Δευτέρα 18 Ιουλίου 2011

Τέλος στο καθεστώς αναρχίας με την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πλατείες ΟΧΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ ΤΗΣ ΣΚΟΠΕΛΟΥ ΠΑΙΔΙΑ

Ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο στο καθεστώς λειτουργίας των καφε - μπαρ και των κέντρων διασκέδασης  φιλοδοξεί να δημιουργήσει ο Δήμος Ιωαννιτών, βάζοντας τέλος στο καθεστώς αναρχίας με την αυθαίρετη ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια, πλατείες και άλλους κοινόχρηστους χώρους, καθώς και προχωρώντας σε ρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στα πραγματικά δεδομένα και θα περιορίσουν τις αντιδικίες που συχνά οδηγούνται στις δικαστικές αίθουσες.
«Επιτελούμε επιτέλους ένα πολύ σοβαρό έργο. Φεύγουμε από τον υποκειμενισμό που ίσχυε μέχρι σήμερα, περνάμε σε αντικειμενικά κριτήρια και διακόπτουμε τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των επαγγελματιών. Ανά πάσα στιγμή μπορούμε να διορθώσουμε οποιαδήποτε απόφαση με νέα απόφαση», τόνισε στην αρχική του εισήγηση ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Φίλιππας Φίλιος, πριν πάρουν τον λόγο οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι που επεξεργάστηκαν τις κανονιστικές αποφάσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων και το ωράριο μουσικής.
Οι ρυθμίσεις, που την Παρασκευή είχαν πάρει το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Διαβούλευσης, βρίσκουν σε γενικές γραμμές σύμφωνους και τους ιδιοκτήτες των καφέ -μπαρ και των κέντρων διασκέδασης, χωρίς φυσικά να λείπουν επιμέρους ενστάσεις.
Ο πρόεδρος του Σωματείου καφέ - μπαρ και συναφών καταστημάτων Β. Σιάφης χαρακτήρισε θετική την απόφαση για το ωράριο μουσικής, ενώ από την άλλη έθεσε ζήτημα μείωσης των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα κατά 20%.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις περισσότερες ενστάσεις να εντοπίζονται στην κανονιστική για τους κοινόχρηστους χώρους, τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης, όσο και από εκπροσώπους κατοίκων.
Κλείνουν τα «παραθυράκια»
Σημαντικές ρυθμίσεις για τη λειτουργία των καταστημάτων, την κατάληψη κοινοχρήστων χώρων, το ωράριο μουσικής και άλλα, απασχόλησαν τη συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης που συνεδρίασε το βράδυ της Παρασκευής σε μία συνεδρίαση, προμήνυμα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου χθες όπου αναμενόταν να  ψηφιστούν οι κανονιστικές αποφάσεις.
Η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής ολοκλήρωσε τις επαφές της με επιχειρηματίες, κατοίκους πολλών περιοχών, φορείς και συλλόγους με στόχο να μπει ένα τέλος στην άναρχη ανάπτυξη και χαοτική κατάσταση που υπάρχει σε πολλά σημεία της πόλης. Οι Κανονιστικές αποφάσεις παρουσιάστηκαν από τους αντιδημάρχους Δημήτρη Θεμελή και Βούλα Τσίλη και τον Σύμβουλο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων Βαγγέλη Νέσσερη.
Ο Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής Δημήτρης Θεμελής περιέγραψε την υφιστάμενη κατάσταση στον Δήμο Ιωαννιτών τονίζοντας ότι αυτό που παρατηρείται είναι μεγάλο ποσοστό κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, χωρίς νόμιμες ενέργειες και με την ανοχή της δημοτικής αρχής που απήλθε.
Επίσης παρατηρήθηκε να υπάρχουν μόνιμες κατασκευές χωρίς πολεοδομική άδεια ή έγκριση του Δήμου. Αποτέλεσμα αυτής της τακτικής ήταν η μη διατήρηση του κοινόχρηστου χαρακτήρα αρκετών χώρων, έτσι ώστε να μην είναι δυνατή η πρόσβαση των πολιτών σε συνθήκες ασφάλειας και καθαριότητας.
Τις βασικές αρχές που διέπουν την Κανονιστική Απόφαση για την παραχώρηση των Κοινόχρηστων χώρων παρουσίασε η αντιδήμαρχος Βούλα Τσίλη, υπογραμμίζοντας ότι μετά την έγκριση της από το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να γίνει απολύτως σεβαστή και μην ανοίξει κανένα «παραθυράκι» ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της.
Η Κανονιστική Απόφαση περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την παραχώρηση κοινόχρηστων χώρων, όπως είναι τα πεζοδρόμια, οι πεζόδρομοι, οι πλατείες και έρχεται να αποκαταστήσει την τάξη σε ευαίσθητες περιοχές όπως είναι η οδός Γαριβάλδη.
Αλλαγές σε ωράριο και ένταση ήχου
Με την δεύτερη Κανονιστική Απόφαση, που παρουσιάστηκε από τον κ. Βαγγέλη Νέσσερη και αφού ομόφωνα εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Δημοτικής Ενότητας Ιωαννίνων, αλλάζει το ωράριο μουσικής στα καταστήματα, το οποίο έχει αποτελέσει σημείο τριβής και πολλών καταγγελιών.
Έτσι οι ώρες όπου επιτρέπεται η μουσική αυξάνουν όμως μειώνεται η ένταση.
Συγκεκριμένα, κατά την χειμερινή περίοδο, όπου η μουσική έκλεινε στις δέκα το βράδυ επεκτείνεται μέχρι τη μία και κατά την θερινή όπου έκλεινε στις έντεκα το βράδυ επεκτείνεται μέχρι τις δύο.
Το ωράριο έχει ταλαιπωρήσει όλα τα καταστήματα και τους επιχειρηματίες της πόλης, τόνισε ο δήμαρχος Φίλιππας Φίλιος, επισημαίνοντας ότι το κλειδί στην υπόθεση αυτή είναι η ένταση του ήχου.
Ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Θεμελής έκανε γνωστό ότι ο Δήμος θα εφοδιαστεί με ειδικές ηλεκτρονικές συσκευές μέτρησης και καταγραφής της έντασης του ήχου, τις οποίες θα δώσει στη Δημοτική και την Ελληνική Αστυνομία, ώστε να υπάρχει πλήρης αντικειμενικότητα των στοιχείων από τους ελέγχους που κάνουν και να μην αμφισβητούνται από τους επιχειρηματίες ή τους περίοικους.
Παρουσιάζεται η κυκλοφοριακή μελέτη
Πριν ξεκινήσει η συζήτηση των θεμάτων που βρισκόταν στην ημερήσια διάταξη, έγινε ενημέρωση του Σώματος ότι το απόγευμα της Τετάρτης θα γίνει η παρουσίαση της Β’ φάσης της κυκλοφοριακής μελέτης στους δημοτικούς συμβούλους και στους φορείς, προκειμένου στη συνέχεια το θέμα να έρθει προς ψήφιση στο δημοτικό συμβούλιο.
Από την πλευρά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Δ. Τασούλας έθεσε θέμα για τους απλήρωτους εργαζόμενους στο Δήμο, με τον δημοτικό σύμβουλο Μ. Ελισάφ να απαντά ότι πρόβλημα υπάρχει μόνο με τους εργαζόμενους στο ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, λόγω της προγραμματικής σύμβασης, ενώ για όλους τους άλλους η όποια καθυστέρηση δεν ξεπερνά τις 15 μέρες.
Τέλος, ο κ. Τασούλας και ο επικεφαλής της ΔΡΑΣΥ Στ. Σκοπούλης επανέφεραν την πρόταση να συζητηθεί το θέμα της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ στο δημοτικό συμβούλιο.
από την εφημερίδα Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger