Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Η επιλογή της αναρχίας στην ιστορία

Η αναρχία στην ιστορία δούλεψε μια χαρά, όποτε μπόρεσε έστω και για λίγο να απωθήσει τις επιθέσεις της εξουσίας.
Η αναρχία στην ιστορία δούλεψε μια χαρά, όχι μία αλλά πολλές φορές, όποτε κατάφερε να κρατηθεί ζωντανή έστω και για λίγο παρά τις επιθέσεις της εξουσίας. Τα ιστορικά παραδείγματα εφαρμογής ευρείας κλίμακας της αναρχίας και της αταξικής κοινωνίας είναι:

(σημειώνω πως λόγω των επιθέσεων της εξουσίας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η εφαρμογή της αναρχίας ήταν υπό πολεμικές συνθήκες)

πχ στην Ισπανία, εφαρμογή του αναρχοσυνδικαλισμού για δυομιση χρόνια, τότε μάλιστα που οι αναρχοσυνδικαλιστές εξανάγκασαν το κράτος να δεχτεί αναρχικούς ως υπουργούς της κυβέρνησης: (ρίχνω σημασία στο οτι εξαναγκάστηκαν να τους δεχτούν, το αν κάνανε καλά ή όχι είναι άλλο θέμα και η γνώμη μου είναι πως κάνανε λάθος)

http://en.wikipedia.org/wiki/Anarchist_Catalonia

Εφαρμογή του αναρχοκομμουνισμού στην Ουκρανία για τρία ολόκληρα χρόνια, τότε που ο Μάχνο εξανάγκασε τους Μπολσεβίκους να αναγνωρίσουν τους αναρχοκομμουνιστές ως πολιτική δύναμη και να υπογράψουν σύμφωνα μη-επίθεσης μαζί τους που αργότερα οι Μπολσεβίκοι πρόδοσαν:

http://en.wikipedia.org/wiki/Free_Territory

Και η πρώτη ιστορική νίκη της αναρχίας και του δημοτικού σοσιαλισμού, πριν βέβαια χωριστούν μεταξύ τους, τότε που κράτησε το Παρίσι για δυο ολόκληρους μήνες:

http://en.wikipedia.org/wiki/Paris_Commune

και υπάρχουν κι άλλα. Θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού είναι ο αναρχικός πρίγκηπας Κροπότκιν που απέδειξε επιστημονικά οτι η συνεργασία είναι καλύτερη από τον ανταγωνισμό:

http://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Kropotkin

Η οικονομολογική θεωρία πάνω στην οποί βασίζεται ο αναρχοκομμουνοισμός ονομάζεται οικονομία δώρων και μπορείς να τη δεις να εφαρμόζεται παντού, από ζευγάρια και φίλους μέχρι το GNU/Linux και τη Wikipedia. Η βασική ιδέα είναι οτι τα αγαθά που παράγουμε τα δίνουμε δωρεάν στην ανθρωπότητα για την πανανθρώπινη αγάπη και απαγορεύουμε οποιαδήποτε μορφή ιδιοκτησίας, χρήματος, και ανταλλαγής σε είδος. Όπως και τα δώρα, τα αγαθά πρέπει να δίνονται στους άλλους ανθρώπους μόνο από αγάπη χωρίς καμία υποχρέωση και όχι με σκοπό το κέρδος ή κάποιου ανταλλάγματος. Μπορείς να μελετήσεις την επιστήμη πίσω από αυτή τη θεωρία αρχίζοντας από εδώ:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gift_economy
http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1315914

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger