Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Καμίνι όλη η Θεσσαλία εκτός από την Σκόπελο που έχει δροσιά !

Καμίνι όλη η Θεσσαλία
«Κόκκινο» θα αγγίξει το επόμενο διήμερο η θερμοκρασία σε όλη τη Θεσσαλίας, καθώς σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ο υδράργυρος αναμένεται να φτάσει ακόμη και τους 41 βαθμούς Κελσίου. Ο καύσωνας θα συνεχιστεί μέχρι και την Τετάρτη, ενώ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
 
Στους 40 βαθμούς Κελσίου θα σκαρφαλώσει σήμερα ο υδράργυρος και την Τετάρτη το θερμόμετρο στη Θεσσαλία θα δείξει τους 41 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε συνδυασμό με τους ασθενείς ανέμους που θα πνέουν, εκτιμάται ότι ο δείκτης δυσφορίας για τους κατοίκους θα είναι υψηλότερος.
Ωστόσο, οι ειδικοί προτείνουν ψυχραιμία και την τήρηση των βασικών κανόνων για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του πρώτου καύσωνα του καλοκαιριού.
 
Συστάσεις της Επιθεώρησης
Ενόψει των υψηλών θερμοκρασιών που ανακοίνωσε η ΕΜΥ για τις επόμενες ημέρες, η Επιθεώρηση Εργασίας ανακοίνωσε τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε εργοστάσια αλλά και σε άλλους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.
Tεχνικά μέτρα: Παρεμβάσεις στα δομικά στοιχεία των κτιρίων:θερμομόνωση στέγης ή πλάκας, βάψιμο με λευκό ή άλλο ανακλαστικό χρώμα, βρέξιμο της πλάκας ή στέγης, κατασκευή σκιάστρων στις δυτικές και νότιες πλευρές των κτιρίων, τοποθέτηση στις δυτικές και νότιες πλευρές αδιαφανών ή ανακλαστικών τζαμιών κτλ.
Παρεμβάσεις σε τμήματα της παραγωγικής διαδικασίας:μόνωση, των θερμών επιφανειών, που βρίσκονται μέσα στους χώρους εργασίας (σωλήνες ζεστού νερού ή λέβητες κ.λ.π.), αποκλεισμός με θερμομονωτικά χωρίσματα των πηγών θερμότητας και απαγωγή της θερμότητας προς τον εξωτερικό περιβάλλοντα χώρο. Παρεμβάσεις στο μικροκλίμα του εργασιακού χώρου: επαρκής γενικός εξαερισμός με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμός ζωνών εργασίας με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες, επαρκής ανανέωση του αέρα των χώρων εργασίας και σύγχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας, επιθυμητή είναι η ύπαρξη κλιματισμού όταν αυτό είναι δυνατό.
Oργανωτικά μέτρα: Προγραμματισμός διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων σε περίοδο καύσωνα.Σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπου η μείωση προσωπικού λόγω των διαλειμμάτων επιφέρει διακοπή τηςπαραγωγικής διαδικασίας ή ακόμη δημιουργεί κίνδυνο όσον αφορά την ασφαλή λειτουργία των εγκαταστάσεων, τότε οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να λάβουν όλα τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων από την θερμική καταπόνηση (τεχνικά μέτρα).
Προγραμματισμός εργασιών: εργασίες που συνεπάγονται υψηλή θερμική καταπόνηση των εργαζομένων πρέπει κατά το δυνατόν, να προγραμματίζονται σε ώρες εκτός θερμοκρασιακών αιχμών, ενίσχυση των βαρδιών ώστε να υλοποιούνται τα κανονικά διαλείμματα καθώς και εκείνα που είναι αναγκαία για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης, διαμόρφωση των κυλικείων ή άλλων κατάλληλων χώρων για τον χρόνο ανάπαυσης, παροχή πόσιμου δροσερού νερού σε θερμοκρασία 10ο - 15ο C.
Yπαίθριες εργασίεςΓια τις υπαίθριες εργασίες πρέπει να λαμβάνονται τα εξής μέτρα:χορήγηση - χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής, όπου δεν είναι υποχρεωτική από τη νομοθεσία η χρήση κράνους προστασίας, διαμόρφωση - επιλογή σκιερού μέρους για τα διαλείμματα, κατασκευή στεγάστρων, όπου είναι δυνατόν, για την εκτέλεση εργασιών, προγραμματισμός των εργασιών ώστε, κατά το δυνατόν, οι κοπιαστικότερες να γίνονται σε ώρες που η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη (μείωση κατά το δυνατόν της απασχόλησης στο διάστημα 13.00 – 16.00) και παροχή πόσιμου δροσερού νερού (10-15ο C).
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία οι εργατοτεχνίτες οικοδόμοι και οι εργαζόμενους σε συναφείς κλάδους σε όλη τη χώρα, διακόπτουν την εργασία τους όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 38ο C υπό σκιάν στον τόπο εργασίας το δε ημερομίσθιο καταβάλλεται χωρίς περικοπή.
ταχυδρομος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger