειδή η διαδικασία του θρησκευτικού γάμου τους είναι ήδη γνωστή, προτιμούν τον πολιτικό που τον θεωρούν και πιο «ήσυχο». Εντύπωση προκαλεί πως στους ενδιαφερομένους υπάρχουν ηλικιωμένοι, οι οποίοι παντρεύονται αλλοδαπές νεαρής ηλικίας και ομολογούν πως το πράττουν έτσι ώστε η σύζυγός τους να μπορέσει να παραμείνει νόμιμα στη χώρα.
Τη λίστα των ενδιαφερομένων συμπληρώνουν κι εκείνοι που εκ πεποιθήσεως στηρίζουν τον πολιτικό γάμο και δεν επιθυμούν να παντρευτούν στην εκκλησία.


Οι διαδικασίες
και το κόστος
Η διαδικασία για την έκδοση άδειας είναι πολύ απλή. Το ζευγάρι θα πρέπει να καταθέσει τρία παράβολα χαρτοσήμου τα οποία κοστίζουν 17.60 ευρώ στο ληξιαρχείο, το οποίο βρίσκεται στον τόπο διαμονής τους. Εάν ο τόπος διαμονής τους είναι διαφορετικός τότε πρέπει και οι δύο να καταθέσουν τα παράβολα στο ληξιαρχείο της περιοχής τους. Μαζί με τα παράβολα χαρτοσήμου πρέπει να καταθέσουν και τη γνωστοποίηση γάμου, η οποία έχει εκδοθεί στην εφημερίδα. Η άδεια μπορεί να εκδοθεί για παράδειγμα στο ληξιαρχείο Βόλου, ωστόσο η τελετή μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οποιοδήποτε Δημαρχείο της χώρας επιθυμεί το ζευγάρι.
Από κει κι έπειτα το κόστος της τελετής είναι διαφορετικό από Δήμο σε Δήμο. Οι δημότες του Βόλου εάν επιθυμούν να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο στο Δημαρχείο της πόλης, τότε πρέπει να καταβάλουν 100 ευρώ, ενώ οι ετεροδημότες 150 ευρώ. Στο Δήμο Ν. Ιωνίας, στο Δήμο Ρήγα Φεραίου, στο Δήμο Ζαγοράς - Μουρεσίου, στο Δήμο Νοτίου Πηλίου δεν υπάρχει κόστος για την τελετή.
Στο Δήμο Σκιάθου οι μελλόνυμφοι εκτός από το παράβολο θα πρέπει να καταβάλλουν και 150 ευρώ για την τελετή, που περιλαμβάνει έξοδα στολισμού, φωτισμού κ.τ.λ. και η οποία διεξάγεται στο Μπούρτζι. Για την τελετή θα πρέπει να πληρώσουν και όσοι νυμφευτούν στο Δήμο Αλμυρού, ο οποίος ζητά 100 ευρώ για κάθε τέλεση πολιτικού γάμου.
TAXYDROMOS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger