Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

“Γύρνα στην κόρη σου και άσε τη δουλειά”!

Της γράφουν πολλοί, κυρίως άνδρες. Οι επιστολές είναι επικριτικές, μερικές φορές ακόμη και κακές. Σε ποιαν απευθύνονται;

Απευθύνονται στην Αντρέα Νάλες, 41 χρόνων, γενική γραμματέα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD). Το λάθος της; Επέστρεψε στα καθήκοντά της μόλις 13 εβδομάδες αφού γέννησε την κόρη της, την Ελλα Μαρία. «Είσαι μητέρα, μείνε στο σπίτι», «Γύρνα στην κόρη σου», της γράφουν. Την ιστορία αφηγήθηκε η ίδια η Νάλες στο περιοδικό «Μπριγκίτε».
 
Διότι, αντίθετα απ' ό,τι θα πίστευε κανείς, η Γερμανία δεν έχει προοδεύσει πολύ σε ό,τι αφορά την ισότητα των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία: μόνο 14% των μητέρων με ένα παιδί επιστρέφουν μετά την άδεια μητρότητας στη δουλειά τους με πλήρη απασχόληση. Για να μη μιλήσουμε γι' αυτές με δύο παιδιά, από τις οποίες μόνον 6% επιστρέφουν σ' αυτό που έκαναν πριν.
 
Πέρα από τις στατιστικές, είναι και θέμα συντηρητικής νοοτροπίας - η οποία εξηγεί και τις επιστολές που έφτασαν στο σπίτι της Αντρέα Νάλες και του συζύγου της, του ιστορικού τέχνης Μάρκους Φρινγκς. Οπως έχει παρατηρήσει η γερμανίδα φεμινίστρια Αλις Σβάρτσερ, οι Γερμανοί έχουν μια «παραδοσιακή εικόνα» για τους ρόλους στην κοινωνία, η οποία «είναι βασισμένη στη μητρότητα για τις γυναίκες και στην αδελφοσύνη για τους άνδρες». Πρόκειται για παλιά στερεότυπα που η εκλογή στην καγκελαρία, της Ανγκελα Μέρκελ, δεν έχει ακόμη καταφέρει να εξαλείψει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger