Πέμπτη 14 Ιουλίου 2011

Σύσκεψη υπό την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου για πορεία ένταξης στο μητρώο των Π.Ο.Π. για «αρνάκι Ελασσόνας» και «κατσικάκι Ελασσόνας»

Σύσκεψη με αντικείμενο την επικείμενη ολοκλήρωση των διαδικασιών για την κατοχύρωση στο κοινοτικό μητρώο των Π.Ο.Π. για το αρνάκι και το κατσικάκι Ελασσόνας, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί υπό την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, παρουσία του διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Λάρισας κ. Παναγ. Καλφούντζου, του γεωπόνου της Διεύθυνσης, αρμόδιου σε θέματα Ζωϊκής Παραγωγής κ. Δ. Κουλουκτσή και της Περιφερειακής Συμβούλου κ. Μαρίας Μαμάρα.
Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, βαίνει προς το τέλος η πολυετής συλλογική προσπάθεια που έγινε από φορείς της περιοχής για την καταχώριση στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης και Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των ονομασιών «Αρνάκι Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας».
Στο φύλλο της 12ης Νοεμβρίου του 2010 της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημοσιεύτηκε το Ενιαίο Έγγραφο και η παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών για την ονομασία «Αρνάκι Ελασσόνας» και στο φύλλο της 27ης Νοεμβρίου 2010 για την ονομασία «Κατσικάκι Ελασσόνας».
Σύμφωνα με το άρθρο 7 του Κανονισμού (ΕΚ) 510/2006 μέσα σε έξι μήνες από την παραπάνω ημερομηνία της δημοσίευσης στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε κράτος μέλος ή τρίτη χώρα καθώς και κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που είχε έννομο συμφέρον μπορούσε να υποβάλλει ένσταση κατά της προτεινόμενης καταχώρισης.
Σχετικές πληροφορίες από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Αν/ξης και Τροφίμων αναφέρουν ότι δεν έγινε γνωστή η υποβολή κάποιας ένστασης, οπότε αναμένεται η δημοσίευση στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η απόφαση της Επιτροπής για την καταχώριση των παραπάνω ονομασιών στο μητρώο των ΠΟΠ - ΠΓΕ.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις της η κ. Καραλαριώτου: “Μία σημαντική προσπάθεια ετών που έγινε με τη συνεργασία των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της περιοχής, του ΤΕΙ Λάρισας, της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελασσόνας και της Νομαρχίας, για την αναγνώριση και κατοχύρωση ως Π.Ο.Π. για το αρνάκι και κατσικάκι Ελασσόνας από την Ε.Ε., οδεύει προς την επιτυχή ολοκλήρωσή της. Η έκδοση μιας τέτοιας απόφασης έχει για μας ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι αφορά σε έναν πολύ σημαντικό αριθμό κτηνοτρόφων της περιοχής Ελασσόνας που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Η καταχώριση των ονομασιών «Αρνάκι Ελασσόνας» και «Κατσικάκι Ελασσόνας» στο κοινοτικό μητρώο των ΠΟΠ, θα ικανοποιήσει τους καταναλωτές που θα έχουν στη διάθεση τους δυο βασικά τρόφιμα πιστοποιημένα, με εγγυήσεις για την προέλευση τους και τον τρόπο παραγωγής τους, θα προωθήσει και θα αναδείξει τα προϊόντα αυτά στις εγχώριες και ξένες αγορές, με συνέπεια τη βελτίωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων της ορεινής περιοχής του Δήμου Ελασσόνας.

Με την κατοχύρωση αυτών των δύο νέων προϊόντων Π.Ο.Π., επιπρόσθετα από τα ήδη αναγνωρισμένα Π.Ο.Π. τυροκομικά της περιοχής (φέτα, κασέρι, μανούρι), δίνεται η ευκαιρία για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
Επιπρόσθετα, με την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων που υλοποιούνται και την αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Ολύμπου με μορφές εναλλακτικού τουρισμού, δίνεται συνολικά μία ουσιαστική ώθηση στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Αυτή είναι λοιπόν η πραγματική και καλώς εννοούμενη ανάπτυξη και σε καμία περίπτωση δεν νοείται ανάπτυξη μέσω της εξόρυξης κοιτασμάτων λιγνίτη στην περιοχή, όπως κάποιοι επιθυμούν να μας πείσουν.
Όσοι προωθούν την εξόρυξη κοιτασμάτων λιγνίτη θα μας βρουν αντιμέτωπους εάν προσπαθήσουν να γκρεμίσουν ότι δημιουργήσαμε με πολύ μεγάλη προσπάθεια στην περιοχή.
Σκοπός μας θα είναι πάντα η προάσπιση του περιβάλλοντος αλλά και η ενίσχυση του εισοδήματος των κατοίκων μέσω της εφαρμογής των γεωργοπεριβαλλοντικών προγραμμάτων, της στήριξης των τοπικών προϊόντων και της τουριστικής ανάπτυξης.
Γι΄ αυτό και προωθούμε δράσεις που στηρίζουν την «υγιή ανάπτυξη της Ελασσόνας».
Αξίζει να σημειωθεί πως μέσα στις προθέσεις της Αντιπεριφέρειας Λάρισας είναι η διοργάνωση ημερίδας στην Ελασσόνα με σκοπό την ενημέρωση των κτηνοτρόφων της περιοχής για τις διαδικασίες που προβλέπονται, έτσι ώστε να μπορούν να διαθέσουν στην αγορά τα προϊόντα τους με τις συγκεκριμένες Προστατευόμενες Ονομασίες.
διαβάστε αναλυτικά το κείμενο....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger