Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Συνάντηση Κ. Καρτάλη με Γ. Παπακωνσταντίνου



«Βασική προτεραιότητα η ισοβαρής σχέση περιβάλλοντος και ανάπτυξης»





Με το νέο Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Παπακωνσταντίνου συναντήθηκε ο Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μαγνησίας Κώστας Καρτάλης με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.


Ο Κ. Καρτάλης μετέφερε στον κ. Παπακωνσταντίνου τα συμπεράσματα των εργασιών της Επιτροπής Περιβάλλοντος σε ότι αφορά στο δίπτυχο «Περιβάλλον και Ανάπτυξη» τονίζοντας ότι «απαιτείται να διαμορφωθεί μία ισοβαρής σχέση μεταξύ περιβάλλοντος και ανάπτυξης» αλλά και ότι «σε περιόδους οικονομικής κρίσης η προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να θεωρείται πολυτέλεια». Στο κρίσιμο θέμα της προσέλκυσης επενδύσεων ο Κ. Καρτάλης σημείωσε ότι «όποτε μία επένδυση παρακολούθησε την περιβαλλοντική νομοθεσία, η ταχύτητα της ήταν ικανοποιητική.

Όποτε όμως επιχειρήθηκαν παρεκκλίσεις από την περιβαλλοντική νομοθεσία, η επένδυση είτε επιβραδύνθηκε ή και σταμάτησε. Το πρόβλημα δεν είναι η νομοθεσία, αλλά η γραφειοκρατία, η πολεοδομική και χωροταξική αταξία και οι επικαλύψεις αρμοδιοτήτων.»


Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν ειδικότερα οι χωροταξικές και πολεοδομικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ κυρίως σε ότι αφορά στα Ρυθμιστικά Σχέδια Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Λάρισας, Ηρακλείου και Ιωαννίνων τα οποία σύμφωνα με τον κ. Καρτάλη «πρέπει πολύ σύντομα να οριστικοποιηθούν ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη μέσα από κανόνες που θα σέβονται το περιβάλλον»..

Αυθαίρετα
Ειδική αναφορά έγινε στο θέμα των αυθαιρέτων για το οποίο ο Κ. Καρτάλης σημείωσε ότι θα πρέπει να εφαρμοσθεί η ισχύουσα νομοθεσία με «κοινωνικοποίηση» των προστίμων ώστε να είναι ρεαλιστική η είσπραξη τους αλλά και ότι θα πρέπει να αποφευχθεί με κάθε τρόπο η επιβράβευση των παρανομούντων.

Άλλα θέματα
Στο περιθώριο της συνάντησης, ο Κ. Καρτάλης ενημέρωσε τον Υπουργό ΠΕΚΑ για τα ανοικτά περιβαλλοντικά και χωροταξικά θέματα της Μαγνησίας, όπως η προστασία της λίμνης Κάρλας, η αναθεώρηση του Π.Δ. Πηλίου, το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, η περιβαλλοντική λειτουργία του λιμένος Βόλου, η περιβαλλοντική θωράκιση του Παγασητικού με ένα εκτενές δίκτυο μονάδων επεξεργασίας λυμάτων, η προστασία του νησιωτικού περιβάλλοντος των Σποράδων, η αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου, κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger